Σε τέσσερις ημέρες θα ολοκληρώσουν την έρευνά τους οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για την καταγγελία της συριακής αντιπολίτευσης περί χρήσης χημικών από το καθεστώς Άσαντ σε προάστιο της Δαμασκού. O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν αναφέρει πως θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναλύσουν τα ευρήματά τους. Η ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης σε απάντηση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά στην Συρία θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστήριξε ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα Λάχνταρ Μπραχίμι. Με δεδομένο πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν πρόκειται να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, καθώς η Ρωσία έχει το δικαίωμα του βέτο, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο «συνασπισμός των προθύμων» αναμένεται να δράσουν εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Τις τελευταίες ώρες οι φωνές κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης πληθαίνουν. Η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη, ενώ Ρωσία, Ιράν και Κίνα προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια απόφαση. Από την πλευρά της η Συριακή κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους προειδοποιώντας πως η Συρία «θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» και καλεί τον ΟΗΕ να ερευνήσει τρεις επιθέσεις των αντικαθεστωτικών μέσα στον Αύγουστο κατά τις οποίες «οι τρομοκράτες έκαναν χρήση χημικών όπλων». 

Ads
«Πιστεύω ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές πάνω σε αυτό. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι στρατιωτική δράση πρέπει να αναλαμβάνεται έπειτα από μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι που λέει το διεθνές δίκαιο» ανέφερε ο Λάχνταρ Μπραχίμι, απαντώντας ερώτηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη. «Θα πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα) και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχουν την φήμη ότι είναι πολεμοχαρείς. Τι θα αποφασίσουν δεν το γνωρίζω. Αλλά βεβαίως το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές», πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενος στην καταγγελθείσα με χημικά επίθεση προ ημερών (στις 21 Αυγούστου) στα περίχωρα της Δαμασκού, είπε πως «φαίνεται ότι κάποιου είδους ουσία χρησιμοποιήθηκε, προκαλώντας τον θάνατο πολλών ανθρώπων». «Αυτό είναι απαράδεκτο, είναι σκανδαλώδες» πρόσθεσε. «Υπάρχει το πριν την 21η Αυγούστου και το μετά την 21η Αυγούστου. Αν υπάρξει μια στρατιωτική δράση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην κατάσταση στην Συρία» συνέχισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει αν μια τέτοια επέμβαση θα ευνοούσε ή όχι «μια πολιτική λύση».
 
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως συνεχίζει να πιστεύει «ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση στη Συρία: θα υπάρξει μόνον μια πολιτική λύση και όσο πιο γρήγορα εργαστούμε για μια πολιτική λύση τόσο το καλύτερο». Σε αυτήν την κατεύθυνση υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης, της γνωστής ως Γενεύη 2, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.

Σημειώνεται πως η Βρετανία αναμένεται να καταθέσει ψήφισμα στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο θα ζητά την έγκριση των «απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των αμάχων από τη χρήση χημικών. Πρόκειται για μια καθαρά επικοινωνιακή κίνηση από τον βρετανό πρωθυπουργός καθώς η απόρριψη του ψηφίσματος είναι δεδομένη. «Αφήστε τους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες (ακόμη) και κατόπιν θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε επιστημονικά (τα στοιχεία που συλλέχθηκαν) με ειδικούς και στη συνέχεια νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε (να αποφασιστούν) οι οιεσδήποτε δράσεις», δήλωσε ο Μπαν Γκι Μουν.
 
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστήριξε πως «πληροφορίες δείχνουν ότι υπεύθυνο για τη χρήση χημικών είναι το συριακό καθεστώς», σημειώνοντας πως η χρήση χημικών όπλων στην Συρία «είναι ανεπίτρεπτη και δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση». Ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί στην «απάντηση» λέγοντας πως «δεν μπορεί να προτείνει μια κατάλληλη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσιας, συμμάχου του Ιράν, δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να περιμένει πρώτα την έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού που ερευνούν την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία προτού συζητήσει την όποια απάντηση σκοπεύει να δώσει. «Το να συζητάμε την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού να παρουσιάσουν την έκθεσή τους οι επιθεωρητές είναι τουλάχιστον άκαιρο», τόνισε ο Βλαντίμιρ Τίτοφ και πρόσθεσε πως «στηρίζουμε τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν σύμφωνα με τις οποίες είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη συριακή κρίση».
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι απίθανο να εγκρίνει μια πρόταση για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία καθώς η Ρωσία έχει το δικαίωμα του βέτο. Αφότου ξέσπασε ο συριακός εμφύλιος το 2011 η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τρεις φορές το βέτο το οποίο διαθέτει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εμποδίσει την ψήφιση αποφάσεων καταδικαστικών για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
Οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και ο «συνασπισμός των προθύμων» γνωρίζοντας τη δυνατότητα της Ρωσίας να εμποδίσει μια απόφαση του Συμβουλίου της Ασφαλείας για στρατιωτική επέμβαση φαίνεται να έχουν αποφασίσει η οποία δράση να γίνει εκτός ΟΗΕ. Ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την επιθυμία τους η επιχείρηση κατά του Άσαντ να γίνει από τη διεθνή κοινότητα, ενώ ενδεικτικά Ιταλία και Γερμανία έχουν τονίσει πως η στάση τους θα είναι ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε γενικές γραμμές στην ΕΕ παρουσιάζεται διχασμός αναφορικά με τη στάση τους απέναντι σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Βρετανια και Γαλλία είναι οι ένθερμοι υποστηρικτές μιας στρατιωτικής επέμβασης και μάλιστα άμεσα. 

