Προς απόσυρση βαίνει η διάταξη για την εξαίρεση των μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών από τις δηλώσεις “πόθεν έσχες” μετά από τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε. Της Αγγελικής Σπανού
 

Ads

To απόγευμα της Παρασκευής είναι πάντα η συνεθέστερη επιλογή των κυβερνήσεων για καταθέσεις τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, όταν το περιεχόμενό τους μπορεί να ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις. Ειδικά, η προηγούμενη Παρασκευή ήταν απολύτως κατάλληλη για κάτι τέτοιο, γιατί την επικαιρότητα μονοπωλούσαν οι καταιγιστές εξελίξεις στο αστυνομικό και δικαστικό πεδίο που ακολούθησαν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από Χρυσαυγίτη στο Κερατσίνι.
 

Κάπως έτσι, χωρίς να αντιληφθούν ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη περί τίνος ακριβώς πρόκειται φτάσαμε στη συζήτηση που έγινε το απόγευμα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με τη ρύθμιση που εξαιρεί τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», στις οποίες υποχρεούνται, πολιτικοί, δήμαρχοι, δικαστές, δημοσιογράφοι και  και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας επικοινώνησε με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη και τον ενημέρωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει, επομένως η τροπολογία αναμένεται να αποσυρθεί άμεσα, αφού άλλωστε αντέδρασαν και βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Γ. Βλάχος. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας φέρεται να δηλώνει άγνοια για το “πώς” και το “γιατί” της συγκεκριμένης διάταξης.

Ads

Η τροπολογία κόλλησε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών και είναι υπογεγραμμένη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά όχι και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ δεν συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οι αντιδράσεις ήταν θυελλώδεις και δεν προήλθαν μόνο από την αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος διαφώνησε ευθέως με τη ρύθμιση και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, δήλωσε αιφνιδιασμένος και εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «φωτογραφική, σκανδαλώδη, ύποπτη και με έντονη οσμή διαπλοκής» διάταξη και τόνισε: «Υπενθυμίζω πως αρκετοί εφοπλιστές έχουν μπει μέσω αχυρανθρώπων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης – και ορισμένοι μάλιστα, διαφημίζουν και τη σχέση τους με τον πρωθυπουργό».
 

Εντονες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έπλυνε τα χέρια του ρίχνοντας το μπαλάκι στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου που κατέθεσε τη ρύθμιση.
 

Θα είχε, πάντως, ενδιαφέρον να εξηγηθεί ο γενεσιουργός λόγος της συγκεκριμένης τροπολογίας από τους αρχιτέκτονές της, αφού η κοινή λογική λέει ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται η δυνατότητα μεγάλης φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, που θα μπορούσαν αγοράζοντας μετοχές ναυτιλιακών μετοχών να “τακτοποιούν” τα κεφάλαιά τους των οποίων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την πηγή προέλευσης. Τα περί εξίσωσης όσων ισχύουν για τους μετόχους ναυτιλιακών εταιρειών με εκείνους που υποχρεούνται σε δήλωση “πόθεν έσχες” για λόγος ισονομίας δεν πείθουν ούτε καν τους βουλευτές της συμπολίτευσης.
 

Ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 
«Στην Ελλάδα της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα επιμένουν με κυβερνητική στήριξη, να αποφεύγουν ακόμα και τους στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και ελέγχου. Η κατάθεση Τροπολογίας από την κυβέρνηση, σε άσχετο νομοσχέδιο, με την οποία δίνεται η δυνατότητα της μη καταγραφής στο πόθεν έσχες των μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών, είναι ακραία σκανδαλώδης.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες», όπως είναι πολιτικά πρόσωπα, δημόσιοι λειτουργοί, εκδότες, καναλάρχες, μεγαλοδημοσιογράφοι και άλλοι, «επενδύοντας» σε μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών, να παρακάμπτουν και να αχρηστεύουν επί της ουσίας τη διαδικασία ελέγχου της οικονομικής τους κατάστασης. Ακόμα όμως και οι εφοπλιστές, αντί να χρησιμοποιούν «αχυρανθρώπους», μπορούν να δραστηριοποιούνται απευθείας στα media, χωρίς να υποχρεούνται στον έλεγχο των ναυτιλιακών τους δραστηριοτήτων, απολαμβάνοντας τα προνόμια αδιαφάνειας που τους παρέχει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, να αποσύρουν άμεσα την κραυγαλέα παράνομη και προκλητικά χαριστική Τροπολογία που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή, την ίδια στιγμή που οι πολίτες έχουν εξοντωθεί από τους φόρους και τα χαράτσια.

Καλούμε, επίσης, τον Πρόεδρο της Βουλής να μην επιτρέψει τη συζήτηση της Τροπολογίας αυτής, αφού δεν υπάρχει η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, γεγονός που την καθιστά και τυπικά άκυρη».