«Απογοητευμένη» δηλώνουν οι Σύροι αντικαθεστωτικοί από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για μια επίθεση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ. 

Ads

 
Ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης εκτίμησε ωστόσο πως «το Κογκρέσο θα εγκρίνει» την στρατιωτική επέμβαση. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως ο Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της επίθεσης ωστόσο η απόφασή του να παραπέμψει το ζήτημα στο Κογκρέσο προκαλεί μια καθυστέρηση τουλάχιστον εννέα ημερών.
 
«Αισθανθήκαμε μία απογοήτευση. Όμως μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Ομπάμα θέλησε να ενισχύσει τη θέση του και να περιβληθεί από μία κάλυψη σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε. Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, που είδε την πρότασή του για επέμβαση στη Συρία να καταψηφίζεται από το βρετανικό κοινοβούλιο, μετά τις ανακοινώσεις του Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως «υποστηρίζει τη θέση» του προέδρου των ΗΠΑ και την «καταλαβαίνει».

 

Ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περιέχει αδιάσειστες αποδείξεις για την ευθύνη της κυβέρνησης στην επίθεση αυτή με χημικά όπλα. Τα μέλη του Κογκρέσου πρόκειται να κατανοήσουν πως οι συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες του Ιράκ».
 
Εν τω μεταξύ ο Αραβικός Σύνδεσμος, τα μέλη του οποίου συνεδριάζουν την Κυριακή για τη Συρία, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση «πρόκειται να προσφέρει μία σθεναρή στήριξη σε ένα αεροπορικό πλήγμα». Επίσης κι η «θέση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική. Η Ουάσιγκτον έχει ανάγκη από μία τέτοια υποστήριξη», πρόσθεσε.
 
«Ο Συνασπισμός θα πραγματοποιήσει επαφές με τις αραβικές χώρες και την Τουρκία ώστε αυτές να συντονίσουν κατά τον μέγιστο βαθμό τη στάση τους με αυτή των ΗΠΑ. Θα προσπαθήσουμε να σπρώξουμε αυτές τις χώρες να συμμετάσχουν σε μία στρατιωτική επιχείρηση που θα ανακουφίσει αφάνταστα τα δεινά του συριακού λαού», κατέληξε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.