Προανάκριση για καταγγελίες που αφορούν σε αρπαγή τούρκου πρόσφυγα, θύματος βασανιστηρίων στην Τουρκία, διενεργείται από την ΕΛ.ΑΣ. Ο πρόσφυγας φέρεται να βρέθηκε ώρες αργότερα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία Κωνσταντινούπολης. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε σαφείς αιχμές για πολιτική κάλυψη στην υπόθεση της αρπαγής. Στη συνέχεια, σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος τούρκος υπήκοος δεν υπήρξε ποτέ καταγεγραμμένος στα αστυνομικά αρχεία, ούτε είχε καταθέσει αίτηση για να λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα.

Ads

Για «πρόκληση του δημοσίου αισθήματος» από πλευράς της ελληνικής αστυνομίας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες», καθώς, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την «απαγωγή» του κ. Γιαϊλά είχε πινακίδες οι οποίες ανήκουν σε αστυνομικό όχημα, ενώ η παράδοσή του στην Τουρκία έγινε «με παράνομο πέρασμα των συνόρων». Σε ό,τι αφορά την μη κατάθεση αίτησης ασύλου από πλευράς του τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο άνδρας προσπάθησε να κάνει αίτηση ασύλου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν «λόγω του χάους που επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Νωρίτερα, η αστυνομία σημείωνε: «Για τον συγκεκριμένο Τούρκο υπήκοο, καμία αυτοπρόσωπη παρουσία του καθώς και καμία επίσημη καταχώρηση ή καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα δεν προκύπτει στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ίδιος Τούρκος υπήκοος επίσης ουδέποτε κατέθεσε αίτημα για πολιτικό άσυλο».

Ads

Τα ξημερώματα της Παρασκευής έγινε δήλωση εξαφάνισης του συγκεκριμένου ατόμου στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων και το μεσημέρι του Σαββάτου υποβλήθηκε μήνυση για αρπαγή.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Γιαϊλάς απήχθη το βράδυ της Πέμπτης από την οδό Σόλωνος, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος, από αγνώστους, οι οποίοι τον επιβίβασαν σε αυτοκίνητο.
 
Την απαγωγή του τούρκου πρόσφυγα καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και η Ομάδα Δικηγόρων για τα δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.
 
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι τρεις οργανώσεις, «το  βράδυ της Πέμπτης, 30 Μαΐου 2013, ένα σκηνικό βίαιης απαγωγής εκτυλίχτηκε στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου καταλήγει  η οδός Σόλωνος, με θύμα έναν τούρκο πολιτικό πρόσφυγα: Ενώ ο πρόσφυγας που μόλις είχε αποχωρήσει από κοντινό μικρό κουρδικό εστιατόριο της περιοχής, διέσχιζε τον δρόμο, 5 άνδρες πετάχτηκαν από ένα αυτοκίνητο, που περίμενε σταματημένο από ώρα -όπως λένε οι μάρτυρες- στην άκρη του δρόμου, του επιτέθηκαν, τον ακινητοποίησαν, τον ξυλοκόπησαν άγρια και τον έσπρωξαν στο αυτοκίνητο με τη βία, φράζοντάς του το στόμα για να μην ακούγεται. Οι φωνές του πρόσφυγα κινητοποίησαν παρόλα αυτά τους περαστικούς και κάποιοι από αυτούς ειδοποίησαν την Άμεση Δράση, ενώ στο σημείο μαζεύτηκε κόσμος και κατέφθασαν αμέσως και άλλοι πρόσφυγες από το κοντινό εστιατόριο».
 
Επισημαίνουν επίσης ότι η αστυνομία στο σύνολό της αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε γνώση για το περιστατικό. 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, «οι λεπτομέρειες είναι ανατριχιαστικές τόσο για την αρπαγή όσο και για τον τρόπο μεταφοράς του. Στον δρόμο από την Αθήνα προς τα σύνορα, οι συνοδοί φρουροί του άλλαξαν και άρχισαν να μιλάνε τουρκικά, όπως κατάγγειλε στον δικηγόρο του μετά τη παράδοση στη Τουρκία. Μάλιστα, πέρασε από τα σύνορα από ένα άνοιγμα στα συρματοπλέγματα και όχι από τον κεντρικό δρόμο».

Αναφέρεται επίσης ότι τον έβαλαν σε αυτοκίνητο «φορώντας του κουκούλα όπως είχαν κάνει παλιότερα με τον ηγέτη των κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τότε τον παρέδωσαν στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Τώρα τον παρέδωσαν στις τουρκικές υπηρεσίες με την επίβλεψη της CIA. Από τα κατορθώματα του Καραμανλή και του Βουλγαράκη φτάσαμε σε αυτά της συγκυβένρησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τους Σαμαρά, Δένδια και Ρουπακιώτη σε ρόλο πρωταγωνιστικό σε αυτό το έγκλημα. Και όλα αυτά τις μέρες που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι φέρνουν αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή!». 
 
