Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, βγήκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη σύλληψη του δολοφόνου του, Τζέιμς Ερλ Ρέι, από το BBC.

Ads

Το βίντεο δείχνει τον Ρέι σε ένα αεροπλάνο μετά την έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές, τον Ιούνιο του 1968, να του διαβάζονται από τον σερίφη Μπιλ Μόρις τα δικαιώματα που προβλέπονται από το αμερικανικό Σύνταγμα για δίκαιη μεταχείριση κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.
 
Στη συνέχεια αστυνομικοί φορούν αλεξίσφαιρο γιλέκο στον Ρέι προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα παραστεί στη δίκη ζωντανός.
 
Στο τέλος ο Ρέι εμφανίζεται γυμνός, να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις και να οδηγείται σε φυλακή του Μέμφις.  
 
Το ιστορικό ντοκουμέντο έφεραν στο φως οι αρχές του Τενεσί, της πολιτείας όπου ο αιδεσιμότατος Κινγκ έπεσε, σε ηλικία 39 ετών, θύμα δολοφονίας στις 4 Απριλίου 1968 στο Μέμφις, ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι ενός μοτέλ.
 
Μετά τη δολοφονία ο Ρέι, δηλωμένος ρατσιστής και μικροκακοποιός, διέφυγε αεροπορικώς στον Καναδά, όπου προμηθεύτηκε πλαστή ταυτότητα και πήγε στην Αγγλία. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου από τη Σκότλαντ Γιαρντ τον Ιούνιο.
 
Το βίντεο με τον Ρέι ανακαλύφθηκε το 2011 στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Σέλμπι μαζί με αρχεία και φωτογραφίες από τις έρευνες. Οι ερευνητές βρήκαν τις ταινίες, που ήταν ένα τεχνολογικά «πρωτόγονο» βίντεο, αλλά δεν είχαν τρόπο να τις δουν λόγω παλαιάς τεχνολογίας. Τις έστειλαν στη Νέα Υόρκη για επεξεργασία και ψηφιοποίηση.
 
*Πηγές: Το Βήμα & ΒΒC