Αυτή η σημείωση, ομολογούμε, θα έπρεπε να είχε γραφτεί πολύ καιρό πριν, ίσως και πριν έξι ή επτά χρόνια. Το θεωρούμε υποχρέωσή μας, να την κάνουμε έστω τώρα. Της Βασιλικής Μετατρούλου

Ads

Όπως όλοι γνωρίζουν, το καινούργιο βιβλίο Ιστορίας Στ’ Δημοτικού (Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού, Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου, έκδοση Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και ΟΕΔΒ, 2012), είναι έτοιμο και έχει ήδη παρουσιαστεί.

Το προηγούμενο βιβλίο, του 2006, εκείνο «της Ρεπούση» (Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού, Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια, έκδοση Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και ΟΕΔΒ, 2006), αποτελεί πλέον παρελθόν. Στη συλλογική μνήμη, έχει μείνει, ασφαλώς, πάντοτε σε συνδυασμό με τον «συνωστισμό» στο λιμάνι της Σμύρνης. Όποιος εισάγει σε μια μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου τις λέξεις «Ρεπούση» και «συνωστισμός», θα δει πάνω από 80.000 δημοσιεύματα, ασφαλώς όχι και τόσο επιδοκιμαστικά.

Αντίθετα, ο επισκέπτης του διαδικτύου δεν θα βρει σχεδόν τίποτα για την πραγματική πηγή της επίμαχης φράσης. Και όμως. Δεν είναι η φράση της Μαρίας Ρεπούση, η οποία έχει δεχτεί, επίσης, κι άλλες συκοφαντικές επιθέσεις για την επιστημονική της κατάρτιση, παρά τα όσα πολύ σαφή αναφέρονται στο επίσημο βιογραφικό της.

Ads

Η επίμαχη φράση

[«(χιλιάδες) Ελληνες συνωστίζονται»]: Πρόκειται για παράθεση (“quoting”) της φράσης που χρησιμοποίησε ο Richard Clogg στο βιβλίο του A Concise History of Greece, σειρά “Concise Histories”, έκδοση Cambridge University Press, 1992, (κλικ εδώ, για την δεύτερη έκδοση του 2002) και συγκεκριμένα στην σελίδα 94, σε μια λεζάντα μιας φωτογραφίας.

Το βιβλίο αυτό είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 1992, έχει μεταφραστεί στα ελληνικά το 1995 και το 2003, (κλικ εδώ ή και εδώ, για μια κριτική) και έχει βραβευτεί κιόλας.

Ο Richard Clogg είχε γράψει «refugees crowded», επί λέξει.

image
Σελίδα 94, Richard Clogg, A Concise History of Greece [Σειρά Concise Histories] [Cambridge University Press 1992]

Μπορείτε να δείτε την σελίδα αυτή και στα Google Books, κλικ εδώ. Επίσης, μπορεί ο επισκέπτης να δει, με τα δικά του μάτια, τις επίμαχες σελίδες 107-112 του βιβλίου (ή 100-105 του pdf), δηλαδή ολόκληρο το κεφάλαιο για την Μικρασιατική καταστροφή και για τους πρόσφυγες ή να το κατεβάσει στον σκληρό του δίσκο: [Συλλογικό] – Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια [Παιδαγωγικό Ινστιτούτο + ΟΕΔΒ 2006].pdf.

Πηγή: xyzcontagion.wordpress.com