Ο βρετανός θρυλικός γραφίστας Στορμ Θόργκερσον, ένας από τους πιο διάσημους σχεδιαστές εξώφυλλων στην ιστορία της ροκ, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών, την Παρασκευή, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με την επάρατη νόσο.

Ads

Ο Θόργκερσον έγινε γνωστός δημιουργώντας μοναδικά εξώφυλλα για άλμπουμ θρυλικών συγκροτημάτων, όπως οι Pink Floyd και οι Black Sabbath.
 
Σε πολλά από τα έργα του βασικό ρόλο έπαιζαν στοιχεία του σουρεαλισμού, αφού συχνά τοποθετούσε αντικείμενα εκτός του παραδοσιακού τους πλαισίου, δίνοντάς τους μια ιδιαίτερη εμφάνιση, ενώ ταυτόχρονα επαναπροσδιόριζε την αισθητική τους μέσα από το δικό του πρίσμα. 

image

«Απολαμβάνω να πειράζω την πραγματικότητα… να τη λυγίζω. Κάποιες δουλειές μου προκαλούν την απορία: είναι ή όχι αληθινό;» έλεγε ο ίδιος για την δουλειά του.

Ads

Ο διάσημος καλλιτέχνης, εκτός από τους Pink Floyd και τους Black Sabbath, συνεργάστηκε με πολλά μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως oι Peter Gabriel, Μuse, Led Zeppelin, Scorpions, Genesis, Europe, Dream Theater, The Cranberries, Rainbow, Audioslave κ.ά..

image
 
Η δουλειά του για το άλμπουμ «The Dark Side of the Moon» των Pink Floyd – το οποίο τον περασμένο μήνα συμπλήρωσε 40 χρόνια κυκλοφορίας – θεωρείται διεθνώς ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα δίσκων όλων των εποχών.

image

Το βρετανικό μουσικό συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στον χώρο της ροκ μουσικής συνεργάστηκε με τον Θόργκερσον στα άλμπουμ «Wish You Were Here», «Animals», «A Saucerful of Secrets», «Ummagumma», «Atom Heart Mother», «Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-81»,  «Echoes: The Best of Pink Floyd» και σε ακόμα οκτώ δίσκους.

image

Στην επίσημη ιστοσελίδα τους, οι Pink Floyd, μόλις πληροφορήθηκαν την θλιβερή είδηση, ανακοίνωσαν: «Ο θάνατος του επί χρόνια φίλου, συνεργάτη που υπήρξε ιδιοφυΐα στη γραφιστική, Στορμ Θόργκερσον, μας προκαλεί θλίψη. Η σκέψη μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του».