Η Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών πρόκειται να συνεχίσει τις ανασκαφές στο Μοναστηράκι, προκειμένου να αποκαλυφθεί το μνημείο της Ποικίλης Στοάς, μετά από την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ads

Η Στοά του Πεισιάνικτου, όπως αρχικά ονομάστηκε από τον Αθηναίο που χρηματοδότησε την κατασκευή της και πιθανόν γαμπρό του Κίμωνα, χτίστηκε μεταξύ 475 με 450 π.Χ. Οι τοίχοι της ήταν διακοσμημένοι με έργα ονομαστών ζωγράφων και θέματα από μυθικά και ιστορικά κατορθώματα των Αθηναίων, με γνωστότερο όλων τη Μάχη του Μαραθώνα. Ήταν μια περιοχή ιδιαίτερα ζωντανή, ιδανική για προστασία από καιρικά φαινόμενα, ενώ προσέφερε την ευκαιρία για ευχάριστες συναντήσεις και φιλοσοφικές διδασκαλίες και συζητήσεις με τον Ζήνωνα και τους στωικούς.
 
Ο λόγος για την Ποικίλη Στοά, μέρος της οποίας έχει αποκαλυφθεί σε οικοδομικό τετράγωνο στο Μοναστηράκι από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Ωστόσο για τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών, πράξη στην οποία η Αμερικανική Σχολή διατίθεται να προβεί, είναι απαραίτητη η απαλλοτρίωση ή η απευθείας εξαγορά -με δική της δαπάνη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου- των οικοπέδων που βρίσκονται επί των οδών Αγίου Φιλίππου 20 και Αδριανού και Αγίου Φιλίππου 14. Στα οικόπεδα αυτά όμως, υπάρχουν δύο κτίρια των αρχών του 19ου αιώνα, που αποτελούν και τα μοναδικά κτίσματα που απομένουν στο ανατολικό μέτωπο του τετραγώνου, στα οποία σήμερα στεγάζονται επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 
Συγκεκριμένα, το οικόπεδο που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Φιλίππου 14, εντοπίζεται ακριβώς πάνω από το μέσο της Στοάς του 5ου αιώνα, κρύβοντας ένα μακρύ τμήμα τού πίσω τοίχου, εσωτερικούς και εξωτερικούς κίονες, ενώ το οικόπεδο που είναι στη γωνία Αδριανού και Αγίου Φιλίππου 20, καλύπτει την περιοχή ακριβώς μπροστά από την Ποικίλη Στοά και μερικώς τον ποταμό Ηριδανό. Τα κτίρια αυτά έχουν υποστεί πολλές επεμβάσεις, αλλά η απομάκρυνσή τους θα βοηθούσε στην αποκάλυψη ευρύτερου τμήματος του αρχαίου μνημείου.
 
Έτσι με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δόθηκε έγκριση για το σχετικό αίτημα της Αμερικανικής Σχολής, δίνοντας προτεραιότητα σε μια αρχαιολογική περιοχή, που υπήρξε κάποτε πολυσύχναστη. Αυτή η απόφαση αναμένεται να συμβάλει στην ανάδυση νέων ιστορικών πληροφοριών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αρχαιολογική αξία της περιοχής καθώς και τα πολυάριθμα μνημεία της.