Σε καθεστώς πολυετούς αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης θα παραμείνει η Ελλάδα έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωζώνη και τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ξεκαθάρισε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις,  Όλι Ρεν.

Ads

 
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη για το μεταμνημονιακό καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ο Ρεν τόνισε πως η Συνθήκη για τον ESM, η οποία αποτελεί Διακυβερνητική Συνθήκη που έχει συμφωνηθεί από τα 17 κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ,  προβλέπει την συνέχιση της δημοσιονομικής επιτήρησης και μετά το τέλος του προγράμματος και έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει η χώρα από την ΕΕ.
 
«Το πόσο ακόμα χρόνο (επιτήρηση) θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί» τόνισε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις. Σημειώνεται ότι ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του αλλά και άλλες φορές στο παρελθόν έχει υποστηρίξει ότι για την Ελλάδα το καλύτερο θα είναι να πάει σε μια επιμήκυνση του χρέους. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι εύκολα αντιληπτό ότι καθεστώς πολυετούς επιτήρησης έχει ιδιαιτέρως μεγάλο ορίζοντα.
 
Αναφερόμενος στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο Επίτροπος Ρεν τόνισε πως η ζώνη του ευρώ θα ασχοληθεί «κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι» με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της. Ο Επίτροπος υποστήριξε πως μέσα στους επόμενους μήνες και μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή επιθεώρησης θα αξιολογηθεί η κατάσταση της Ελλάδας, ενώ το Eurogroup θα λάβει τις αποφάσεις του για τα «μάλλον επείγοντα» δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα το Δεκέμβριο-Ιανουάριο.
 
Ο Ρεν επισήμανε πως το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προτού τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης αρχίσουν να συζητούν για περαιτέρω μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
 
«Από τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μία αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», ξεκαθάρισε ο Φιλανδός Επίτροπος.

Σε ανάπτυξη… το χρέος

Στο 169,1% του ΑΕΠ ανήλθε, το δεύτερο τρίμηνο του 2013, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, από 160,5% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του ίδιους έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ads

Την Ελλάδα, που εμφανίζει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, ακολουθούν η Ιταλία με 133,3%, η Πορτογαλία με 131,3% και η Ιρλανδία με 125,7%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Εσθονία με 9,8%, τη Βουλγαρία με 18% και το Λουξεμβούργο με 23,1%.

Στην ευρωζώνη, το δημόσιο χρέος έφτασε το 93,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2013, έναντι 92,3%% το πρώτο τρίμηνο και στην ΕΕ ανήλθε στο 86,8%, από 85,9%.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το δεύτερο τρίμηνο του 2013 -σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012- αύξηση του δημοσίου χρέους παρατηρήθηκε σε 24 κράτη- μέλη και μείωση σε τέσσερα. Οι σημαντικότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (+19,9%), την Ιρλανδία (+15,5%) και την Κύπρο (+15,2%), ενώ οι σημαντικότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Λετονία (-3,8%), τη Γερμανία (-2,1%), τη Δανία και την Αυστρία (-0,6% σε κάθε μία).

Eurostat: Το μεγαλύτερο χρέος στην Ε.Ε. είναι το ελληνικό


Παπαδημούλης: Κάνουν την Ελλάδα μόνιμη αποικία χρέους

«Η δήλωση και το χρονοδιάγραμμα του Όλι Ρεν μετατρέπουν την Ελλάδα σε μόνιμη αποικία χρέους» σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα λένε αλλιώς, αλλά ποιος τους πιστεύει;» πρόσθεσε.