Ολοκληρώθηκε μετά τις 13:30  η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο ένατο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, οι εργασίες του οποίου κλείνουν σήμερα.  Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να δώσει τέρμα στην αντιπαράθεση στο κυβερνητικό στρατόπεδο που ξεκίνησε με τις δηλώσεις Βορίδη, χαρακτηρίζοντας ως  αντιπάλους “όσους είναι κολλημένοι στα ιδεολογήματα του χθες” ,κάνοντας λεκτικά ανοίγματα στην κεντροδεξιά και να ενταχθούν στην ΝΔ όσους διστάζουν, αποστροφή που εκλαμβάνεται ως πρόσκληση στον Γ. Στουρνάρα. 

Ads

«Η ΝΔ στάθηκε όρθια, όταν κατέρρευσαν τα πάντα και αυτό έγινε γιατί οι ιδέες μας εκφράζουν τους Έλληνες,τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του, Η παράταξή μας διευρύνεται, μπαίνει μπροστά για να τα αλλάξουμε όλα, σε μία χώρα που χρειάζεται να αφήσει πίσω το χθες. Έχουμε εθνικό καθήκον να παλέψουμε για τη Νέα Ελλάδα, είναι ανάγκη εθνική, γι αυτό προχθές απηύθηνα κάλεσμα σε όλους. Να υποδεχθούμε όσους θέλουν να αγωνιστούν μαζί μας και διστάζουν να ενταχθούν. Δεν περισσεύει κανένας», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Η νέα Ελλάδα τους χωράει όλους εκτός… 

«H αντίθεση μνημόνιο – αντιμνημόνιο ξεπεράστηκε» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ads

 «Η νέα Ελλαδα που χτίζουμε χωράει όλους, εκτός από τους κολλημένους στο χθες. Υπάρχουν δύο δρόμοι: να κάνεις το άλμα στο αύριο, ή να μείνεις κολλημένος στο χθες. Στην εθνική προσπάθεια δεν χωράνε οι κολλημένοι στο χθες και οι λαϊκιστές».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «κάποιοι αμφισβήτησαν ακόμη και την αξία του TAP, τη μεγαλύτερη επένδυση της τελευταίας δεκαετίας. Είναι αυτοί που δεν έχουν πολιτική. Έχουν μόνο μιζέρια. Είναι οι ίδιοι που… το παίζουν προοδευτικοί. Πρόοδος είναι όραμα, σχέδιο, αποφασιστικότητα. Εμείς έχουμε όραμα, αλλά πρέπει να έχεις και σχέδιο, που να πατά στη γη. Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε και σχέδιο. Αλλά χρειάζεται και αποφασιστικότητα και εμείς αποδείξαμε ότι στα δύσκολα δεν διστάζουμε και ότι αν χρειαστεί για να κάνουμε το άλμα, σπάμε και αβγά».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Η αληθινή πρόοδος χρειάζεται ενωτικό πνεύμα. Εμείς το δείξαμε. Απευθύνω προσκλητήριο για την ενότητα της κεντροδεξιάς, σε όσους ήταν μαζί μας, αλλά για κάποιους λόγους απομακρύνθηκαν, και μαζί σε όλους τους πολίτες, που νιώθουν την ανάγκη για τη νέα Ελλάδα. Εμείς κρατάμε ψηλά τη σημαία, όταν οι άλλοι την καίνε. To 2021 η Νέα Ελλάδα δεν θα είναι όραμα, θα είναι πραγματικότητα».

Οι αντίπαλοι

Συχνή ήταν η αναφορά του κ. Σαμαρά σε “αντιπάλους”. Όπως τους όρισε ίδιος:

-Αντίπαλοί μας είναι οι κάθε είδους ακραίοι. Οι φανατικοί του χθες. Αλλά εμείς παλεύουμε για το Αύριο. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας.
-Aντίπαλοί μας είναι όσοι στοιχηματίζουν στην αποτυχία της χώρας μας, όσοι κηρύσσουν το μίσος, την ώρα που χρειάζεται Ενότητα.
-Aντίπαλοί μας είναι οι αθεράπευτοι λαϊκιστές. Όσοι κερδοσκοπούν πάνω στις δοκιμασίες του λαού μας.
-Aντίπαλοί μας είναι όσοι θέλουν να προστατέψουν εκείνα ακριβώς που πρέπει να αλλάξουμε.
-Aντίπαλοί μας είναι όσοι είναι κολλημένοι στα ιδεολογήματα του χθες.

Η σημαία

«Αφήνουμε πίσω τις διαμάχες του χθες και τώρα πρέπει να το δείξουμε ακόμη περισσότερο. Για αυτό κλείνω με προσκλητήριο σε όσους ήταν μαζί μας και απομακρύνθηκαν αλλά και σε απλούς πολίτες που απομακρύνθηκε ή που δεν ήταν ποτέ μαζί μας και τώρα νιώθουν ότι υπάρχει ανάγκη να φτιάξουμε τη νέα Ελλάδα»,  δήλωσε ο κ.Σαμαράς προς το τέλος της ομιλίας του και δείχοντας την ελληνική σημαία είπε στους συνέδρους:

«Τη βλέπετε τη σημαία μας; Αυτή την ενότητα η σημαία μας συμβολίζει, δεν είναι ένα πανί όπως είπαν κάποτε κάποιοι ανόητοι. Για όποιον η υπέρβαση αυτή για την ενότητα φαντάζει δύσκολη, ας κοιτάξει αυτή τη σημαία κι ας αναλογιστεί. Η πατρίδα έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή καθένα που την πονά. Όλοι αυτοί κρατάμε τη σημαία ψηλά, όταν άλλοι την καίνε,. Όλοι αυτοί μπορούμε να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα που μας κάνει υπερήφανους».

