Εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή το θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Το ρόλο τους βεβαίως έπαιξαν η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραβρεθεί στην κηδεία του αλλά και τα εγκωμιαστικά σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας. «Ε, όχι και δημοκρατικός ο Τσάβες» έσπευσαν να απαντήσουν δημοσιογράφοι όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, αλλά και στελέχη της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ.

Ads

O επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβη στο Καράκας με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του ηγέτη της Βενεζουέλας. Σε δηλώσεις του μετά το θάνατό του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έναν σπουδαίο ηγέτη και έναν σπουδαίο επαναστάτη. «Ο ηγέτης του λαού της Βενεζουέλας, των λαών της Λατινικής Αμερικής, ένας εμπνευστής των ιδεών της Δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων, έφυγε πολύ πρόωρα από κοντά μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων. Αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και από το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.
 
Διαφορετική είναι πάντως η άποψη του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος σε «αποχαιρετιστήριο» άρθρο του για τον Τσάβες στην εφημερίδα «Τα Νέα», κατηγορεί τον πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας ότι «δεν ήταν δημοκράτης», ότι «ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με ένα διπλό αλλά (ευτυχώς) αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το 1992 για το οποίο έμεινε δύο χρόνια στη φυλακή…» και ότι «η Βενεζουέλα του Τσάβες βυθίστηκε στη διαφθορά, τη βία και την εγκληματικότητα».
 
Δεν παραλείπει να στείλει μάλιστα και ένα μήνυμα στους εγχώριους υποστηρικτές του Τσάβες, τους οποίους θεωρεί ότι είναι εξίσου επικίνδυνοι για τη δημοκρατία. «Όποιος αποδέχεται το βασικό αξιακό και ιδεολογικό πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν μπορεί να αισθάνεται όχι μόνο συγγενής αλλά ούτε καν συνοδοιπόρος με τέτοια καθεστώτα», γράφει χαρακτηριστικά. 
 
«Εάν δεν κάνω λάθος, ο Τσάβες για μια περίοδο κυβερνούσε αποκλειστικά με προεδρικά διατάγματα», ήταν το σχόλιο – μέσω Twitter – του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη. Εννοώντας προφανώς πως ο Τσάβες δρούσε ως δικτάτορας, ο κ. Ψυχάρης απάντησε με αυτόν τον τρόπο σε όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για τον ηγέτη της Βενεζουέλας αλλά πράγματι κάνει λάθος: ο Τσάβες  όχι μόνο δεν λειτούργησε ποτέ με διατάγματα, αλλά έχει κερδίσει τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις και δημοψηφίσματα από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη της σύγχρονης ιστορίας.

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλου. Σχολιάζοντας επίσης μέσω Twitter τη δήλωση Τσίπρα ότι ο Τσάβες ήταν «εμπνευστής των ιδεών της δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων», ο κ. Παπαδόπουλος έγραψε: «Έως και «εμπνευστή των ιδεών της δημοκρατίας» είπαν τον Τσάβες… Φαντάσου πώς φαντάζονται τη δημοκρατία…».

Αντιπαράθεση για τον Τσάβες σημειώθηκε και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου μεταξύ του δημοσιογράφου της «Καθημερινής» και συγγραφέα Πέτρου Παπακωνσταντίνου και του δημοσιογράφου του Σκάι Μπάμπη Παπαδημητρίου. Διαφωνώντας με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξιστορούσε τα όσα θετικά είδε στη διάρκεια ταξιδιού του στη Βενεζουέλα, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε πως ο πρώην ηγέτης της Βενεζουέλας «έδωσε λεφτά σε αυταρχικά καθεστώτα για να εξαγοράσει τη φιλία τους», αλλά και πως «άφησε πίσω τη χώρα του». «Φαντάζομαι ότι μιλάμε για την ίδια χώρα, γιατί με αυτά που λες θα αρχίσω να πιστεύω ότι δεν μιλάμε για τη Βενεζουέλα», ανταπάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι συντάκτης διεθνών θεμάτων στην «Καθημερινή» από το 1998.

 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
 
Σχολιάζοντας το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Βενεζουέλα και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως η κυβέρνηση Τσάβες συγκρούστηκε συστηματικά με τα πολυεθνικά συμφέροντα και τους εκφραστές τους, μέσα στη Βενεζουέλα, ιδιαίτερα στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ. «Αυτό προτάσσουν οι αντίπαλοί του κατηγορώντας τον για αντιδημοκρατικότητα, παρόλο που πρόκειται για μια σύγκρουση όπου το επίδικο ήταν αν τους παραγωγικούς πόρους θα τους εκμεταλλεύεται η Βενεζουέλα ή οι πολυεθνικές».
 
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η κριτική κατά του Τσάβες υποκρύπτει μια διάθεση να πληγεί η αριστερά στην Ελλάδα καθώς «διατυπώνεται η άποψη ότι η αριστερά είναι “σύγχρονη και ευρωπαϊκή” μόνο αν αποδέχεται το σύστημα των αγορών και την κυριαρχία του, και, όσον αφορά ειδικά την Ελλάδα, το μνημόνιο ως αναγκαιότητα. Διαφορετικά, είναι λαϊκιστική. Κι αν συγκρουστεί με τον νεοφιλελευθερισμό και σημειώσει νίκες, τότε είναι και αντιδημοκρατική».
 
«Πρόκειται», σημειώνουν, «για την αντίληψη που επιχειρεί να ταυτίσει την δημοκρατία με τον μνημονιακό χώρο, και η οποία εκφράζεται και με άλλους τρόπους, όπως τη “θεωρία των δύο άκρων”».
 
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στην κηδεία του Τσάβες, όπου θα βρίσκεται όλο το τμήμα του πλανήτη που με τον έναν η τον άλλο τρόπο αμφισβητεί την τυφλή υποταγή των κοινωνιών στον νεοφιλελευθερισμό και τη δικτατορία των αγορών.

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=-QsvJt_49dM]