Ads

Στο σκοτάδι βυθίστηκε η κρατική τηλεόραση. Λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ της Τρίτης έπεσε το σήμα αναλογικής και ψηφιακής ΕΡΤ. Αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν τους πομπούς. Σίγησε και ο ΝΕΤ 105,8. Χιλιάδες κόσμου έχει συρρεύσει στο ραδιομέγαρο σε συμπαράσταση των εργαζομένων και ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση. Το πρόγραμμα των εργαζομένων μεταδίδεται μόνο μέσω WebTV. Δείτε εδώ ζωντανά. 

 
Το «λουκέτο» στην ΕΡΤ που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών φορέων. Μεταξύ αυτών το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Στο μεταξύ, η ΠΟΕΣΥ αποφάσισε την κήρυξη 6ωρης στάσης εργασίας από τις 19:00 της Τρίτης 11 Ιουνίου έως τη 01:00 της Τετάρτης 12 Ιουνίου 2013, όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα όλης της χώρας, αντιδρώντας στο παράνομο κλείσιμο της ΕΡΤ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης βρίσκονται στο κτίριο και έχουν αναλάβει τον έλεγχο του προγράμματος. Με συνεχείς εκπομπές ενημερώνουν για τις εξελίξεις. «Θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή» τονίζουν και καλούν σε συγκέντρωση έξω από το ραδιομέγαρο. Νέα συνέλευση του Συντονιστικού Αγώνα Δημοσιογράφων της ΕΡΤ και της ΠΟΣΠΕΡΤ το βράδυ τη Τρίτης. Το διοικητικό Συμβουλίο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίασε νωρίτερα μέσα στο κτίριο, αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου το πρωί της Τετάρτης, για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της. Στις 12:00 το μεσημέρι συνεδριάζουν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για να εξετάσουν το ενδεχόμενο κήρυξης πανεργατικής απεργίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ. 

 Συνεχής Ενημέρωση – Διαβάστε επίσης:

Ads

Τα τελευταία δευτερόλεπτα της ΕΡΤ

«Πράξη ενάντια στην πολυφωνία και τη δημοκρατία» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, την απόφαση της κυβέρνησης για «λουκέτο» στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θέλει να ράψει τη δημόσια τηλεόραση στα μέτρα της. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Σίμου Κεδίκογλου επισήμανε πως ήταν «ακραίου αυταρχισμού» και υπογράμμισε πως «η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει ο καθένας να βάλει πλάτη».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που βρίσκεται στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ανέφερε πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει προσωρινό ή όχι λουκέτο στην ΕΡΤ αποτελεί μείζον πραξικόπημα».
 
«Το κλείσιμο της ΕΡΤ ισοδυναμεί με κλείσιμο της Ελλάδας», υπογράμμισε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κυβερνά μόνο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που καταργούν τη Βουλή, ακυρώνουν και καταργούν τη Δημοκρατία».
 
«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει. Απαιτούμε, όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα,  να εφαρμοσθεί ένα πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης,  με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, που πρέπει να μειωθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Μανιάτης, και πρόσθεσε:
 
«Μια Κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα. Θέματα μείζονος σημασίας  πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

«Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι υπουργοί που υπέδειξε  η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη βουλή» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ. 

Στο μεταξύ, η ΔΗΜΑΡ, θα αντιμετωπίσει πιέσεις και από το εσωτερικό αφού σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, αναμένεται σκληρή ανακοίνωση από το Αριστερό Δίκτυο κατά την οποία θα βάλει κατά της ΝΔ υπενθυμίζοντας ότι δεν κυβερνά μόνη αλλά σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Παράλληλα, θα στέλνει και μηνύματα προς την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, προτείνοντας την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση. 
 

Θέμα εθνικής ασφάλειας χαρακτήρισε τη λειτουργία της ΕΡΤ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Η δημόσια τηλεόραση εξασφαλίζει τον πλουραλισμό, στέλνει το σήμα στα νησιά και τη Θράκη, είπε ο κ. Καμμένος κάνοντας παράλληλα λόγο για πραξικόπημα.
 

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ είπε πως αν δεν στηρίζουν αυτή την απόφαση, να το δηλώσουν τώρα και να αποσυρθεί άμεσα ενώ ζήτησε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην βάλει την υπογραφή του.

«Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο θέλουμε να καταγγείλουμε την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης που βάζει λουκέτο στην ουσία στη δημόσια ενημέρωση, πετά χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο», τόνισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
 
«Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση, πρόκειται για συνέχεια του δόγματος «νόμος και τάξη» – και με τον τρόπο που ανακοίνωσε αυτή της την απόφαση – είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια όλο και περισσότερων ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», σημείωσε και συνέχισε:
 

«Έγκαιρα το ΚΚΕ είχε επισημάνει ότι πρέπει να σημάνει συνολικά συναγερμός, όχι μόνο για τους εργαζόμενους της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, συνολικά για τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Δεν είναι μόνοι τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρέπει να συναντήσουν, να βρουν τη μαζική λαϊκή υποστήριξη, τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη, τη συστράτευση με όλους τους εργαζόμενους, με τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας».

Για «πραξικοπηματική έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου» κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της. Όπως σημειώνεται με αυτήν την πράξη «οι υπουργοί της Κυβέρνησης θα μπορούν να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις συμφωνίες τους με την Τρόικα».
 
«Ο στόχος είναι προφανής και αφορά στην άμεση διάλυση των δημοσίων φορέων και τις άμεσες ή έμμεσες απολύσεις 14.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουλίου.  Σήμερα η Κυβέρνηση αποφάσισε τον “ξαφνικό θάνατο” της ΕΡΤ. Με αυτόν τον πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο βάζει “λουκέτο” στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην αντικειμενική ενημέρωση και στον πλουραλισμό των ειδήσεων καταφέρνοντας ένα βαρύτατο πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ και συνεχίζει:
 
Εκφράζουμε «τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα, αλλά και κάθε πολίτη, να αποτρέψουν τα σχέδια Κυβέρνησης και Τρόικας, που επιδιώκουν με συνοπτικές διαδικασίες να διαλύσουν τους δημόσιους φορείς, να συρρικνώσουν τα δημόσια αγαθά και να προσθέσουν χιλιάδες εργαζόμενους στις λίστες των ανέργων».

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «η ΕΡΤ δεν αποτελεί κομματικό λάφυρο στα χέρια καμιάς κυβέρνησης, που μονομερώς αποφασίζει  και επιβάλλει το κλείσιμό της. Η ΕΡΤ ανήκει στον Ελληνικό λαό και υπάγεται στις γενικές αρχές της κοινωνικής υπηρεσίας και του δημοσίου λόγου,  προωθώντας τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας στην πρόσβαση, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης, κάτω από την ασπίδα της ανωνύμου εταιρείας Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση».
 
«Είναι η μόνη ανεξάρτητη και δημόσια φωνή και επιβάλλεται να παραμείνει δημόσια, ανεξάρτητη αποκομματικοποιημένη και υπόλογη μόνο στον Έλληνα  φορολογούμενο», αναφέρει η ΓΣΕΕ και ξεκαθαρίζει:
 
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι και καταδικάζουμε την  αιφνιδιαστική  και μονομερή  απόφαση της κυβέρνησης και παραμένουμε αλληλέγγυοι στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ. Τίθεται ευθέως ζήτημα δημοκρατίας  και ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα πρέπει να έλθει άμεσα στη Βουλή προς συζήτηση και να δοθεί η δυνατότητα στην Εθνική αντιπροσωπεία να πάρει θέση  δημόσια και δημοκρατικά».
 
« Η τρικομματική κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας τα τραγικά λάθη που αναγνωρίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του αλλά και την προτροπή του κυρίου Γιούνκερ  να μην πωληθούν οι ΔΕΚΟ και τα νησιά μας για να ικανοποιηθούν «οι γκουρού» των αγορών και οι βόρειοι «εταίροι» μας. Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα δώσουν δυναμικά τη μάχη για το δημόσιο χαρακτήρα της και για την ανατροπή της απόφασης κλεισίματός της». καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της «καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τα κυβερνητικά σχέδια κλεισίματος ή συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που προωθεί με τον πιο κυνικό τρόπο η τρικομματική χούντα».
 
