«Όταν πουλάς σε μια τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις» είχε τονίσει ο Αντώνης Σαμαράς στις 9 Οκτωβρίου του 2011 στην ομιλία του στη ΔΕΘ, όπως υπενθυμίζει με σχετικό βίντεο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πώληση του ΟΠΑΠ και απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Η νέα ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και πάλι την αντίδραση της κυβέρνησης, με τον Σίμο Κεδίκογλου να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «κάνει ό,τι μπορεί για να ματαιώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε πως «οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ ζουν στον κόσμο τους, φτιάχνουν τα δικά τους σενάρια και καλούν τους οπαδούς τους να τα πιστέψουν, όμως η καθημερινότητα του διαψεύδει καθημερινά». (Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση εδώ).
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στις επικρίσεις του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει πως «με τη χτεσινή του ανακοίνωση, πίσω από την οποία κρύφτηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση βρίσκεται πολλαπλά εκτεθειμένη καθώς αποδείχθηκε ότι η διαδικασία πώλησης του κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ είναι στημένη».
 
«Αυτός όμως, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στις 9 Οκτωβρίου 2011 στη ΔΕΘ, έλεγε τα εξής: «Όταν πουλάς σε μία τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις». ελικώς, ο κ. Σαμαράς υλοποιεί αυτό με το οποίο δήθεν έλεγε ότι διαφωνεί», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
 

«Αντί, λοιπόν, τα έσοδα του κερδοφόρου οργανισμού να κατευθυνθούν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, στα ασφαλιστικά ταμεία που αιμορραγούν από την καταστροφική μνημονιακή πολιτική, τον υποεκτιμούν και τον χαρίζουν στους εντιμότατους φίλους τους. Άλλωστε, μόνο στη Βόρεια Κορέα και στην Ελλάδα γίνονται διεθνείς διαγωνισμοί με έναν μόνο υποψήφιο. Επαναλαμβάνουμε όμως, ότι κανείς δεν έχει ασυλία». 

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει ό,τι μπορεί για να ματαιώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό καταφεύγει μάλιστα «σε αθέμιτα μέσα, ψεύδη, απειλές», αλλά και «ανοησίες».
 
Σημείωσε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2012 ήταν 505 εκατ., άρα, όπως είπε, «το ποσό των κερδών, το οποίο αντιστοιχεί στο 34% που ανήκει στο Δημόσιο και το οποίο θα πωληθεί, είναι 171,7 εκατ.».
 
«Ας περιμένουν λοιπόν, να δουν το τελικό ποσό στο οποίο θα ανέλθει το τίμημα για το 34% του ΟΠΑΠ. Δεν θα είναι ούτε διπλάσιο ούτε τριπλάσιο. Θα είναι παραπάνω», πρόσθεσε, ενώ υπενθύμισε το φόρο επί των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ, που θεσπίστηκε, όπως επεσήμανε, από τη σημερινή κυβέρνηση και «ήδη απέφερε 85 εκατ. στο Δημόσιο ταμείο το πρώτο τρίμηνο του 2013».
 
Επανέλαβε τέλος ότι ο διαγωνισμός έγινε με διαφάνεια και χωρίς την «παραμικρή ένσταση» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πει στον ελληνικό λαό «τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί, πολεμώντας την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ».

Ανταπαντώντας, ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε: «Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε με ποιο ακριβώς τρόπο θεωρεί (ο κ. Κεδίκογλου) ότι, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκπληρώνει τον θεσμικό του ρόλο όταν ανάγει την πολιτική διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ψεύδη και θεωρίες συνωμοσίας».
 
Παρατήρησε ακόμη ότι με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αν η κερδοφορία του ΟΠΑΠ παραμείνει σταθερή, (που δεν θα παραμείνει, αλλά θα αυξηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου του οργανισμού) ο υποψήφιος αγοραστής του εναπομείναντος στο δημόσιο πακέτου μετοχών του ΟΠΑΠ θα κάνει απόσβεση σε τέσσερα έτη».
 
«Με την ανακοίνωση μας επισημάναμε: πρώτον, ότι η μέση κερδοφορία του οργανισμού ήταν 500 εκατ. ευρώ, δεύτερον ότι ο ΟΠΑΠ θα αποκτήσει υπεραξίες από τα νέα παιχνίδια που θα αναλάβει και τρίτον ο ΟΠΑΠ είχε ένα μεγάλο διαφημιστικό κόστος που εξυπηρετούσε κοινωνικά και σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρηματικά συμφέροντα. Τούτων δοθέντων, η αποτίμηση της κερδοφορίας του οργανισμού στα 180 εκατ. ευρώ (34% των 600) παραμένει προκλητική», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

«Η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΠΑΠ είναι οικονομικά για κόμιξ», ανέφερε σε νέα δήλωσή του ο Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στην αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Στο ερώτημα που θέσαμε το πρωί ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντηση δεν πήραμε», πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

Ads