Επίθεση ελεύθερων σκοπευτών δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών του ΟΗΕ που κατευθυνόταν στο σημείο της Δαμασκού όπου κατά την συριακή αντιπολίτευση έγινε επίθεση με χημικά όπλα. Νωρίτερα, τουλάχιστον δυο βλήματα όλμων έπεσαν κοντά στο ξενοδοχείο όπου κατοικούν οι επιθεωρητές. Η Συριακή κυβέρνηση κατηγορεί τους αντικαθεστωτικούς για τις επιθέσεις κατά των επιθεωρητών του ΟΗΕ με τα κρατικά μέσα να κάνουν λόγο για «τρομοκράτες», ενώ ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ μιλώντας σε Ρωσική εφημερίδα ανέφερε πως οι κατηγορίες για χρήση χημικών «είναι μια προσβολή της κοινής λογικής» και «ανοησίες». Στο μεταξύ σύννεφα γενικευμένου πολέμου πλανώνται πάνω από τη χώρα από τη στιγμή που οι ΗΠΑ άφησαν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Υπέρ της ανάληψης δράσης ακόμη και χωρίς την ομόφωνη απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, τάχθηκε η Βρετανία ενώ διατεθειμένη να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας δήλωσε η Τουρκία. Στον αντίποδα η Ρωσία που καλεί σε αυτοσυγκράτηση. «Όλα θα εκτυλιχθούν αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην εφημερίδα Le Parisien. Η Ρωσία ζητά αυτοσυγκράτηση και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, που απορρίπτει τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του θα αποτύχει.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Έτοιμες οι ΗΠΑ να επέμβουν στη Συρία

Τουλάχιστον δύο βλήματα όλμων έπεσαν στο κέντρο της Δαμασκού, στην περιοχή που διαμένουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα για να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων.Κάτοικοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ένας από τους όλμους έπεσε κοντά στο ξενοδοχείο Four Season, όπου διαμένουν οι εμπειρογνώμονες.
 
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι όλμοι κατασκευάστηκαν εντός της Συρίας και εκτοξεύτηκαν από «τρομοκράτες», χαρακτηριστικός, ο οποίος χρησιμοποιείται από το συριακό καθεστώς για τους αντάρτες που μάχονται ενάντια στον Μπαράρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη πηγή στο υπουργείο Πληροφοριών, μετέδωσε ότι οι ειδικοί του Οργανισμού έγιναν στόχος των πυρών «τρομοκρατών», όπως αποκαλούν τους αντικαθεστωτικούς. «Η συριακή κυβέρνηση καθιστά τις ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις υπεύθυνες για την ασφάλεια των μελών της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε η πηγή αυτή, σύμφωνα με την κρατική συριακή τηλεόραση.

Ads

Έρευνα του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, μετά το πράσινο φως που τους έδωσε η Συρία. ξεκίνησαν από τη Δευτέρα έρευνα στην περιοχή όπου σημειώθηκε η καταγγελόμενη από την αντιπολίτευση της Συρίας επίθεση με χημικά όπλα. Οι εμπειρογνώμονες συνοδεύονται από συριακές δυνάμεις ασφαλείας και ένα ασθενοφόρο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε ότι «κάθε ώρα μετράει» για την επιτόπια έρευνα που ξεκινά, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι είναι ήδη πολύ αργά, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί σφοδροί βομβαρδισμοί και τα στοιχεία μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί.
 
«Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Συρία» τόνισε ο Μπαν ΓΚι-Μουν, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ πρέπει να έχουν «ελεύθερη πρόσβαση» στον τόπο της επίθεσης ώστε να διεξαγάγουν μια «πλήρη, απρόσκοπτη και σε βάθος έρευνα». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε ατιμώρητο αυτό που φαίνεται ότι είναι ένα σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. «Η επιτυχία αυτής της αποστολής είναι προς το συμφέρον όλων και θα αποτρέψει ενδεχόμενα σχέδια για χρήση χημικών όπλων» τόνισε.
 
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για 3.600 ανθρώπους με «νευροτοξικά συμπτώματα» που έφθασαν σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού. Από αυτούς, οι 355 έχασαν τη ζωή τους.
 
Απορρίπτει τα περί χημικών όπλων και αντεπιτίθεται ο Άσαντ
 
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ απέρριψε τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του θα αποτύχει.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia ο Άσαντ εκτίμησε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιχειρήσουν στρατιωτικά χτύπημα, τους περιμένει «αποτυχία, όπως σε όλους τους προηγούμενους πολέμους που εξαπέλυσαν, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ και μέχρι σήμερα». O Σύρος πρόεδρος υποστήριξε τέλος πως πίσω από τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων κρύβονται πολιτικά κίνητρα.
 
