Την απόλυτη αθωότητά της υποστήριξε η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, κατά την απολογία της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ακόμη, δήλωσε ότι όσον αφορά τα οικονομικά της «όλα τα είχα αφήσει στον σύζυγό μου. Τα εισοδήματά μου ήταν μηδενικά». Σχολίασε, δε, ότι προσάγεται την ώρα που χαρακτηρίζεται από τις «δυο ιερές ιδιότητες: της μάνας και της συζύγου».

Ads

 
«Έχω αναρωτηθεί την περίοδο του εγκλεισμού, 17 μήνες, “Γιατί εγώ; “, ή μάλλον “Γιατί και εγώ;”. Όλα όσα μου καταμαρτυρούν, είναι αυτά που επικαλέστηκε ο Τύπος, αβάσιμα, συκοφαντικά, χωρίς κανένα στοιχείο», είπε κατά την απολογία της η κα Σταμάτη, κάνοντας λόγο για «διασυρμό» και «ψυχική βλάβη» που έχει υποστεί κάθε δικός της άνθρωπος και ειδικά ο γιος της που «τιμωρείται για το επίθετό του».
 
«Θα ρωτήσω: ποια η σύγκριση εμού και των άλλων συγκατηγορούμενων μου; Όλοι έχουν τις δραστηριότητές τους. Εγώ δεν έχω καμία. Δεν τους γνωρίζω καν, ακόμη και με στενούς συγγενείς του άνδρα μου δεν υπήρχε σχέση. Γιατί αυτή η ταύτιση;», πρόσθεσε.
 
Η απολογία της Βίκυς Σταμάτη, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης καθώς ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορός της, διαμαρτυρήθηκε για την μεταχείρισή της από το δικαστήριο.
 
«Να υπάρχει ανθρωπιά επιτέλους», είπε ο κ. Κουγιας, φωνάζοντας – ύστερα από ερώτηση της εισαγγελικής έδρας περί πολυτελούς ζωής – ότι «δεν μπορεί να καταμαρτυρείται στην εντολέα του ότι αγόρασε παπούτσια».
 
«Γιατί δεν την αφήνετε να μιλήσει, εμένα μου αρέσει ο τρόπος που απολογείται», παρενέβη ο πρόεδρος.
 
Η Βίκυ Σταμάτη είπε ότι δεν έχει κανέναν προσωπικό λογαριασμό πέραν αυτού της μισθοδοσίας της, ενώ για την εταιρία Nobilis έμαθε μέσω των οικιακών λογαριασμών του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Νωρίτερα είχε συνεχίσει την απολογία του ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην γραμματέας εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατά την οποία υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις offshore.

Μετά την κα. Σταμάτη απολογήθηκε ο ιδιοκτήτης του Ιανού, Νίκος Καρατζάς. 

Ads

«Αισθάνομαι ότι μου κάνει φάρσα ο Θεός. Προέρχομαι από ένα σύμπαν, που βγάζει βιβλία για τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο… και βρίσκομαι εδώ να μιλάω για χρήμα από τα εξοπλιστικά. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ κατηγορούμενος, δεν έχω κατηγορηθεί ούτε για πλημμέλημα. Αισθάνομαι και λύπη και ντροπή, σε όλη μου τη ζωή παρήγαγα θετική δημοσιότητα, για καλλιτεχνικά γεγονότα, γεγονότα που συνέβαλαν στον δημόσιο διάλογο. Είμαι άσχετος με όλα αυτά που διερευνάτε εδώ», δήλωσε ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι είχε πλήρη άγνοια για μαύρο χρήμα.

«Τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον ήξερα, ερχόταν συχνά στο πατάρι του Ιανού, είχαμε εκδώσει και ένα βιβλίο του το 2000. Δεν επιδιώξαμε ποτέ λαμογιές, όσο ήταν υπουργός. Οταν έμαθε ότι θέλαμε να επεκταθούμε στην Αθήνα, μου είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου. Δεν γνώριζα την οικογένεια, αυτές τις παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρηματικές οικογένειες, δεν τις συναντάς στην καθημερινότητα σου. Ετσι πουλήθηκαν οι μετοχές του Ιανού. Οταν κάποια στιγμή έπρεπε να ονομαστικοποιηθούν οι μετοχές, προκειμένου να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμούς, υπήρξε το πρόβλημα, δεν εμφανίστηκε κανείς. Είχα τη διαβεβαίωση του υπουργού για την εκπροσώπηση Norris και Τσάκου, δεν πίστευα ποτέ ότι υπήρχε χρήμα από μίζες», εξήγησε ο ίδιος για τις μετοχές που είχε ο πρώην υπουργός στον Ιανό.