Το Βέλγιο ανέφερε πως «δεν έχει ακόμη πειστεί» για το ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν μια στρατιωτική επέμβαση στην Συρία και ζητεί οι χώρες που δηλώνουν ότι έχουν αποδείξεις για την χρήση χημικών όπλων από τις αρχές της Δαμασκού να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν. Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς επισήμανε και τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επέμβασης. «Ποιες (θα είναι) οι συνέπειες για την Συρία και για την περιοχή; Και ποιες (θα είναι) οι συνέπειες μιας δράσης χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας; Γιατί αύριο η Ρωσία θα μπορούσε και αυτή επίσης να αποφασίσει να επέμβει χωρίς έγκριση (του ΟΗΕ) αν το κάνουν άλλοι», τόνισε. 

Ads

Και η Νορβηγία εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση εναντίον ενδεχόμενης επιχείρησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εφόσον δεν υπάρχει εντολή από τον ΟΗΕ. «Ανησυχώ βαθιά για τα σήματα που στέλνονται για προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ χωρίς αυτή να βασίζεται στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε στον ιστότοπο της εφημερίδας Verdens Gang. «Αν δεν υπάρξει εντολή του ΟΗΕ, αποκλείεται η συμμετοχή της Νορβηγίας σε πλήγματα εναντίον της Συρίας», ξεκαθάρισε.

Στην αντεπίθεση η Δαμασκός

Η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος. Ο ανιτπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ υποστηρίζει ότι οι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών όπλων για να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση. Σε συνέντευξή του στο συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ιχμπαρίγια, η οποία αναμεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο πρεσβευτής Μπασάρ Αλ-Τζααφάρι δηλώνει ότι «πολλά στοιχεία τείνουν να αποδείξουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας παραπλανητικής κατηγορίας».
 
Όπως αναφέρει, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι «οι ένοπλες ομάδες έκαναν χρήση χημικών όπλων με σκοπό να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση και επίθεση κατά της Συρίας». Κατηγόρησε παράλληλα τις δυτικές χώρες και την Τουρκία ότι «επέτρεψαν στις τρομοκρατικές ομάδες να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων στο τουρκικό έδαφος με υλικό από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και να μεταφέρουν τα όπλα αυτά στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσουν». Παράλληλα ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν να δώσει εντολή στην ομάδα των επιθεωρητών που βρίσκεται στη Δαμασκό να ερευνήσουν τρεις επιθέσεις των αντικαθεστωτικών στις οποίες, όπως αναφέρει, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Ειδικότερα αναφέρεται σε επιθέσεις στις 2, 24 και 25 Αυγούστου στην επαρχία της Δαμασκού κατά τις οποίες μέλη του συριακού στρατού εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια».

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ-Μαλέμ, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της. «Eίτε θα παραδοθούμε είτε θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με τα διαθέσιμα μέσα – νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή. Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες με αυτά», δήλωσε ο Σύρος υπουργός.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάιζαλ Μοκντάντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία βοήθησαν «τρομοκράτες» να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στη Συρία και ότι αυτές οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις θα χρησιμοποιήσουν σύντομα τα όπλα αυτά εναντίον της Ευρώπης. Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους δήλωσε πως παρουσίασε στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα στοιχεία ότι «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» χρησιμοποίησαν αέριο σαρίν σε όλους τους τόπους των φερόμενων επιθέσεων. «Επαναλαμβάνουμε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι αυτές που χρησιμοποίησαν (χημικά όπλα) με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας και αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε. «Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα χημικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν σύντομα από τις ίδιες οργανώσεις εναντίον του λαού της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι προειδοποίησε τις δυτικές χώρες ότι η Συρία «θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» σε περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης. «Η Συρία θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον (αραβοϊσραηλινό) πόλεμο του Οκτωβρίου (του 1973) και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων», δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι αποικιοκρατικές τους απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί. Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εφευρίσκουν ψευδή σενάρια και προετοιμάζουν φανταστικά προσχήματα για να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία».