Τη σύλληψη  και φυλάκιση βουλευτών χωρίς να χρειάζεται η άρση της βουλευτικής ασυλίας προβλέπει το άρθρο 62 του Συντάγματος που αναφέρεται στις προϋποθέσεις για τη δίωξη βουλευτών.

Ads

 
Στο εν λόγω άρθρο ορίζεται ρητώς πως «δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για τη δίωξη, σύλληψη, φυλάκιση βουλευτή για τα αυτόφωρα κακουργήματα». Βάσει αυτού του άρθρου πραγματοποιήθηκαν και οι συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής χωρίς την άρση ασυλίας από τη Βουλή, καθώς τα εντάλματα σύλληψής τους εκδόθηκαν για κακουργήματα που προβλέπουν διαδικασία αυτόφωρου.
 
Παράλληλα με βάση το άρθρο 55, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα και τη χάνουν μόνο εάν επιβληθεί σε βάρος τους καταδικαστική απόφαση τέτοια που να οδηγεί στην έκπτωση από το βουλευτικό τους αξίωμα.
 
“Για να εκλεγεί κανείς βουλευτής απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγει και να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο της ηλικίας του κατά την ημέρα της εκλογής. Βουλευτής που στερήθηκε κάποιο από τα παραπάνω προσόντα εκπίπτει αυτοδικαίως από το βουλευτικό αξίωμα», αναφέρει το άρθρο 55.
 
Σχετικά με το ενδεχόμενο της ομαδικής παραίτησης των βουλευτών του νεοναζιστικού κόμματος ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 5) προβλέπει πως “η πλήρωση των βουλευτικών εδρών που χηρεύουν στη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας”. Σε αυτό το σενάριο πραγματοποιούνται εκλογές μόνο στις περιφέρειες των παραιτηθέντων βουλευτών.