«Η ΕΡΤ γίνεται θυσία στο βωμό των μνημονίων και των τροϊκανών τοκογλύφων, καθώς η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως να βρει μαζεμένους μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους για να τους πετάξει στο δρόμο. Ταυτόχρονα, η διάλυση κι απαξίωση της ΕΡΤ αποτελεί ένα μεγάλο δώρο στους καναλάρχες της ιδιωτικής ασυδοσίας. Ο ακρωτηριασμός της ΕΡΤ θα οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις, σε κτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και σε ακόμα πιο έντονο περιορισμό του δικαιώματος του λαού στην πληροφόρηση», αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνεχίζει:
 
«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΕΡΤ, που αποφάσισαν να αντισταθούν στο κυβερνητικό ψαλίδι βγάζοντας στον αέρα πρόγραμμα, χωρίς την έγκριση και τον έλεγχο των καλοπληρωμένων κυβερνητικών εγκάθετων. Στηρίζει τις αποφάσεις αντίστασης και αγώνα που θα λάβουν οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία να στηρίξουν με μαζική συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα τον αγώνα της ΕΡΤ. Για μια μαζική ασπίδα αλληλεγγύης, που θα ακυρώσει τα κυβερνητικά σχέδια. Για να ανατραπούν οι “σχιζοφρενείς δολοφόνοι με το πριόνι” των μνημονίων, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, για μια ενημέρωση που δεν θα κρύβει την αλήθεια και τους αγώνες του λαού μας, για μια πραγματικά δημόσια ΕΡΤ υπό εργατικό έλεγχο.
  • όχι στη διάλυση και στον ακρωτηριασμό της ΕΡΤ
  • όλοι στη συγκέντρωση στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής»

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ για το λουκέτο της ΕΡΤ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Με ΠΝΠ που αναμένεται να υπογραφεί από στιγμή σε στιγμή από τον αρμόδιο Υπουργό Τύπου και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, η τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε έναν Δημόσιο Οργανισμό, που απασχολεί 2.700 εργαζομένους. Η εύκολη λύση της Θυσίας της ΕΡΤ, στο ρόλο της Ιφιγένειας για να προχωρήσουν τα μνημόνια. Οι τροϊκανοί απαιτούν μέχρι τέλος Ιουνίου 2000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η κυβέρνηση προκειμένου να φανεί συνεπής απέναντι στους ξένους επιτηρητές είναι διαθέσιμη να θυσιάσει την Δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Κάποιοι ακόμη και την τελευταία στιγμή κρύβονται.
Γιατί σιωπά ηχηρά ο αρμόδιος υπουργός Τύπου, ο οποίος προσφάτως στην ΕΡΤ δήλωσε πως βαρέθηκε να διαψεύδει τα περί λουκέτου;
Εμείς τους προειδοποιούμε:
Εμείς δεν αιφνιδιαστήκαμε, γι’ αυτό στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που λένε όχι στην δρομολογημένη συρρίκνωση της ΕΡΤ, όπως αυτή προωθείται το τελευταίο διάστημα.
«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ»
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Το Ψήφισμα των Εργαζομένων της ΕΡΤ

 
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις, αναφέρουν σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση και υπογραμμίζουν ότι: «Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του. Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.
 
Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
 
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
 
Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
 
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ».
 

Ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ

 
Με τρόπο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ και  ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ  η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, της τρόικας και της υποταγής θέλει να κλείσει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ως πρώτη ΔΕΚΟ στην οποία εφαρμόζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το δικαίωμα απόφασης σε κάθε υπουργό να εξαγγείλει «ακαριαίο θάνατο» δημοσίων επιχειρήσεων, θυσιάζοντας κοινωνικό έργο κι εργαζομένους στο βωμό του κέρδους των ιδιωτικών συμφερόντων.

Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση μαζί με τον ελληνικό λαό θα κρατήσουμε την ΕΡΤ ανοιχτή υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, την αντικειμενική ενημέρωση, τον πολιτισμό και τη φωνή της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο.

Η ΕΡΤ ήταν είναι και θα είναι η δική μας φωνή ενημέρωσης και προαγωγής του πολιτισμού μας.
 
ΚΑΛΟΥΜΕ  ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ  ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ  ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ.