Ρήτρες, αποζημιώσεις και οικονομικές απαιτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ απειλεί να ενεργοποιήσει σε βάρος του ελληνικού δημοσίου – δηλαδή, των ελλήνων φορολογουμένων – το «λουκέτο» που έβαλε η κυβέρνηση στην ΕΡΤ. Το κόστος από την αθέτηση ή παράκαμψη συμβολαίων για κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, τα δικαιώματα των οποίων είχε η ΕΡΤ, είναι τεράστιο, ενώ σε ιλιγγιώδη νούμερα μπορεί να φθάσουν και οι απαιτήσεις των διοργανωτών-χορηγών-διαφημιζόμενων για διαφυγόντα κέρδη.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Έως και μισό δις ευρώ το κόστος του «λουκέτου» στην ΕΡΤ
 
Αναλυτικά:
 
* Το πρώτο και μεγαλύτερο ζήτημα είναι οι αγώνες του Champions League. Η ΕΡΤ έχει πληρώσει 31,5 εκατομμύρια ευρώ για τα δικαιώματα των αγώνων στην τριετία 2012-2015.

Με βάση το συμβόλαιο, στα μέσα Ιουλίου πρέπει να γίνει η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων-παραγωγών των τηλεοπτικών καναλιών που μεταδίδουν και παράγουν τους αγώνες του Champions League για τη νέα σεζόν. Σ’ αυτή τη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς, μετέχουν η ΕΡΤ και η NOVA που μεταδίδουν, ανά μία ημέρα, τα ματς της διοργάνωσης.

Το πρώτο επόμενο ματς που είναι υποχρεωμένη να μεταδώσει η ΕΡΤ διεξάγεται στις 14 Αυγούστου και το αμέσως επόμενο στις 28 Αυγούστου. Εάν προκριθεί, μάλιστα, ο ΠΑΟΚ, η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη – με βάση το συμβόλαιο και τις ρήτρες – να αναλάβει και την παραγωγή του ματς της 14ης Αυγούστου, ενώ οφείλει προκαταβολικά να έχει παραδώσει έως τις 18 Ιουλίου συγκεκριμένο σχεδιασμό για την παραγωγή του εν λόγω αγώνα, βάσει των προδιαγραφών που θέτει η UEFA.

Ads

Την τεχνογνωσία γι αυτού του τύπου τον σχεδιασμό και την παραγωγή την έχουν μόνον η ΕΡΤ και η NOVA. Δεν μπορεί όμως, βάσει των συμβολαίων, η μία εταιρία να αντικαταστήσει την άλλη. Οπερ, εάν η ΕΡΤ δεν τηρήσει όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις θα ενεργοποιηθούν ρήτρες με βάση τις οποίες η UEFA θα απαιτήσει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η αποζημίωση αυτή θα διεκδικηθεί από το ελληνικό δημόσιο το οποίο, σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, είναι ο εγγυητής της ΕΡΤ.

Πέραν της ρήτρας της UEFA, αποζημιώσεις θα διεκδικήσουν και οι επίσημοι χορηγοί του Champions League (UniCredit, Gazprom, Ford, Adidas, Sony, Mastercard, Heinekn, HTC) για τα διαφυγόντα κέρδη που θα έχουν από την απώλεια του διαφημιστικού χρόνου.

Ακόμη, δε, κι εάν βρεθεί τρόπος να δείξει το ματς άλλο κανάλι – εξαιρετικά δύσκολο νομικά – , οι διεκδικήσεις των χορηγών προς την ΕΡΤ παραμένουν, καθώς στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με την UEFA προβλέπεται μετάδοση από τη ΝΕΤ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πληθυσμιακής κάλυψης και τηλεθέασης.
 
* Το δεύτερο μεγάλο πακέτο δικαιωμάτων που έχει αγοράσει η ΕΡΤ αφορά το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία. Και το μεν Μουντιάλ μπορεί να αργεί ακόμη αλλά το συνολικό πακέτο που έχει πληρώσει η ΕΡΤ, δίνοντας 14 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνει άλλες δύο μεγάλες διοργανώσεις που ήδη τρέχουν.

Η μία είναι το Confederation Cup και η άλλη το Under 20 – δηλαδή, το Παγκοσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου κάτω των 20 ετών.

Στο Confederation Cup, εν μία νυκτί, το υπουργείο Οικονομικών πούλησε τα δικαιώματα – αλήθεια, θα μας ενημερώσουν για το ύψος του ποσού που πληρώθηκε; – σε ιδιωτικό κανάλι. Εδώ, όμως, ζήσαμε το τραγελαφικό να μην αναγνωρίζουν η FIFA και η EBU την εν λόγω μεταβίβαση δικαιωμάτων. Η συνέπεια ήταν να μην δώσει κωδικούς δορυφόρων η EBU για τη μετάδοση και το ιδιωτικό κανάλι να καταφύγει στην …κλοπή εικόνας, την πρώτη ημέρα από το γερμανικο ZDF και τη δεύτερη από το SKY Italia. Ακαριαία και τα δύο ξένα δίκτυα κινήθηκαν νομικά με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε τρίτη μέρα, ούτε τρίτη μετάδοση αγώνα.

Ποια είναι τα διαφυγόντα κέρδη για την ΕΡΤ και τους έλληνες φορολογούμενους και ποιος θα τα πληρώσει; Ποιος επίσης θα πληρώσει τις διεκδικήσεις που θα εγείρει η FIFA για τις μη μεταδόσεις των αγώνων;
 
Έτερος τραγέλαφος υπήρξε και με το Under 20. Η ΕΡΤ είχε τα δικαιώματα μετάδοσης έως και 52 ματς και ήταν δεδομενο ότι θα καλύψει τουλάχιστον όλα τα ματς της Εθνικής Ελλάδας καθώς επίσης και τους ημιτελικούς και τον τελικό. Εδώ η Εθνική μας έκανε τη μεγάλη έκπληξη: Κέρδισε το φαβορί Μεξικό και μπήκε σε τροχιά εντυπωσιακής συνέχειας. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ όμως δεν επέτρεψε στους έλληνες φιλάθλους να δουν ούτε αυτόν τον αγώνα. Και δεν επέτρεψε, βεβαίως, στο ελληνικό δημόσιο να εισπράξει τα πρόσθετα έσοδα από τις διαφημίσεις.
 
* Τεράστια είναι και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τη μετάδοση του τελικού των play offs στο μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Επίσης εν μία νυκτί, και με διαγωνισμό στον οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες μετείχε μόνον ένας ενδιαφερόμενος, η μετάδοση του ματς πωλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε ιδιωτικό κανάλι. Θα μας ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών πόσα χρήματα πήρε το ελληνικό δημόσιο από αυτή την πώληση; Αληθεύει ότι το ποσό που δόθηκε – εάν δόθηκε – είναι πολύ μικρότερο ακόμη και από τις εισπράξεις των διαφημίσεων που είχε διασφαλίσει η ΕΡΤ για το pre game show (την ειδική εκπομπή πρίν από τον αγώνα);

Επίσης, θα μας ενημερώσει ο όποιος αρμόδιος ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις για τη μη μετάδοση του δεύτερου ματς των play offs, που επίσης ήταν υποχρεωμένη να δείξει η ΕΡΤ, μεταξύ Πανιωνίου και Ρεθύμνου; Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών …ξέχασαν να πουλήσουν το εν λόγω ματς και δεν μεταδόθηκε ποτέ από κανένα κανάλι.
 
* Κατόπιν όλων αυτών των τραγελαφικών – και εξόχως ζημιογόνων για τους έλληνες φορολογούμενους – θα μας ενημερώσει κάποιος τι πρόκειται να γίνει και με τις επόμενες και άμεσες υποχρεώσεις μεταδόσεων της ΕΡΤ; Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης (μέσα στον Ιούλιο) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (6 Αυγούστου) όπου επίσης εμπλέκονται χορηγοί παγκοσμίου βεληνεκούς.
 
* Θα μας ενημερώσει επίσης ο όποιος αρμόδιος τι θα γίνει με τις επόμενες μεταδόσεις της Formula 1 που αποτελούν και αυτές υποχρέωση, βάσει συμβολαίου, της ΕΡΤ (δύο τον Ιούλιο και μία τον Αύγουστο); Εδώ, σημειώστε, ότι πέραν του συμβολαίου, ο αντιπρόσωπος των διοργανωτών στην Ελλάδα έχει ήδη «κλείσει» συμφωνία 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου. Εάν δεν μεταδοθούν οι αγώνες από την ΕΡΤ πού θα παίξει η διαφήμιση και ποιος θα πληρώσει τη ζημιά των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (συν των επιπλέον κερδών που προσδοκούσε ο αντιπρόσωπος);
 
Πάσα απάντηση ευπρόσδεκτη – πολύ περισσότερο, δε, εαν αναρτηθούν και τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία στην ξεχασμένη Διαύγεια…
 
* Ο Γιώργος Κογιάννης είναι δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής ειδήσεων ΕΡΤ