Στοιχειοθετείται το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή καθώς μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης έχουν συμμετάσχει σε πλήθος επιθέσεων, γεγονός που προκύπτει και από τη δικογραφία που διερευνά ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Την ίδια στιγμή οι καταθέσεις μαρτύρων για τη δράση της Χρυσής Αυγής συνεχίζονται, ενώ την Τετάρτη κατέθεσε με απόλυτη μυστικότητα στον αντεισαγγελέα και το “πρόσωπο κλειδί”, όπως χαρακτηρίζεται ένας μάρτυρας που γνωρίζει -εκ των έσω- πολλά για τη δράση της οργάνωσης, τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως τα κίνητα έχουν “μιλήσει” δείχνοντας πέντε στελέχη της Χρυσής Αυγής για τα οποία αναμένεται να ασκηθούν διώξεις.

Ads

 
Ο εν λόγω μάρτυρας, που έχει μπει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, κατέθετε για περίπου τέσσερις ώρες. Αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης, κατέθεσε και δεύτερος μάρτυρας, πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής επίσης με απόλυτη μυστικότητα. Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν πως ο αντεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης είναι σε επαφή με ακόμα δύο άτομα που ζητούν εγγυήσεις για την σωματική τους ακεραιότητα για να τεθούν επίσης σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.
 
Στην έρευνα φαίνεται πως μπαίνει και η ΕΥΠ, καθώς αναμένεται να αξιοποιηθούν καταγεγραμμένες συνομιλίες που έχουν γίνει σε βάθος χρόνου ή ακόμα και σε άλλες περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών που γίνονταν νόμιμες συνακροάσεις. Μάλιστα σύμφωνα με την Καθημερινή τα κινητά τηλέφωνα έχουν “μιλήσει” προσφέροντας επιβαρυντικά στοιχεία για πέντε στελέχη της Χρυσής Αυγής και πλέον αναμένεται να ασκηθούν διώξεις. Η ΕΥΠ έχει καταγράψει συνομιλίες, οι οποίες έγιναν κατά τις ημέρες, πριν και μετά, συμπλοκών στη περιφέρεια του Πειραιά, όσο και σε άλλες περιοχές της Αττικής, καθώς είχε δοθεί η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. 
 
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην Καθημερινή οι ανακριτικές αρχές του Πειραιά που διενεργούν τις έρευνες για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα διαθέτουν επιβαρυντικά στοιχεία κατά στελεχών της Χρυσής Αυγής, τουλάχιστον πέντε ατόμων, που εμφανίζονται να μετέχουν ενεργά στην οργάνωση του σχεδίου επίθεσης και δολοφονίας του 34χρονου. Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο δημοσίευμα η έρευνα στον Πειραιά δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε νέο κύκλο άρσης τηλεφωνικού απορρήτου και για άλλα πρόσωπα, πλην των έξι που ήδη έχει γίνει, καθώς καθημερινά και νέα στοιχεία προστίθενται και δίδουν νέα ώθηση στις έρευνες.
 
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ένα μέλος της Χρυσής Αυγής φέρεται να έχει ταυτοποιηθεί από την επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα τα ξημερώματα της 13ης Σεπτεμβρίου και αποδεικνύεται πως συμμετείχε στην επίθεση σε βάρος αιγυπτίων νόμιμων μεταναστών στην ιχθυόσκαλα τον Ιούνιο του 2012. Πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Σημειώνεται πως για την επίθεση στο Πέραμα έχουν ταυτοποιηθεί από φωτογραφίες άλλα τουλάχιστον τρία άτομα που είναι οπαδοί ή και μέλη της Χρυσής Αυγής.
 
Εν τω μεταξύ σήμερα Τετάρτη κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Περάματος Σωτήρης Πουλικόγιαννης, που ήταν ένα από τα μέλη που δέχτηκαν την επίθεση στο Πέραμα. Ο κ. Πουλικόγιαννης υποστήριξε  πως η επίθεση σε βάρος των μελών του ΚΚΕ είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής στις 8 Αυγούστου και μάλιστα, όπως είπε, «υπάρχει και σχετικό βίντεο», το οποίο μπορεί να συμπεριληφθεί στη δικογραφία.
Εξερχόμενος από το γραφείο του αντεισαγγελέα ο Σωτήρης Πουλικογιάννης χαρακτήρισε εγκληματική και ναζιστική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή. «Η Χρυσή Αυγή έκανε προπόνηση αρχικά σε σώματα μεταναστών και τελικά σκότωσε έλληνα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Την Τετάρτη κατέθεσαν επίσης μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Γ.Σωτηρέλης, εκπρόσωποι της πακιστανικής και αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα. Πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να καταθέσει την Πέμπτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η κοπέλα του Παύλου Φύσσα, η οποία ήταν παρούσα στον τόπο του εγκλήματος.