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Δικτύου Μεταναστών και Προσφύγων στην οδό Τσαμάδου, αναφέρθηκε ότι αρκετές ώρες αργότερα ο πρόσφυγας βρέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, όπου φέρεται να ανακρίνεται.

Ο τούρκος πρόσφυγας ήρθε στην Ελλάδα περίπου πριν από δύο μήνες και παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, όπου έδωσε τα στοιχεία του, με βάση τα οποία πριν από τρεις εβδομάδες υποβλήθηκε φάκελος από το Συμβούλιο στις αρχές με την εισήγηση να εξεταστεί η υπόθεση γιατί συντρέχουν λόγοι για χορήγηση ασύλου.
 
Η εξέταση της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι εξετάζονται με προσοχή όλες οι καταγγελίες για να διευκρινιστεί τι ακριβώς έχει συμβεί. 
 
Πάντως, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έκανε ήδη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, στάλθηκε κατεπείγουσα έκκληση (αίτηση ασφαλιστικών μέτρων) για την  αποτροπή της επιστροφής ή επαναπροώθησης του πρόσφυγα στην Τουρκία.
 
Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους τούρκους και κούρδους αγωνιστές τη Δευτέρα 3 Ιούνη, στις 5.30μμ, στην τουρκική πρεσβεία. 

ΣΥΡΙΖΑ: Θεωρούμε αδύνατον να συνέβησαν όλα αυτά χωρίς άνωθεν πολιτική κάλυψη

Την «πρωτοφανή, γκανγκστερικού τύπου απαγωγή και απέλαση του 26χρονου τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, Μπουλούτ Γιαϊλά» κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «αποκαλύπτει την κυβερνητική επιλογή καταπάτησης των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες και την υποταγή του Σαμαρά στους εκβιασμούς του Ερντογάν».

«Όπως κατάγγειλαν αυτόπτες μάρτυρες, υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι οι δράστες ήταν αστυνομικοί, αν και δεν έφεραν στολή, και το αυτοκίνητο, με το οποίο μεταφέρθηκε, όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα ανήκε στην δύναμη της Αστυνομίας, αν και δεν είχε σαφή υπηρεσιακά διακριτικά», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Σάββατο το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά, πολιτικός πρόσφυγας με επισήμως καταγεγραμμένη πρόθεση κατάθεσης αιτήματος προς την Ελληνική Δημοκρατία για την παροχή ασύλου, φυγαδεύτηκε χωρίς καμιά επίσημη ή νόμιμη διαδικασία, παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές και ήδη κρατείται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Κωνσταντινούπολη!».

«Όπως ο ίδιος αφηγήθηκε στο συνήγορο του, επιβιβάστηκε βίαια στο πρώτο ΙΧ, από άνδρες που μιλούσαν ελληνικά και στη συνέχεια τον μετεπιβίβασαν σε άλλο ΙΧ, όπου τον συνόδευαν άνδρες που μιλούσαν Τουρκικά και Αγγλικά. Μετά από πολύωρο ταξίδι έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου και παράνομα τα πέρασαν κάτω από τα συρματοπλέγματα και στη συνέχεια έγινε η σύλληψη του στο Αστυνομικό Τμήμα της Ανδριανούπολης», προστίθεται.

«Είναι πρώτη φορά που παραβιάζονται με τόσο βάρβαρο και απίστευτο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των προσφύγων και οι διεθνείς συμβάσεις. Επειδή τόσο ο κ. Δένδιας, όσο και το γραφείο Τύπου της ΝΔ, αρέσκονται στο να καταφεύγουν σε προπαγανδιστικές κορώνες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέλει -δήθεν- τη χώρα “ξέφραγο αμπέλι”, η απαγωγή και παράδοση του τούρκου πολιτικού πρόσφυγα στις τούρκικες αρχές, αποδεικνύει ποιοι έχουν μετατρέψει τη χώρα, σε τόπο συνάντησης και συνεργασίας πρακτόρων και μηχανισμών, με τους δήθεν προαιώνιους εχθρούς, όταν πρόκειται για την καταπάτηση ελευθεριών και δικαιωμάτων. Θεωρούμε αδύνατον να συνέβησαν όλα αυτά χωρίς άνωθεν πολιτική κάλυψη. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και… Προστασίας του Πολίτη (!) κ. Νικόλαος Δένδιας και η Υπηρεσία Πληροφοριών οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις. Κυρίως, όμως, οφείλει να απολογηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.