Για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 52,7%, του μισθολογικού κόστους κατά 35,7% και του προσωπικού σχεδόν κατά το μισό κάνουν λόγο εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο αποφάσισε να κατεβάσει ρολά για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Αντίστοιχη εικόνα μεταφέρουν συνδικαλιστικοί παράγοντες από τα υπόλοιπα μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ads

 
«Δεδομένων των μειώσεων της κρατικής επιχορήγησης, του περιορισμού του μισθολογικού κόστους και των απομακρύνσεων λόγω της διαθεσιμότητας, πραγματικά κλείνει το πανεπιστήμιο», δηλώνει στο tvxs.gr η Αναστασία Γόντικα, συνδικαλιστική εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων στο Καποδιστριακό.
 
Σύμφωνα με την Αν.Γόντικα, όπως προκύπτει από τα ελάχιστα όρια των προδιαγραφών τις οποίες έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών χρειάζεται τουλάχιστον 1900 εργαζόμενους. «Αυτήν τη στιγμή είμαστε 1.316. Αν προσθέσουμε και τους ΕΤΕΠ (σ.σ. Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό), φτάνουμε τους 1.470. Την ίδια ώρα τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας προαναγγέλλουν ότι θα απομακρύνουν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους συνολικά από το Καποδιστριακό και το Πολυτεχνείο. Για να τους βγουν τα νούμερα λοιπόν θα πρέπει περίπου 500 δικοί μας εργαζόμενοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα», υπογραμμίζει.
 
Σημειώνεται ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ανά πανεπιστημιακό ίδρυμα θα γίνουν γνωστές μέσα από σχετικές ανακοινώσεις στις 16 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα που μεσολαβεί, το υπουργείο Παιδείας ζητεί από κάθε πανεπιστήμιο να συμπληρώσει φόρμες αξιολόγησης των αναγκών. Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να μην προχωρήσει ούτως ή άλλως μετά την απόφαση αναστολής λειτουργίας σε μια σειρά ΑΕΙ και ΤΕΙ από τη Δευτέρα.
 
Οι εργαζόμενοι που αντιδρούν κάνουν λόγο για απονεύρωση των πανεπιστημιακών υπηρεσιών με στόχο τη μετέπειτα ιδιωτικοποίησή τους. «Αφαιρείται προσωπικό αντί να προστίθεται», αναφέρει εργαζόμενος μεγάλου πανεπιστημίου, ο οποίος διαβλέπει επιπτώσεις από τη διαθεσιμότητα και σε ένα μέρος των υπηρεσιών υγείας, μέσω των περικοπών στις πανεπιστημιακές ιατρικές κλινικές.
 
Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, εκπαιδευτικοί συμπαρίστανται στις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων. Άλλωστε, ο επίκουρος καθηγητής Δ.Δαμίγος κάνει λόγο για υψηλή αναλογία φοιτητών ανά πανεπιστημιακό εκπαιδευτικό στην Ελλάδα, σε σχέση με τη διεθνή πραγματικότητα:
 
«Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της UK Higher Education Statistics Agency, στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, ο αριθμός του διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού ανήλθε σε 181.385 άτομα (πλήρους και μερικής απασχόλησης), ενώ του υποστηρικτικού προσωπικού σε 196.860 άτομα. Δηλαδή, η αναλογία μελών υποστηρικτικού:διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού ανέρχεται σε 1,1:1, ήτοι 45% περίπου υψηλότερη από αυτή των ελληνικών ΑΕΙ. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών ανέρχεται σε 1.928.140 άτομα[17]. Με βάση τα δεδομένα αυτά, η αναλογία φοιτητών:μελών διδακτικών/ερευνητικών καθηκόντων ανέρχεται σε περίπου 11:1, ήτοι 2,5 έως 4,5 περίπου φορές χαμηλότερη (και συνεπώς καλύτερη) από αυτή των ελληνικών ΑΕΙ, και η αναλογία φοιτητών:μέλη υποστ. προσωπικού ανέρχεται σε 10:1, ήτοι 3,2 έως 6,5 φορές χαμηλότερη (και συνεπώς καλύτερη) από αυτή των ελληνικών ΑΕΙ».
 
Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του πρύτανη Θ.Πελεγρίνη, κατά την παρουσίαση των αιτιών που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Απέναντι στο δίλημμα “μείωση της κρατικής επιχορήγησης ή διαθεσιμότητα” θα προτιμούσα σαφώς την περικοπή, μολονότι η επιχορήγηση έχει μειωθεί ήδη στο ήμισυ σε σχέση με το 2009».
 
Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι οι ελλείψεις προσωπικού σε μια σειρά από πανεπιστήμια είναι δεδομένες και γι’ αυτό ακριβώς ζητούν από τα ιδρύματα να «αυτοαξιολογηθούν» προκειμένου να κατανεμηθούν αντιστοίχως οι εργαζόμενοι.

«Θέλω τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αξιολόγησης, που θα αποδείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα παρουσιάζει ελλείψεις σε προσωπικό. Και πιστεύω ότι αν σε κάποια Ιδρύματα διαπιστωθεί ότι οι μαζικές μονιμοποιήσεις, που έγιναν στο παρελθόν έχουν οδηγήσει σε πλεονάσματα, θα μας το πουν τα ίδια τα Ιδρύματα. Δεν θέλω να προχωρήσουμε, ως Υπουργείο Παιδείας, σε οριζόντια μέτρα», είχε δηλώσει σε συνέντευξη στον Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος.