Στο «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του δημοσιογράφου της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης, αναφέρεται άρθρο στην “Αυγή”.

Ads

 
Το άρθρο απαντά σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο που παρουσίαζαν τον Αλέξη Τσίπρα να διακόπτει τη συνέντευξη, ενοχλημένος από τις ερωτήσεις του ανταποκριτή της εφημερίδας Μίκαελ Μάρτινς. ‘Ομως πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας είχε σταματήσει τις ερωτήσεις και στην ουσία απλώς έκανε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με παραπολιτικού χαρακτήρα σχόλια,αξιοποιώντας επιχειρήματα από τα non paper που κατά καιρούς εκδίδει η ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δημοσίευμά της για το περιστατικό η εφημερίδα Αυγή αναφέρει:
 
«Η FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) είναι μία από τις πιο μεγάλες και έγκριτες γερμανικές εφημερίδες και είναι λογικό να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να τις καλύπτει. Πλην όμως, ο ανταποκριτής της για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, Μ. Μάρτινς, έχει μάλλον επηρεαστεί από το ύφος ανθύπατου, με το οποίο κυκλοφορούν στα κυβερνητικά γραφεία οι συμπατριώτες του πολιτικοί και τα στελέχη της τρόικας, και νόμιζε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανεκτή και από τους υπόλοιπους. Έτσι θεώρησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γενικώς διαθέσιμος ακόμη και για παραπολιτικού τύπου συνεντεύξεις με ερωτήσεις επιπέδου μονταζιέρας.
 
Δεν ξέρουμε από πού συνέλεξε τα στοιχεία για τη συνέντευξή του ο συνάδελφος, αλλά αν κρίνουμε από το ύφος, την αποσπασματικότητα και τις ανακρίβειες, μάλλον κατέβηκε μέχρι την παραλία να εισπνεύσει καθαρό φαληρικό αεράκι και να εμπνευστεί. Εκτός, αν αντί για τη FAZ εκπροσωπεί την Bild και δεν το είχαμε καταλάβει…», συνεχίζει το άρθρο υπονοώντας ότι ο Γερμανός δημοσιογράφος κινήθηκε με βάση οδηγίες από το συγκρότημα Αλαφούζου. 
 
Απαντώντας στο δημοσίευμα της Αυγής ο δημοσιογράφος της FAZ Μίκαελ Μάρτινς αναφέρει πως όλες οι ερωτήσεις που απηύθυνε στον Αλέξη Τσίπρα βασίζονταν σε δημοσιεύματα της «Αυγής» και ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και όχι σε φήμες και δηλώσεις τρίτων, όπως τον κατηγόρησε η Κουμουνδούρου. Επιπλέον σύμφωνα με το newpost, υποστηρίζει πως η επίμαχη ερώτηση αφορούσε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από την προεκλογική του ομιλία στην Ομόνοια το 2012 όπου έλεγε: «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Άνγκελα Μέρκελ».
 
Ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά απάντησε πως «δεν θυμάται αν το είπε και στη συνέχεια πως ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο». Στη συνέχεια, λέει ο γερμανός δημοσιογράφος,ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέκοψε τη συνέντευξη κατηγορώντας τον για «άρρωστες προθέσεις» και «έλλειψη ευγένειας».
 
Στην επιστολή του, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Γερμανός δημοσιογράφος ισχυρίζεται πως η υπεύθυνη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, μετά την συνέντευξη, επικοινώνησε με δημοσιογράφους από την «Καθημερινή» και τον ίδιο και ρωτούσε εάν είχε συναντήσει τον Αλέξη Παπαχελά ή οποιονδήποτε δημοσιογράφο της ελληνικής εφημερίδας προκειμένου να προετοιμάσει τις ερωτήσεις του για τη συνέντευξη και αναρωτιέται αν κάτι τέτοιο θεωρείται φυσιολογικό για την υπεύθυνη Τύπου του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο  δημοσιογράφος καταλήγει λέγοντας πως «αν ο κ. Τσίπρας ερχόμενος αντιμέτωπος με τα δικά του λόγια με χαρακτηρίζει ”ανήθικο” τότε αυτό λέει περισσότερα για εκείνον παρά για εμένα». Ο Μίκαελ Μάρτινς αναφέρει επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε επιστολή στον διευθυντή του με στην οποία τον κατηγορεί για αναπαραγωγή φημών και ρεπορτάζ που δεν έχει διασταυρωθεί και για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά και «κιτρινισμό».
 
Ο Μίκαελ Μάρτινς αναφέρει πως στο κυριακάτικο φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung θα ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα ενώ ζητά γραπτή απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα για να την συμπεριλάβει στο ρεπορτάζ του.