Εκατοντάδες σχολικούς φύλακες που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης εκδίωξαν τα ΜΑΤ με χρήση χημικών νωρίς σήμερα το πρωί. Νέες εντάσεις με σποραδικές επιθέσεις των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους συνεχίστηκαν έως το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε άτομα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο. 

Ads

 
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονταν στο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι η κατάληψη ήταν συμβολική καθώς δεν εμπόδιζαν την είσοδο στους υπαλλήλους του υπουργείου. Στόχος τους ήταν να τους δεχτεί ο υπουργός.

Το σκηνικό έντασης επαναλήφθηκε κατά τις 10.30 με τους άντρες των ΜΑΤ να απωθούν τους συγκεντρωμένους. 

image
Φώτο @MakisSinodinos

image
Φωτογραφία από το Δρομογράφο

Ads

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον υπουργό να ενταχθούν στην κινητικότητα και να μετακινηθούν σε άλλη θέση στο δημόσιο και παράλληλα να υπάρξουν κάποιες προβλέψεις για τους ηλικιωμένους σχολικούς φύλακες, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τους εξήγησε ότι δεν μπορεί προς το παρόν να τους υποσχεθεί κάτι αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες, ενώ δεσμεύθηκε να τους ενημερώσει όταν θα υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι στόχος είναι να αποκλιμακωθεί, μέσω του διαλόγου, η ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Η απάντηση της αστυνομίας
 
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Την 06.10 ώρα σήμερα, άτομα κινούμενα επί των πεζοδρομίων της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, προσέγγισαν το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας αρ. 15 και αιφνιδίως υπερπήδησαν τα κιγκλιδώματα, εισήλθαν στον προαύλιο χώρο και κινήθηκαν οργανωμένα προς την είσοδο του κτιρίου, με πρόθεση την κατάληψη του».
 
«Η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη κατάφερε, σε πρώτη φάση, να ασφαλίσει τις εισόδους και να αποτρέψει την επερχόμενη κατάληψη. Ταυτόχρονα προσέγγισε την είσοδο του Υπουργείου λεωφορείο, από το οποίο αποβιβάστηκαν 40-50 άτομα, τα οποία άνοιξαν την εξωτερική πόρτα και εισήλθαν και αυτά στο προαύλιο. Επίσης άλλη ομάδα 50 ατόμων κινήθηκε από την οδό Πανεπιστημίου και ενώθηκε με τους προηγούμενους.
 
Οι αστυνομικές δυνάμεις που μετέβησαν στο σημείο, επανειλημμένα κάλεσαν και εδωσαν διορία στους συγκεντρωμένους να ελευθερώσουν την είσοδο και να μετακινηθούν στο πεζοδρόμιο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν, ενώ όταν κινήθηκαν προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, απωθήθηκαν με την απολύτως αναγκαία και περιορισμένη χρήση χημικών».