Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την τροποποίηση του νόμου που αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκοδράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι έχει προτείνει «την ολική διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας».

Ads

Το πλαίσιο της ρύθμισης, παρουσίασε ο υφυπουργός, Θανάσης Σκορδάς, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ».

Αφορά Φυσικά Πρόσωπα, με εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, ενώ στη ρύθμιση περιλαμβάνονται επίσης πάγωμα δόσεων αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποπληρωμή χρεών.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμη η σχετική ρύθμιση, στην οποία θα υπαχθούν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 32% τα τελευταία χρόνια. Επίσης θα υπαχθούν ανεξαρτήτως περιορισμών οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι χρόνια πάσχοντες.

Ads

Παράλληλα, η ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει το «πάγωμα» της δανειακής δόσης για τέσσερα χρόνια, την καταβολή μόνο της δόσης των τόκων με επιτόκιο 1,5%, χωρίς να υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη, και τη συμφωνία με το 50%+1 των πιστωτών, αντί του 100% που ισχύει τώρα.
 
Η προωθούμενη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των δανειοληπτών, επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα για την ανακούφισή τους.

Επίσης, επεσήμανε ότι το κείμενο εργασίας του ΔΝΤ που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν αναφέρεται καθαρά σε κούρεμα των δανειακών οφειλών, καθώς θα προέκυπτε πρόβλημα με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και πρόσθεσε ότι κάθε πρόταση πρέπει να έχει το κριτήριο της κοινωνικής ευθύνης.

Αντιδράση ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση σε ανακοίνωσή τους, για «πολιτική εμμονής σε μια λάθος μνημονιακή στρατηγική που καθημερινά ισοπεδώνει την κοινωνία και την οικονομία», και η οποία «αντί να εκμεταλλευτεί παραδοχές από την πλευρά του ΔΝΤ έτσι ώστε να προχωρήσει στην παραμικρή αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, προωθεί σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων κομμένο και ραμμένο σαφέστατα στα μέτρα των τραπεζών και αδιαφορεί για τις ανάγκες των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων, αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει, προτείνει «την ολική διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και τη μείωση των μηνιαίων καταβολών, έτσι ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος και το υπόλοιπο ποσό άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη να διαγράφεται οριστικά».

Αυτές οι βασικές αρχές, καταλήγει, «συνιστούν αναγκαίες ρυθμίσεις που δεν στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των επαγγελματιών, αλλά συνολικά στην παροχή ρευστότητας και στην ανάκαμψη της οικονομίας».