Ενας κύκλος συνεργατών του πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων ο γγ της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος, του εισηγούνται επίμονα -σύμφωνα με πληροφορίες- να προετοιμάσει το έδαφος για μία κυβέρνηση της όλης δεξιάς μετά τις επόμενες εκλογές: Για μια τρικομματική συνεργασία, δηλαδή, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή. Το κεντρικό τους επιχείρημα είναι ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη η ακροδεξιά, όταν συμμετέχει σε κυβερνήσεις, “αστικοποιείται” και χάνει τα μαξιμαλιστικά της χαρακτηριστικά. Αυτό που δεν λένε αλλά σκέφτονται είναι ότι οι ίδιοι έχουν πολύ ισχυρότερες ιδεολογικές συγγένειες με στελέχη που ανήκουν στη δεξιά της δεξιάς, παρά με όσους κινούνται αριστερότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

 
Αυτή η ομάδα αποφάσισε το πάγωμα του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας. Ήταν ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης και ο γγ της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος που έκαναν γνωστή την απόφαση, την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης πληροφορήθηκε, όπως λένε αρμόδιες πηγές, από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνη.
 
Το πρόσχημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση και περαιτέρω επεξεργασία σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, μια και το ΚΚΕ, για παράδειγμα, έχει εκφράσει ανησυχία ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και εναντίον του. Επίσης διακινούν την ιδέα ότι δεν πρέπει να ηρωοποιηθεί η Χρυσή Αυγή ως διωκόμενη αλλά να αντιμετωπιστεί πολιτικά.
 
Ομως, όλα αυτά είναι το άλλοθι για να κρυφτεί η απροθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να ανοίξει μέτωπο με το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου. Το ρεπορτάζ λέει, άλλωστε, ότι υπήρξαν μηνύματα δυσφορίας από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την προωθούμενη θεσμική απάντηση στη ρατσιστική βία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή υπήρξε επικοινωνία συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη με τον Δ. Σταμάτη προκειμένου να ζητηθεί εξήγηση για την ξαφνική αναβολή που μπορεί να κρύβει και προθέσεις ματαίωσης. Ο κ. Σταμάτης αποδραματοποίησε το θέμα λέγοντας ότι όπως η ΔΗΜΑΡ ζητά κατά καιρούς περισσότερη διαβούλευση για νομοσχέδια που καταθέτουν υπουργοί της ΝΔ, το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Και το ΠΑΣΟΚ, πρόταση του οποίου αποτελεί τον κορμό του νομοσχεδίου, αντέδρασε για το πάγωμα, αλλά όπως συνήθως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι γαβγίζουν και δεν δαγκώνουν, σεβόμενοι την κυριαρχία και τις ευαισθησίες του Α. Σαμαρά.
 
Πριν από μήνες η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μετά από συνάντηση του προεδρείου της με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο, κατήγγειλε την “απαξιωτική και περιφρονητική” στάση του απέναντί της. Στην επιστολή της αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής:
 
«Ο κ. γ.γ. μας επιφύλαξε υποδοχή περιφρονητική προς το θεσμό που εκπροσωπούμε και ανάρμοστη με το αξίωμα που του έχετε αναθέσει. Δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας το έργο της Επιτροπής και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, και συνειδητά ώς τώρα δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής. Τόνισε δε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμιά ενέργεια για την αποκατάσταση των σοβαρών λειτουργικών πληγμάτων που έχει υποστεί η Επιτροπή ούτε να κινήσει καμιά διαδικασία της αρμοδιότητάς του, ακόμη και αν η Επιτροπή μείνει χωρίς επιστημονικό προσωπικό».
 
Πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με εκείνη τη συνάντηση έλεγαν ότι ο κ. Μπαλτάκος είχε εκνευριστεί επειδή η Επιτροπή κατέγραφε εγκλήματα ρατσιστικής βίας χωρίς αντίστοιχα να καταγράφονται εγκλήματα μεταναστών σε βάρος Ελλήνων.
 
Ο κ. Μπαλτάκος θεωρείται, από τους μυημένους στα μυστήρια του Μαξίμου, ως φλογερός υπερασπιστής της θεωρίας των δύο άκρων και ως υπέρμαχος της αντίληψης ότι πρέπει τώρα να υπάρξει ρεβάνς σε βάρος της Αριστεράς που ηγεμόνευσε ιδεολογικά σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.
 
Το φλερτ της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή αποδεικνύεται τακτικά με διαφορετικές αφορμές:
 

  • Το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετώπισε με απάθεια το γεγονός ότι ο γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ένας υφυπουργός ο Γ. Ιωαννίδης και ένας βουλευτής, ο Γ. Καράμπελας, ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας του Ηλ. Κασιδίαρη για την υπόθεση βιαιοπραγίας του εναντίον της Λιάνας Κανέλλη.
  • Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ενοχλήθηκε από τις αποκαλύψεις ότι ο Ιω. Κωτούλας, σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών,  σε κείμενά του εξωραίζει το Οκοκαύτωμα.
  • 85 βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να εντάσσονται μόνο “Ελληνες το γένος” σε παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας και ως προς αυτό προχώρησαν χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή.
  • Οι βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής καταψήφισαν μαζί ρύθμιση Ρουπακιώτη για την αναψηλάφηση δικών στον Αρειο Πάγο και το ΣτΕ, μετά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 
Αν συνεκτιμήσει κανείς το δόγμα “νόμος και τάξη” και πώς εφαρμόζεται, τις Σκουριές και την Αμυγδαλέζα, τα μασημένα λόγια με τα οποία καταδικάζονται οι παράνομες πράξεις της Χρυσής Αυγής και οι διαρκείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό εκτροφέα της πολιτικής βίας, μπορεί εύκολα να συνάγει το συμπέρασμα ότι το πάγωμα του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη ήταν αναπόφευκτο.