Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τις επώδυνες επιπτώσεις του ρατσισμού, την καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ατιμωρησίας που τα συνοδεύει, καθώς και την προστασία των θυμάτων ξεκινούν οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Ads

 
Το Δίκτυο Καταγραφής της Ρατσιστικής Βίας – αποτελούμενο από 23 ΜΚΟ – μόλις στην τελευταία παρουσίαση των αποτελεσμάτων του για την περίοδο 1.1.2012 έως 30.9.2012 αναφέρει 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών, εκ των οποίων τα 83 έγιναν σε δημόσιους χώρους και τα περισσότερα αφορούν σε επιθέσεις που φέρουν σοβαρές σωματικές βλάβες (50).
 
Οι Γιατροί του Κόσμου μόνο στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο της Αθήνας από τον Ιούλιο έως και το Δεκέμβριο του 2012 κατέγραψαν 45 περιστατικά ρατσιστικής βίας, τα οποία περιλαμβάνουν επιθέσεις από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και ομάδων εξαιρετικής βιαιότητας, αλλά και επιθέσεις ακόμα και σε γυναίκες.
 
Το πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου  «Enough!/Αρκετά!» χρηματοδοτείται από το Open Society Foundations στο πλαίσιο του Fund to Counter Xenophobia και επιδιώκει να συμβάλλει στην προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για τη χάραξης μιας επίσημης εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του φαινομένου μέσω και της εκπόνησης Εθνικής Έκθεσης.
 
Το πρόγραμμα «ENOUGH!» (Αρκετά!) προβλέπει:

 

  • Παροχή νομικής συνδρομής σε θύματα ρατσιστικής βίας και την πλήρη υποστήριξη των υποθέσεων που καταλήγουν στα δικαστήρια
  • Εξασφάλιση της ιατρικής κάλυψης των θυμάτων μέσω των Ανοιχτών Πολυϊατρείων των Γιατρών των Κόσμου
  • Κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων
  • Εκπόνηση της Εθνικής Έκθεσης για την Ξενοφοβία και τη Ρατσιστική Βία στην Ελλάδα
  • Πραγματοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • Πραγματοποίηση επισκέψεων σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική που βρίσκονται σε περιοχές με έντονο το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

 
H ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] δημιουργήθηκε με σκοπό τη διευκόλυνση της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, τον εντοπισμό των θυμάτων και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τις υποθέσεις που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη και είναι ανοιχτή σε όλα τα άτομα και τους φορείς που ενδιαφέρονται να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.