Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε καμία ενημέρωση όσον αφορά τα αίτια απόσυρσης της ρωσικής Gazprom από τον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ, δήλωσε στην «Καθημερινή» ο επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια. Επιπλέον, τόνισε ότι το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε προειδοποιηθεί από την Κομισιόν ότι η χώρα ήταν σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ads

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του τότε πρωθυπουργού, είχε προειδοποιηθεί ρητά και επανειλημμένως το 2009 από την Κομισιόν ότι η χώρα οδηγείται σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ενώ απολύτως ενήμερο ήταν και το Eurogroup.

Μάλιστα τόνισε ότι η απάντηση σε αυτές τις προειδοποιήσεις ήταν η «πλήρης αδράνεια».

Ο κ. Αλμούνια, πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και νυν αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού, διαψεύδει επίσης ότι η Κομισιόν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ στην Gazprom, ενώ επιβεβαιώνει ότι τέσσερις κρατικές επιχειρήσεις προς ιδιωτικοποίηση (ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) βρίσκονται υπό διερεύνηση για την παροχή παράτυπων κρατικών ενισχύσεων.

Ads