«Τα πάντα μπορούν να συμβούν», δηλώνει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ο ΓΓ του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος Σάββας Μιχαήλ, ο οποίος την Τρίτη κάθεται στο εδώλιο επειδή πριν από 4 χρόνια κάλεσε σε αντιφασιστική διαδήλωση. Ο ίδιος κάνει λόγο για χαρακτηριστική περίπτωση συρρίκνωσης της δημοκρατίας και διαμηνύει: «Ο φασισμός δεν θα περάσει».

Ads

Διαβάστε επίσης: Διεθνής κατακραυγή για τη δίκη του Σάββα Μιχαήλ 

Για ποιον λόγο δικάζεστε κ. Μιχαήλ;
 
Δικάζομαι διότι πριν από 4 χρόνια, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα και άλλες αριστερές οργανώσεις είχαμε καλέσει σε αντιφασιστική διαδήλωση, ενάντια στα πογκρόμ σε βάρος μεταναστών, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Ως Γενικός Γραμματέας, κατηγορούμαι λοιπόν για τη σχετική προκήρυξη.
 
Πώς σχολιάζετε αυτήν την εξέλιξη;
 
Πρόκειται για μία απόπειρα ποινικοποίησης κάθε αντιφασιστικής έκφρασης. Η διαδικασία κινήθηκε τον Μάιο του 2009 (από τον Παναγιώταρο και τη Σκορδέλη). Αρχικά, αφορούσε πολλούς κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις. Στη συνέχεια, με κάλεσαν για ανάκριση στη ΓΑΔΑ. Άλλωστε, ήρθα αντιμέτωπος με κατακλυσμό αντικομμουνιστικών επιθέσεων και ρατσιστικών συνθημάτων για την εβραϊκή μου καταγωγή μέσα από τη ναζιστική blogόσφαιρα. Τελικά, οδηγούν στο εδώλιο εμένα και τον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνο Μουτζούρη.
 
Τι περιθώρια θεωρείτε ότι είχε η δικαιοσύνη ως προς τον χειρισμό αυτής της υπόθεσης;
 
Πολύ απλά θα μπορούσε να τη βάλει στο αρχείο, όπως έπραττε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι γελοίο αυτό που συνέβη από δικονομική άποψη. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. Έχει να κάνει με τη συρρίκνωση της δημοκρατίας η οποία είναι σε εξέλιξη στη χώρα αυτήν την περίοδο.
 
Ποια θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι η στάση της δικαιοσύνης ευρύτερα απέναντι στη Χρυσή Αυγή;
 
Η Χρυσή Αυγή δρα όπως δρα ακριβώς επειδή διασφαλίζει το ατιμώρητο και την ενθάρρυνση των μηχανισμών. 
 
Θέλετε να προβείτε σε μια εκτίμηση για την έκβαση της υπόθεσης;
 
Τα πάντα μπορούν να συμβούν στην αυριανή (σ.σ. την Τρίτη) δίκη, από τη στιγμή που με ένα τέτοιο -απίθανο- κατηγορητήριο αποδέχονται να δικάζονται αντιφασίστες. Ουσιαστικά, οι κατηγορούμενοι γίνονται κατήγοροι. Ο φασισμός δεν θα περάσει.
 
Πώς φτάσαμε ως εδώ κ. Μιχαήλ; Πώς έχει αναπτυχθεί με αυτόν τον τρόπο η συγκεκριμένη οργάνωση;
 
Η κρίση, η κοινωνική απελπισία, δημιούργησε το έδαφος για τον σπόρο της ναζιστικής δημαγωγίας. Χρειάζεται να νικήσουμε τις κοινωνικές ρίζες αυτού του φαινομένου, μέσω της ενίσχυσης των κινημάτων έξω από το σύστημα.