Ο Μπέρνι Ταφτ (Bernie Taft) ή Τούγκεννταφς (Tougendhafs) προερχόταν από τη μεγάλη σχολής της εβραϊκής αριστεράς.  Ήταν διανοούμενος, μιλούσε πέντε γλώσσες, μπορούσε να κάνει συζητήσεις για τη λογοτεχνία και την τέχνη για μέρες ολόκληρες… Ήταν ουμανιστής κομμουνιστής, πράγμα που διασφάλιζε πως δε θα γινόταν ποτέ ηγέτης μεγάλου κόμματος… 

Ads

 
Πέθανε ήσυχα στα 95 του χρόνια, σε ένα γιάπικο πλέον προάστιο κοντά στο κέντρο της Μελβούρνης. 
 
Γεννήθηκε στο Ανόβερο το 1918 και ήταν ακόμη παιδί όταν έγινε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Γερμανίας (KPD).  ‘Αφησε πίσω του τη δημοκρατία της Βαϊμάρης οικογενειακώς όταν αυτή καταλύθηκε  επίσημα με την άνοδο του ναζισμού στην εξουσία το 1933.
 
Για δυο χρόνια έζησε στην υπό βρετανική κατοχή Παλαιστίνη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντιλαμβανόμενη το μακελειό που έρχονταν στον παλιό κόσμο, η οικογένεια Ταφτ έφτασε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας το 1939. 
 
Μέλος του σταλινικού κάποτε αλλά «ευρωκομμουνιστικού» αργότερα ιστορικού κομμουνιστικού κόμματος της Αυστραλίας (CPA) έγινε το 1941.  Από το 1944 και για πολλές δεκαετίες υπήρξε κακοπληρωμένο επαγγελματικό στέλεχος του κόμματος, γραμματέας του στην πολιτεία της Βικτόρια (Μελβούρνη) και από το 1967 μέλος του «πολίτμπιρο» του κόμματος.
 
Το κόμμα, με ισχυρές επιρροές στα εργατικά συνδικάτα της Αυστραλίας,  το «άφησε» το 1984, λίγα χρόνια πριν την αυτοδιάλυσή του.  Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον θεωρούσαν ως τον πιο συνεπή ηγέτη και κύριο υπεύθυνο του «δεξιού» μετασχηματισμού του CPA, όπως έλεγαν… Όταν «έφυγε» από το κόμμα, έγραψε το αυτοβιογραφικό βιβλίο «διασχίζοντας την κομματική γραμμή».
 
Χρόνια πριν, σε μια συνέντευξή του στην κεντρώα-κεντροαριστερή εφημερίδα της Μελβούρνης «The Age», ανάμεσα σε άλλα είχε πει πως «o κομμουνισμός θεωρείται κάτι κακό.  Ίσως στην πράξη αυτό να έχει αποδειχθεί ως αλήθεια, αλλά δεν είναι αλήθεια σε ότι αφορά τα κίνητρα των ανθρώπων που στρατολογήθηκαν στο κίνημα στις μέρες μου», για να συμπληρώσει αμέσως μετά πως «η πάλη δεν υπήρξε μάταια.  Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν (Albert Einstein) είπε κάποτε ότι σε ένα κανονικό εργαστήρι κάθε αποτυχημένο πείραμα είναι ένα βήμα μπροστά».
 
Οι σχέσεις του με τους Έλληνες κομμουνιστές του CPA υπήρξαν στενές και η συνεισφορά του στον αντιδικτατορικό αγώνα των Ελλήνων της Αυστραλίας, όποιο και αν ήταν το μέγεθος και ο γενικότερος αντίκτυπος αυτού του αγώνα τους, ήταν σημαντική.
 
Πρέπει να τον προσπέρασα  μια δυο φορές από «κοντά» στους δρόμους και στα πάρκα της Μελβούρνης σε μεγάλες διαδηλώσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό, πριν από 30 περίπου χρόνια.
 
Μπέρνι Ταφτ: ένα διανοούμενο γερόντι με γυαλιά, για τα περισσότερα άτομα της ηλικίας μου… In a way, τηρουμένων των ιστορικών και κοινωνικών αναλογιών, ένας Λεωνίδας Κύρκος της Αυστραλίας…  Χωρίς την καθολικότητα της αναγνώρισης του Κύρκου στη χώρα του…
 
Μπέρνι Ταφτ: ήξερα ποιος ήταν, γνώριζα μέσες άκρες τη ζωή και τη σκέψη του. Κάτι είναι κι αυτό, στο ζύγι της ζωής…

Πηγή: endeaneos via ppol.gr