Στη παρουσίαση μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας για τη παραγωγή βενζίνης από μεταβολικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς, προχώρησαν Νοτιοκορεάτες ερευνητές. Η τεχνολογία βρίσκεται σε αρχικό για την ώρα στάδιο και γίνεται σε μία διεθνή προσπάθεια για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Ads

 
Τελικός στόχος της εν λόγω τεχνολογίας είναι η δημιουργία μιας νέας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, της παραγωγής καυσίμων και άλλων χημικών προϊόντων από μικρόβια.
 
Οι ερευνητές του Προωθημένου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας έκαναν μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature για τη σύνθεση αλκανίου με τη βοήθεια μικροβίων. Τα αλκάνια είναι μόρια υδρογονανθράκων, τα οποία αποτελούνται από άτομα άνθρακα και υδρογόνου, που είναι το βασικό συστατικό της βενζίνης.
 
Παλαιότερα ερευνητές είχαν κατορθώσει να παράγουν μακριά μόρια αλκανίων τα οποία είναι κατάλληλα για τη παραγωγή ντίζελ. Όμως οι Κορεάτες ερευνητές κατόρθωσαν για πρώτη φορά να παράγουν αλκάνια μικρότερου μεγέθους, εξίσου κατάλληλα για τη παραγωγή βενζίνης με τη μεταβολική τροποποίηση των ίδιων μικροοργανισμών.
 
Με τη προσθήκη των κατάλληλων ενζύμων, η νέα τεχνική βιοσύνθεση αλκανίων θα μπορείνα αξιοποιηθεί για τη παραγωγή και άλλων μορίων υδρογονανθράκων.
 
«Είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας για την παραγωγή βενζίνης με βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο Σανγκ Γιουπ Λι μέλος της ερευνητικής ομάδας. Επισήμανε επίσης πως η ερευνητική ομάδα εργάζεται ήδη για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της τεχνικής παραγωγής βιο-βενζίνης που παραμένει χαμηλή