Με τον καθιερωμένο αγιασμό άνοιξαν σήμερα τα σχολεία, τα οποία ωστόσο ξανακλείνουν από την επόμενη Δευτέρα με μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων από καθηγητές και δάσκαλους, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα. Καλη σχολική χρονιά με ανοιχτά βιβλία εύχεται ο Αρβανιτόπουλος, ενώ οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά του προαναγγέλλουν «απεργιακό τσουνάμι». Πρώτο μάθημα η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση, το μήνυμα Τσίπρα στους μαθητές. Στο μεταξύ, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο» που έχει ξεσηκώσει κριτική και πλήθος αντιδράσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ανεξάρτητος, Ανδρέας Λοβέρδος. Κατά τάχθηκαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώ παρών δήλωσε ο ανεξάρτητος Γ. Κασαπίδης. Απόντες από την ψηφοφορία – ονομαστική μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – οι Γιοβανόπουλος των ΑΝΕΛ και Λυκούδης της ΔΗΜΑΡ. 

Ads

 
Απεργιακό μέτωπο
 
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου, σε διαμαρτυρόμενη για τη διαθεσιμότητα και τις μετατάξεις εκπαιδευτικών αλλά και τις αλλαγές στο Λύκειο. Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία, ενώ με ανοικτές επιστολές που απέστειλαν καλούν σε συστράτευση γονείς και μαθητές.
 
Και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) κήρυξαν 48ωρη απεργία για τις 16 και τις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ οι δάσκαλοι της δημόσιας εκπαίδευσης (ΔΟΕ) αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους αύριο ή μεθαύριο με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως επίσης προσανατολίζονται αρχικά στην κήρυξη μιας 48ωρης απεργίας. Στη χθεσινή σύσκεψη εκπροσώπων της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ διαπιστώθηκε πάντως κοινή βούληση για «τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου». Το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας θα έχει σήμερα στις 10 το πρωί συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Διαβάστε επίσης:

 
Κοινή συνέντευξη Τύπου ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ
 
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε το πρώτο συλλαλητήριο, ενώ για τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη νέα συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στα Προπύλαια. Σήμερα Τετάρτη οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και κάλεσαν σε ένα μέτωπο ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική στην Παιδεία, με τις διαθεσιμότητες και τις περικοπές, και στο νόμο για το «νέο Λύκειο» (το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε την Τρίτη το βράδυ). Οι εκπαιδευτικοί προειδοποίησαν για «απεργιακό τσουνάμι».

Ads
 
«Δεν είμαστε εμείς που κλείνουμε τα σχολεία, αλλά η κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θέμης Κοτσιφάκης, καλώντας γονείς, μαθητές, αλλά και όλα τα συνδικάτα σε ένα κοινό μέτωπο. Υπενθυμίζεται πως η ΟΛΜΕ με ανοιχτές επιστολές σε γονείς και μαθητές ζήτησε «συστράτευση» και «συμπαράσταση».
 
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ σημείωσε πως η φετινή χρονιά βρίσκει τα σχολεία με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι, ενώ σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν κλείσει 1.200 σχολικές μονάδες και θα κλείσουν άλλες 120 με τον νόμο για το νέο λύκειο. Σχετικά με το «νέο Λύκειο» ο Θ. Κοτσιφάκης ανέφερε ότι δημιουργεί έναν εξεταστικό μαραθώνιο για τους μαθητές με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α’ Λυκείου, γεγονός που, όπως είπε, «θα αυξήσει την φροντιστηριακή ανάγκη».
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος, δεσμεύθηκε για κοινό βηματισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Φέτος, δεν έγινε ούτε ένας μόνιμος διορισμός, 8.500 αναπληρωτές είναι άνεργοι. Το υπουργείο υποθηκεύει το μέλλον του ολοήμερου σχολείου και οι μετατάξεις γεννούν μια σειρά από αδικίες», δήλωσε.
 
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ τα κενά στα δημοτικά σχολεία φτάνουν τα 5.246. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ομοσπονδία κατηγορεί το υπουργείο για «αλχημείες» στο θέμα της κάλυψης των κενών. Ο υπουργός Παιδείας, πάντως, απέσυρε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την τροπολογία από το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο που προέβλεπε ότι σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα μπορεί να αυξηθεί κατά 10%. Η αναλογία σήμερα είναι ένας δάσκαλος ανά 25 μαθητές.
 
Τέλος ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός κατήγγειλε ότι ο νέος νόμος για το λύκειο ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και κάλεσε τον υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να αντιπαραβάλουν δημοσίως τα επιχειρήματά τους.

 

Διαβάστε αναλυτικά: Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για την εκπαίδευση

Ψηφίστηκε το «νέο Λύκειο»
 
Στο παρά πέντε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν οι 98 από τους 100 βουλευτές του Β’ Θερινού Τμήματος. Απουσίασαν ο Κ. Γιοβανόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο Σπ. Λυκούδης από την ΔΗΜΑΡ.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 52 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Α. Λοβέρδος), κατά 45 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Ν. Νικολόπουλος και Π. Μουτσινάς), ενώ παρών δήλωσε ένας βουλευτής, ο ανεξάρτητος Γ. Κασαπίδης.
 
Κατά το κλείσιμο της συζήτησης που διεξήχθη σε έντονους τόνους, ο υπ. Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απηύθυνε έκκληση τόσο προς τους εκπαιδευτικούς όσο και προς τους μαθητές αλλά και τους γονείς να συμβάλουν σε κλίμα ομαλότητας ώστε να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, ενώ επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
 
«Αναμένω ότι όλοι -πολιτικοί, κόμματα, συνδικαλιστικές ηγεσίες, δάσκαλοι και καθηγητές- θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ομαλότητας στα σχολεία ώστε να μην χαθεί ούτε μια ώρα μαθήματος. Μην κάνετε το λάθος. Η ελληνική οικογένεια έχει πολλά βάρη μην προστεθούν και άλλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Επιτέθηκε παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει εισέλθει «σε μια ολισθηρά ατραπό». «Επιλέξατε ως πεδίο σύγκρουσης την εκπαίδευση για μικροπολιτικά οφέλη με ομήρους γονείς και μαθητές. Είναι επιλογή σας. Εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι πεδίο σύγκλισης και συναίνεσης» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Τι απαντά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ
 
Το πολιτικό μέτωπο
 
Πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αποτελέσει το προσεχές διάστημα ο χώρος της παιδείας.
 
Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας αλλά και άλλων στελεχών της, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει πολιτική χροιά στην απεργία. Κινείται στη λογική «ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει» χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι βρίσκεται πίσω από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της ζητά απαντήσεις επί της ουσίας τονίζοντας ότι «η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης δεν επιτρέπει πολιτικά παιχνίδια».