Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα από τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην ουσία με την τροπολογία καθιερώνονται τα Προεδρικά Διατάγματα ως πάγια πρακτική για την οργάνωση και λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Βουλής.

Ads

 
Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα με Προεδρικά Διατάγματα να καταρτίζονται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ. Επίσης να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των φορέων.
 
Όπως αναφέρεται η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους. Σημειώνεται πως η διαδικασία έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων προϋποθέτει τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα των προβλεπομένων.
 
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως στόχος της τροπολογίας «είναι η ορθολογική και αποτελεσματική αναδιοργάνωση των δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών ώστε να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες». «Η επιλογή του νομικού εργαλείου του προεδρικού διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας», τονίζεται μεταξύ άλλων. 

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπλέκουν και τη δικαιοσύνη στην πολιτική ακρωτηριασμού
 
«Η κυβέρνηση μετά από τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαμαρτυρίες πολλών κοινωνικών φορέων υπαναχώρησε από την αρχική της θέση να καταργεί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και υπηρεσίες του κράτους με απλές διυπουργικές αποφάσεις και επιχειρεί να εμπλέξει στην πολιτική του ακρωτηριασμού και τη δικαιοσύνη», δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλους, με αφορμή την τροπολογία για τα Προεδρικά Διατάγματα.
 
«Έτσι φαίνεται να επιλέγει την οδό των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα τυγχάνουν της τυπικής επεξεργασίας του αρμοδίου Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, ώστε να δημιουργήσει αναχώματα στις προσφυγές για ακύρωση των καταργήσεων υπηρεσιών και των θέσεων εργασίας.   Η πρόσφατη εμπειρία της ένταξης στη διαδικασία διαθεσιμότητας – απόλυσης, ακόμη και κατόχων διδακτορικών διπλωμάτων και μεταπτυχιακών τίτλων των λειτουργών του υπουργείου Παιδείας, καταδεικνύει ότι η τριαρχία των δανειστών και η μνημονιακή κυβέρνηση δεν έχουν αναστολές. Το κακό αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως και ο προοδευτικός ελληνικός λαός πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα άμεσου τερματισμού αυτού του ολέθριου δρόμου», προσθέτει ο υπεύθυνος  Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ.
 
ΚΚΕ: Επιχειρούν προκλητικά να «λύσουν τα χέρια τους»
 
«Είτε με Προεδρικά Διατάγματα είτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση επιχειρεί προκλητικά να «λύσει τα χέρια της» για να υλοποιήσει πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα, να καταργήσει φορείς του δημοσίου και να απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:  
 
«Η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που ζητούν περισσότερους ανέργους, περισσότερους απασχολήσιμους με μισθούς πείνας, περισσότερους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Χρειάζεται ενιαίος αγώνας εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – πλουτοκρατίας».