«Προσβάλουν την κοινή λογική» οι ηγέτες των Δυτικών χωρών που υποστηρίζουν πως έγινε χρήση χημικών από τη συριακή κυβέρνηση. «Είναι ανοησίες αυτά». «Έχουν αποτύχει να πείσουν τους πολίτες τους και τον υπόλοιπο κόσμο πως η πολιτική που ασκούν στη Μέση Ανατολή είναι σωστή και αποτελεσματική. Επιπλέον η κατάσταση εδώ είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνη στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Μπορούν να ξεκινήσουν οποιοδήποτε είδος πολέμου, αλά δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει και σε τι έκταση θα γίνει. Έχουν συνειδητοποιήσει πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους», σημείωσε.
 
Παράλληλα ο Άσαντ υποστήριξε πως η βασική αιτία που συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία είναι η εισροή δεκάδων χιλιάδων ξένων ανταρτών στη χώρα, που «σκοτώνουν αθώους ανθρώπους». «Επιπλέον οι τρομοκράτες συνεχίζουν τη δράση τους με όπλα και χρήματα από το εξωτερικό. Οι ηγέτες της Δύσης δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους παρά την εμπειρία του παρελθόντος». 

Κινητικότητα σε επίπεδο κορυφής στη Δύση
 
Την ίδια ώρα αυξάνεται η κινητικότητα σε επίπεδο κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και μπαίνουν στο τραπέζι σχέδια στρατιωτικής δράσης. Υπέρ της ανάληψης δράσης ενάντια στη Συρία, ακόμη και αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τάχθηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. «Είναι δυνατόν να απαντήσουμε στα χημικά όπλα χωρίς απόλυτη ενότητα στο Σ.Α. του ΟΗΕ;» διερωτήθηκε ο βρετανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC για να απαντήσει: «Θα έλεγα “ναι είναι (δυνατό)”, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδύνατο να απαντήσουμε σε τέτοιες βιαιοπραγίες και εγκλήματα».
 
Στο μεταξύ η Τουρκία θα συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας ακόμα κι αν δεν υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση για ανάληψη δράσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. «Προτεραιότητά μας ήταν πάντα η κοινή δράση με τη διεθνή κοινότητα, βάσει αποφάσεων του ΟΗΕ. Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, άλλες εναλλακτικές… θα τεθούν στην ατζέντα», είπε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ. «Αυτή τη στιγμή 36 με 37 χώρες συζητούν τις εναλλακτικές αυτές. Εάν συγκροτηθεί ένας συνασπισμός κατά της Συρίας στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η Τουρκία θα συμμετάσχει σ’ αυτόν», πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά της η Ρωσία εκφράζει την ανησυχία της για τη στάση που θα κρατήσει η Ουάσινγκτον και καλεί σε αυτοσυγκράτηση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να απαντήσουν με στρατιωτικά μέσα στις καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ. «Ο υπουργός τόνισε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις από την Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες για την ετοιμότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να γίνει “επέμβαση” στη Συρία έχουν ληφθεί από τη Μόσχα με βαθιά ανησυχία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Και το Ιράν, όμως, έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην περάσει αυτή την «κόκκινη γραμμή».
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι τόνισε ότι διατηρεί «ελάχιστες αμφιβολίες» για τη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία. Ο Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ρωσίας. «Εάν το συριακό καθεστώς ήθελε να αποδείξει στον κόσμο ότι δεν έκανε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση αυτή, θα είχε σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή και θα είχε επιτρέψει την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πριν από πέντε ημέρες» είπε ο Κέρι.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αναλάμβαναν δράση στη Συρία μόνο σε συντονισμό με την διεθνή κοινότητα κι εντός του υφιστάμενου διεθνούς νομικού πλαισίου.  Ο Χέιγκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ινδονησία, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατιωτικές επιλογές τις οποίες μπορεί να εξετάζει ο Λευκός Οίκος ή να συζητήσει το εάν και κατά πόσο θεωρεί πιθανή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και πότε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε το Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεις στο Λευκό Οίκο και επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέηβιντ Κάμερον και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το θέμα. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε την Κυριακή στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι «η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να γίνεται αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» απορρίπτοντας, ωστόσο, εμμέσως κάθε άμεση δράση από τη Γαλλία. «Αποδεικνύεται πως, χωρίς αμφιβολία, σίγουρα στην πράξη, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του» συνέχισε ο Ερό. «Όταν η έρευνα αυτή τελειώσει, αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα μία σταθερή απόφαση, μία σαφή απόφαση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να γίνεται αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην εφημερίδα Le Parisien δήλωσε πως «όλα θα εκτυλιχθούν αυτήν την εβδομάδα». «Υπάρχουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι οι οποίες εκτείνονται από την ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων ως την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών και τον εξοπλισμό των ανταρτών», είπε ο Ολάντ. «Είναι ακόμη πολύ πρόωρο να πούμε κατηγορηματικά τι θα συμβεί. Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα θα διεξάγουν την έρευνά τους επιτόπου. Μπορούμε επίσης να δώσουμε λίγο χρόνο στην διπλωματική διαδικασία, αλλά όχι πάρα πολύ χρόνο. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε στη χρήση χημικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας.