Η ιδιαίτερη σχέση της Ελληνίδας μητέρας με τα παιδιά της που «ενισχύεται» πάντοτε μέσα από ένα ζεστό και καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό θα «καταλάβει» τη Γαλλία μέσα από το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE. Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου Food for love, μια παραγωγή της Inkas Film Productions, θα προβληθεί το Δεκαπενταύγουστο στις 11.30 το πρωί στο πλαίσιο του αφιερώματος «Journée Grèce, le vent du changement», που πραγματοποιείται από το μεγάλο ευρωπαϊκό κανάλι για την Ελλάδα.

Ads

 
Τρεις Ελληνίδες μητέρες, οι οποίες στέλνουν τάπερ με σπιτικό φαγητό στα παιδιά τους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς της ελληνικής οικογένειας, βρίσκονται στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου. Με χιούμορ και ευαισθησία, η σκηνοθέτης τονίζει την απέραντη αγάπη της Ελληνίδας μάνας προς τα παιδιά της η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι την άκρη της γης! Όσο μακριά κι αν είναι το παιδί της, το φαγητό της θα το ακολουθεί.

Το σπιτικό φαγητό στα χέρια της Ελληνίδας μάνας είναι ένα ισχυρό πρακτικό αλλά και συμβολικό όπλο, που γεφυρώνει γεωγραφικές και συναισθηματικές αποστάσεις και διατηρεί για πάντα στενούς τους οικογενειακούς δεσμούς. Μέσα από τις ιστορίες των τριών μανάδων και τη σχέση τους με το φαγητό, το ντοκιμαντέρ ανοίγει ένα παράθυρο στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας με κεντρική μορφή τη μητέρα, και τα παιδιά ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες.
 
Το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου έχει προβληθεί σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως της Θεσσαλονίκης, του Λος Άντζελες, της Πάτμου κ.ά., και έχει αγοραστεί από τα κανάλια YLE της Φιλανδίας και ARTE της Γαλλίας. Συμμετείχε, επίσης, στο Story Doc 2010, όπου απέσπασε το Βραβείο Development και στο Pitching Forum Docs Barcelona του 2011.

image
 
Συντελεστές
 
Παραγωγή: Λιλέτ Μπόταση / Inkas Films
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου
Φωτογραφία: Δημήτρης Κατσαΐτης / Μαριάννα Οικονόμου
Μοντάζ: Ηλίας Δημητρίου
Μουσική: Ηλίας Παντολέων
 
 

Ads