«Η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μήνυμά του με αφορμή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λάρισα όπου βρίσκεται. Για «νέο μνημόνιο» που θα «βαθύνει την ύφεση» έκαναν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.  

Ads

Στο διάγγελμά του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με την επίτευξη συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε λίγο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από μνημόνια, αλλά θα είναι «μια χώρα ισχυρή που δίνει προοπτική στους ανθρώπους της».
 
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 
 
Για πρώτη φορά, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών. «Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%, ενώ ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι από φέτος αρχίζει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης «ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια».
 
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι στην επόμενη αναθεώρηση του προγράμματος, τον Ιούνιο, θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι που, όπως είπε, η τρόικα «δεν το δεχόταν καν για συζήτηση», αλλά τώρα μπήκε και επίσημα στην ημερήσια διάταξη.
 
Αναφερόμενος στο σχέδιο για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014, από τους οποίους οι 4.000 θα απομακρυνθούν έως το τέλος της φετινής χρονιάς, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν.
Το σημαντικό όμως, όπως είπε, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί «ίσος αριθμός – ένας προς ένα – νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά».
 
«Δεν είναι αυτό… ‘ανθρωποθυσία’, όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις ‘επίορκους’ και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου. Και είναι και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας», παρατήρησε.
 
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην ενεργοποίηση προγραμμάτων με κοινοτικούς πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, για τη στήριξη των μακροχρόνια άνεργων και για τη στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. Παράλληλα, όπως είπε, ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών, δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.

Διαβάστε επίσης:
 

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πουν τώρα για τις απολύσεις;
 
«Τι έχουν να πουν τώρα για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που επί μήνες διέψευδαν», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι, «για μια ακόμη φορά, η ολοκλήρωση της επιθεώρησης της τρόικας επιβεβαιώνει την απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης στο μνημονιακό πρόγραμμα της ισοπέδωσης και της καταστροφής. Η ουσία της “διαπραγμάτευσης”, προσθέτει, στο όνομα της οποίας ορκίζονται κάθε φορά οι κυβερνητικοί εταίροι συνίσταται στο τρίπτυχο: απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση θέτει επίσης τα ερωτήματα: «Πού ακριβώς σταματά το θράσος εκείνων που υποστήριζαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό με “ανυπόστατα σενάρια” περί απολύσεων, όταν η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας; Υπάρχει κάποιο όριο στην κυβερνητική υποκρισία, όταν μετά από κάθε συζήτηση με την τρόικα βαφτίζουν το μνημονιακό έγκλημα ως επιτυχία και τους εαυτούς τους ως στυλοβάτες της εθνικής προσπάθειας; Για πόσες ακόμα φορές θα μιλήσουν για “τελευταία μέτρα”;».
 
Επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση εξαπέλυσε και πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε ομιλία του στο ΤΕΙ Λάρισας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι σκύβουν το κεφάλι στις απαιτήσεις των ξένων τοποτηρητών και κάνουν σαν μην καταλαβαίνουν ότι το Μνημόνιο που μας επέβαλαν, οδηγεί την χώρα στη διάλυση και μέρα με τη μέρα κάνει πιθανό ακόμα και το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας.
 
Ταύτισαν, επισήμανε, την πολιτική τους επιβίωση με την πιο εγκληματική επιχείρηση που εξαπολύθηκε ποτέ στα μεταπολεμικά χρόνια, εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Το ζήτημα, επεσήμανε, δεν είναι αν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος απέναντι στην πολιτική των Μνημονίων, αλλά να υπάρξουν οι συσχετισμοί δύναμης που θα την επιβάλλουν και οι συσχετισμοί αυτοί, τόνισε, διαμορφώνονται μέσα από το κίνημα κοινωνικών αντιστάσεων.

Αρνητική χαρακτήρισε την κατάληξη των συνομιλιών με την τρόικα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το σχέδιο για τις απομακρύνσεις υπαλλήλων θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση και αποδιάρθρωση στη λειτουργία του δημοσίου.

ΑΝΕΛ: Το «νέο μνημόνιο» βαθαίνει την ύφεση
 
Για «νέο μνημόνιο» που θα «βαθύνει την ύφεση» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, σχολιάζοντας τη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας. «Μετά τους διάφορους θεατρινισμούς των μνημονιακών κομμάτων για δήθεν ‘κόκκινες γραμμές’, το νέο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα βαθαίνει την ύφεση, αυξάνει την ανεργία, φέρνει χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μονιμοποιεί τα χαράτσια, εντείνει την φορομπηχτική πολιτική και τις κατασχέσεις των περιουσιών των φτωχοποιημένων Ελλήνων, υπονομεύει τις συντάξεις, τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, ανοίγει το δρόμο για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας με έμφαση στη ΔΕΗ και δρομολογεί τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών», επισήμανε ο κ. Μαριάς.

ΚΚΕ: Νέος γύρος βάρβαρων μέτρων

Για «νέο γύρο βάρβαρων μέτρων» κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα, στο σχόλιό του για τη συμφωνία κυβέρνησης τρόικας, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ανακούφιση των ασθενέστερων.

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τις οφειλές σε εφορίες, ταμεία και ΔΕΗ αποτελούν κυνική πρόκληση απέναντι στον εργαζόμενο λαό, τη στιγμή που το χαράτσι μονιμοποιείται, η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα αυξάνει και οι εργαζόμενοι δε μπορούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτούς και άδικους φόρους, όσες δόσεις και αν μπουν, ενώ ενεργοποιούνται σε βάρος τους μηχανισμοί δήμευσης και κατάσχεσης», αναφέρει ο Περισσός.

Τονίζει παράλληλα ότι οι απολύσεις στο δημόσιο «με όποιο τρόπο και αν γίνουν» ανοίγουν το δρόμο για την «κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους (…) προωθώντας παραπέρα την παράδοση κρίσιμων τομέων κοινωνικής πολιτικής, όπως παιδεία, υγεία, πρόνοια και άλλες υπηρεσίες, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».  

Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, στόχος της «κυβερνητικής προπαγάνδας» είναι ο διχασμός των εργαζομένων, ο αποπροσανατολισμός τους από τις αιτίες της κρίσης και η νομιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων που θα ενταθούν και στον ιδιωτικό τομέα μέσα από την πλήρη κατάργηση του κατώτατου μισθού και την επέκταση της μισθολογικής ευελιξίας».