Το δεύτερο νεκρό διαδηλωτή της μετρά η Τουρκία. Πρόκειται για έναν 22χρονο που εξέπνευσε την Δευτέρα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί όταν δέχτηκε σφαίρα στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στα νότια της Τουρκίας. Έκρυθμη ήταν και η χθεσινή νύχτα σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και δεκάδες άλλες πόλεις. Νέες κινητοποιήσεις αναμένονται σήμερα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας κατεβαίνουν σε 48ωρη απεργία καταγγέλλοντας τη βίαιη καταστολή. Αμετακίνητος στις θέσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός διαμηνύει πως δεν θα υποκύψει σε αυτούς που «βαδίζουν χέρι-χέρι με την τρομοκρατία».

Ads

Διαβάστε επίσης: Σύμβολο στην Κωνσταντινούπολη η «γυναίκα με τα κόκκινα» 

«Ο Αμπντουλάχ Κομέρτ τραυματίστηκε σοβαρά (…) από τα πυρά ατόμου που δεν έχει αναγνωριστεί», μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης της επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

image
 
Η ανακοίνωση πρόσθετε ότι ο 22χρονος εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο. Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό από τις ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Ads

image
 
Σύμφωνα με τον βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Χασάν Ακγκόλ, τον οποίο επικαλείται το NTV, ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
 
Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι δύο διαδηλωτές, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.


 
Δείτε ζωντανά τις εξελίξεις από την πλατεία Ταξίμ
 
Ένας 20χρονος διαδηλωτής επίσης έχασε τη ζωή του στην Κωνσταντινούπολη όταν χτυπήθηκε από ταξί το οποίο κινήθηκε με ταχύτητα κατά ομάδας διαδηλωτών σε λεωφόρο της τουρκικής μεγαλούπολης, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Τουρκίας.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ακαδημαϊκός Αχμέτ Ινζελ κατήγγειλε ότι τη νύχτα της 3ης Ιουνίου ένα μικρό αγόρι έχασε το μάτι του από πλαστική σφαίρα που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Σε συνέντευξή του στο CNN Türk, ο Ινζελ δήλωσε ότι το αγόρι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της σφαίρας από το μάτι του. Πρόσθεσε ότι το αγόρι προτίμησε να μην αναφέρει το όνομά του και τραυματίστηκε στην πλευρά Ταλίμχανε της πλατείας Ταξίμ.
 
Οι διαδηλώσεις κατά του Τούρκου πρωθυπουργού έχουν επεκταθεί σε δεκάδες πόλεις της χώρας, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Ξεκίνησαν την Παρασκευή με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται για ένα νέο σχέδιο ανοικοδόμησης κτιρίων σε πάρκο της Κωνσταντινούπολης. Σύντομα εξελίχθηκαν σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία για την καταστολή του πλήθους και τις αυταρχικές πολιτικές του Ερντογάν, όπως τις χαρακτήρισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

image
 
Οι διαδηλωτές συνέχισαν και τη Δευτέρα τις συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολής. Ομάδες αριστερών είχαν σηκώσει κοκκινόμαυρα πανό καλώντας τον Ερντογάν να παραιτηθεί και φωνάζοντας ότι «ότι κι αν γίνει δεν υπάρχει επιστροφή».
 
Στην Άγκυρα οι αρχές κατέστειλαν τις διαδηλώσεις νεαρών, χρησιμοποιώντας κάνουλες νερού και δακρυγόνα.
 
Ερντογάν: Χέρι – χέρι με την τρομοκρατία οι διαδηλωτές
 
Προκλητικός εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Μαρόκο όπου βρίσκεται. Οι διαδηλωτές που υποκινούνται από αντικυβερνητικές οργανώσεις και έχουν προκαλέσει τις πιο έντονες ταραχές στην Τουρκία εδώ και χρόνια βαδίζουν «χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

image
 
Ο Ερντογάν απέρριψε τις διαμαρτυρίες, λέγοντας ότι αποτελούν το έργο των εχθρών του, οι οποίοι ποτέ δεν συμβιβάστηκαν με την επιτυχία του κόμματός του, το οποίο έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες εκλογές. «Αυτές είναι διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από εξτρεμιστικά στοιχεία», δήλωσε. «Δεν θα υποκύψουμε σε αυτούς που βαδίζουν χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», επισήμανε.

Απόντος του Ερνοτγάν, χρέη πρωθυπουργού στην Τουρκία εκτελεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος σε δηλώσεις του την Τρίτη χαρακτήρισε «δικαιολογημένη και σύννομη» την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων στις «αρχικές συγκεντρώσεις» που έγιναν στην πλατεία Ταξίμ. Ο Αρίντς αρκέστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ, κάνοντας όμως έναν διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που διαδήλωναν «λόγω περιβαλλοντικών ευαισθησιών» και όσων πήγαν στην πλατεία για να προκαλέσουν καταστροφές και επεισόδια.
 
Παράλληλα, δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με εκπροσώπους όσων αντιδρούν στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου στην πλατεία Ταξίμ.
 
Οι αναταραχές προκάλεσαν επίσης βαρύ πλήγμα στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι οποίες είχαν ανθίσει υπό την προεδρία Ερντογάν. Οι μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 10% και η λίρα έπεσε τη Δευτέρα στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 16 μήνες.
 
Οι HΠA απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Ανησυχούμε από τις αναφορές που έρχονται για χρήση υπερβολικής βίας από την πλευρά της αστυνομίας», δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Χθες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους Τούρκους διαδηλωτές. «Θέλουμε ελευθερία» και «Ερντογάν παραιτήσου» φώναζαν οι διαδηλωτές ενώ ορισμένοι κρατούσαν τουρκικές σημαίες και φωτογραφίες του Ερντογάν όπου είχαν ζωγραφίσει ναζιστικά σύμβολα. «Τουρκία, δεν είσαι μόνη» και «Σταματήστε την αστυνομική βαρβαρότητα», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν. 
Tweets about “#occupygezi”