Οι 11 Δυτικές και αραβικές χώρες που έχουν ταχθεί κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ συμφώνησαν να προσφέρουν άμεσα πολεμικό εξοπλισμό στους αντικαθεστωτικούς. Η παροχή όπλων θα πραγματοποιηθεί μέσω της αντικαθεστωτικής στρατιωτικής ηγεσίας που στηρίζεται από τους Δυτικούς. Η απόφαση από τους «Φίλους της Συρίας», όπως έχει ονομαστεί η ομάδα των χωρών που υποστηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, έρχεται την ώρα που οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες στον εμφύλιο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου (2011 μέχρι σήμερα) έχουν χάσει τη ζωή τους 90.000 άνθρωποι. Από την πλευρά της η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση πως τα όπλα που θα χορηγήσει ενδέχεται να καταλήξουν σε λάθος χέρια και ειδικότερα σε τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα που έχουν συμμετέχουν στον εμφύλιο της Συρίας και μάλιστα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα τμήματα των αντικαθεστωτικών. 

Ads

Η ομάδα των 11 αποτελείται από τις Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Αίγυπτο και  Κατάρ. Σύμφωνα με το Al Jazeera, η συμφωνία για ενίσχυση των αντικαθεστωτικών οριστικοποιήθηκε το Σάββατο κατά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Κατάρ μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των 11 χωρών. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την παρέμβαση της Χεζμπολάχ και του Ιράν στον Συριακό εμφύλιο, καλώντας τους να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία.
 
Στη δήλωσή τους επισημαίνεται πως «η κλιμάκωση της σύγκρουσης με θρησκευτική βάση και οι ξένες παρεμβάσεις στον εμφύλιο αποτελούν απειλή για εξάπλωση της σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή». Παράλληλα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την «αυξανόμενη παρουσία τρομοκρατικών στοιχείων και αλλά και την κλιμάκωση της ριζοσπαστικοποίησης στη Συρία». 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μιλώντας στη σύνοδο των 11 είπε ότι «οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν εδώ, η καθεμιά με τον τρόπο της, η καθεμιά επιλέγοντας τη δική της προσέγγιση, θα αυξήσουν το μέγεθος της βοήθειάς τους στην πολιτική και στρατιωτική αντιπολίτευση».
 
Όπως είπε οι αντικαθεστωτικοί χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη «προκειμένου να μεταβούν στη Γενεύη» και να μπορέσουν να ανατρέψουν την «ανισορροπία επί του εδάφους» όπου οι καθεστωτικές δυνάμεις πρόσφατα σημείωσαν σημαντικές νίκες.
 
Ο Τζον Κέρι, παρά την ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία και τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης Γενεύη ΙΙ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και μέσω της οποίας θα αναζητηθεί μια πολιτική λύση.
 
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης στη Συρία και τερματισμού του εμφυλίου πολέμου είναι να εξοπλιστούν οι αντάρτες που πολεμούν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
 
Πολιτική διευθέτηση «δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρξει ισορροπία επί του εδάφους ώστε το καθεστώς να δεχτεί να διαπραγματευτεί για την ειρήνη» δήλωσε και ζήτησε από τους συμμετέχοντας να υιοθετήσουν «οδικό χάρτη με ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα εγγυάται μια ειρηνική διευθέτηση».
 
 

Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν από τη έναρξη της Συνόδου των «Φίλων», εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δήλωσε πως οι αντάρτες έχουν λάβει «νέο τύπο όπλων που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης». Χωρίς να διευκρινίσει τι τύπου είναι αυτά τα όπλα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ρουκετοφόρα αντιαεροπορικά και αντιαρματικά. 

Την ίδια στιγμή η Ρωσία, που υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ, προειδοποιεί τη Δύση πως τα όπλα που θα δοθούν στους αντικαθεστωτικούς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταλήξουν στα χέρια των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα, που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα τμήματα των ανταρτών.
 
Μάλιστα όπως αναφέρει το RT μαχητές της Αλ Κάιντα που συνδέονται με την Αλ Νούσρα φέρονται να σκότωσαν ένα μεγάλο αριθμό αξιωματικών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού των αντικαθεστωτικών.
 
Επιπλέον ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζει πως ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι κίνηση που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, ενώ υπογράμμισε εκ νέου πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το που θα καταλήξουν αυτά τα όπλα. Υπενθυμίζεται πως τόσο το Ιράν, όσο και η σιιτική Χεζμπολάχ έχουν ταχθεί και μάχονται στο πλευρό του Άσαντ, κυρίως κατά των «σουνιτών μισθοφόρων» και της Αλ Κάιντα.
 
Ο Πούτιν επισημαίνει πως η Ρωσία τροφοδοτεί «με ανοικτές και διαφανείς συμβάσεις τη σημερινή νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει ώστε να βρεθεί μια ειρηνική και πολιτική λύση για τη Συριακή κρίση. 

Ads

Στρατόπεδα εκπαίδευσης από CIA σε Τουρκία και Ιορδανία
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδα Los Angeles Times η CIA σε συνεργασία με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις από το περασμένο έτος εκπαιδεύει μυστικά Σύρους αντικαθεστωτικούς σε στρατόπεδα στην Ιορδανία και την Τουρκία. 
 
Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις που έκαναν ένας αμερικανός αξιωματούχος και ένας διοικητής των Σύρων αντικαθεστωτικών. Ο εκπρόσωπος Λευκού Οίκου Τζέι Καρνεϊ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. «Το σημαντικό σημείο είναι ότι, λόγω των ενεργειών που έχουμε δει από το καθεστώς Άσαντ, έχουμε αποφασίσει να αυξήσουμε το εύρος της βοήθειάς μας προς την αντιπολίτευση, και έχουμε ήδη γίνει απολύτως σαφής σχετικά με αυτό, κατά τους τελευταίους μήνες», δήλωσε.
 
Υπενθυμίζεται πως στην Ιορδανία πραγματοποιήθηκαν στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με τη Συρία με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ. Στην αρχή είχε ανακοινωθεί πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρούσαν από την περιοχή μόλις τελείωναν οι ασκήσεις, ωστόσο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως τελικά οι δυνάμεις θα παραμείνουν. Στο σημείο έχουν αναπτυχθεί και συστοιχίες πυραύλων Patriot.