Δύο άτομα που σύμφωνα με την αστυνομία συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή συνελήφθησαν για τη ρατσιστική επίθεση σε βάρος καταστηματάρχη από το Καμερούν, που έγινε την περασμένη Δευτέρα, 13 Μαΐου, στον Άγιο Παντελεήμονα.

Ads

 
Πρόκειται για δύο Έλληνες, οι οποίοι μαζί με άλλους τρεις συνεργούς τους που αναζητούνται, μετέβησαν στο κατάστημα του αλλοδαπού, στην οδό Λεμεσού. Τον εξύβρισαν και τον απείλησαν ότι θα του κάψουν το μαγαζί. Τα ξημερώματα της Τρίτης, πήγαν πράγματι και πάλι στο σημείο, όπου πυρπόλησαν το κατάστημα με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημιές.
 
Στην προανάκριση συμμετέχει και η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, που εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής των δύο συλληφθέντων και των συνεργών τους και σε άλλες ρατσιστικές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Οι δύο συλληφθέντες οδηγούνται την Πέμπτη στον Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό και των υπολοίπων τριών δραστών συνεχίζεται.
 
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως σε έρευνες που πραγματοποίησε στο σπίτι του ενός δράστη εντοπίστηκαν συνθήματα και σύμβολα της Χρυσής Αυγής. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους συλληφθέντες είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν για διακίνηση μικροποσότητας ναρκωτικών. Οι ίδες πληροφορίες αναφέρουν πως πριν από από 4 – 5 μήνες, ομάδα στην οποία συμμετείχε ένας από τους συλληφθέντες, είχε λεκτικό επεισόδιο με τον 34χρονο μετανάστη.
 
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί χαρακτηρίζουν τους κατηγορούμενους και τους συνεργούς τους «ομάδα κρούσης», με ρατσιστικά κίνητρα, σε βάρος αλλοδαπών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν και «παραφυάδες» ακροδεξιών μικρότερης ηλικίας που αναπτύσσουν παράλληλη ρατσιστική δράση στην περιοχή.

«Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα του εμπρησμού, της απειλής και των διακεκριμένων φθορών κατά συναυτουργία, καθώς και της παράβασης του Νόμου 927 του 1979 περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών που αποσκοπούν σε φυλετικές διακρίσεις».
 
Επιπλέον οι αρχές ανακοίνωσαν πως έχει υποβληθεί αίτημα στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στην αναγνώρισή τους και στην καταγγελία τυχόν αξιόποινων πράξεων, ενώ εξετάζεται  η συμμετοχή τους σε άλλα πρόσφατα ρατσιστικά περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή.

Η αστυνομία σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει πως τα θύματα ρατσιστικής βίας μπορούν να καταγγέλλουν τα περιστατικά και να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστική Βίας (11414).

Ads