Παναγιωτόπουλος: Αμηχανία σε κομμάτι της ΝΔ η συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

«Η τελευταία πολιτική κρίση δεν βοήθησε τη χώρα προς την κατεύθυνση της προόδου» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας πως σε ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης της ΝΔ η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί αμηχανία και ερωτήματα.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει, παρά τα προβλήματα και παρά το γεγονός ότι αυτός ο πολιτικός γάμος για πολλούς φαίνεται αταίριαστος», δήλωσε κάνοντας σαφές πως οι υπερβάσεις, η ενότητα και η ομοψυχία είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από το τέλμα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ακόμη πως η συσπείρωση γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά είναι αναγκαία, καθώς εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας και η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει μέσα από θυσίες. «Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Έλληνες για τις θυσίες που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη της συνέχισης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Καλαφάτης: Απόφασή μας είναι η χώρα να σταματήσει να εξαρτάται από το μνημόνιο

«Είναι η ώρα που η ΝΔ αφήνει και πάλι την υπογραφή της σε μια ιστορία διάσωσης και ανόρθωσης της πατρίδας, ιστορία μετάβασης από τη χρεοκοπία στην ανάπτυξη» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τονίζοντας πως η διαφορά με τα όσα βίωνε η χώρα πριν ένα χρόνο είναι τεράστια.

«Τώρα εστιάζουμε στην αντιμετώπιση της ανεργίας» είπε παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος για το επόμενο διάστημα, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

«Ανοίξαμε την περπατησιά μας και συνεχίζουμε αταλάνευτα, απόφασή μας η χώρα να σταματήσει να εξαρτάται από μνημόνιο» τόνισε επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσει η προσαρμογή της ΝΔ στις ανάγκες της κοινωνίας και στα κελεύσματα των νέων καιρών.

«Κάθε έξυπνος πολιτικός μηχανισμός οφείλει να προσαρμόζεται, οφείλουμε, ως παράταξη, να βγαίνουμε μπροστά από τα γεγονότα με εγγυητές τους απλούς ανθρώπους του τόπου» δήλωσε.

Καράογλου: Όλοι γνωρίζουμε τις λάθος πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση

«Η κυβέρνηση δεν είναι η κολυμπήθρα του Σιλωάμ, όλοι ξέρουμε τι συνέβη στο παρελθόν, όλοι γνωρίζουμε τις λάθος πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση» είπε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, κρατώντας αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ.

Υπερασπίστηκε, όμως, την απόφαση για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας: «Δεν είχαμε το δικαίωμα να λιποτακτήσουμε και να απογοητεύσουμε τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που περιμένουν να βάλουμε τη χώρα σε μια σειρά».

Ο κ. Καράογλου είπε ακόμη πως η κυβέρνηση «δεν χαιδεύει αυτιά» και βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συντεχνίες. Αλλά, όπως τόνισε, τα αποτελέσματα της πολιτικής των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων να είναι ήδη ορατά. 

Δένδιας: Τον νόμο και την τάξη θα επιβάλουμε

Στον «νόμο και την τάξη» με επίκεντρο το μεταναστευτικό και την ασφάλεια αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στην ομιλία στο συνέδριο της ΝΔ, επισημαίνοντας παράλληλα τη διαφωνία της Αθήνας στο «Δουβλίνο 3»

Ανέφερε πως τον Ιούνιο του 2012, έμπαιναν κάθε μέρα από τον Έβρο ένα χωριό από παράνομους μετανάστες, ενώ σήμερα είναι θέμα αν μπαίνει ένας την εβδομάδα, όπως σημείωσε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει πια καθαρό το κέντρο της πρωτεύουσας του κράτους και μπορεί ο καθένας να κυκλοφορήσει με ασφάλεια. «Εδώ και λίγους μήνες αυτό δεν ήταν δυνατόν. Αυτό το κατάφερε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά» τόνισε ο υπουργός.

«Δική μας προμετωπίδα είναι ο νόμος και η τάξη. Τον νόμο και την τάξη θα επιβάλουμε. Για εμάς δεν είναι ανεκτές οι Σκουριές, όπως δεν είναι ανεκτή και η Μανωλάδα».

Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα διαφώνησε με την Ευρώπη στο Δουβλίνο 3. «Από εδώ και πέρα θα υπάρχει πορεία διαφοροποίησης» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας, εξηγώντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο.  Οι ευρωπαίοι οφείλουν να αντιληφθούν πως «πρέπει να συμφωνήσουμε ώστε όσοι παράνομοι μετανάστες μπαίνουν και δεν μπορούν να επιστραφούν, να μοιράζονται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», τόνισε.