Υπό τη σκιά της τρόικας και του μνημονίου οι Κύπριοι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για την εκλογή του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 18.00. Αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 18.30 ενώ τα τελικά αναμένονται περίπου στις  21.00. 

Ads

 
Σε αντίθεση με ανάλογες εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν ήταν οι εξελίξεις στην οικονομία και όχι το κυπριακό στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου. Παράλληλα καταγράφεται ρεκόρ υποψηφίων στις αυριανές εκλογές καθώς έντεκα υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ειδικότερα πρόκειται για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, τον Σταύρο Μαλά, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, τον Γιώργο Λιλλήκα, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ και τους Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιο Χαραλάμπους, Λάκη Ιωάννου, Μακαρία ‘Αντρη Στυλιανού, Λουκά Σταύρου, Σόλωνα Γρηγορίου, Ανδρέα Ευστρατίου και Κώστα Κυριάκου.
 

Διαβάστε επίσης: Αποχαιρετιστήριο διάγγελμα Χριστόφια

 
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας είναι οι τρεις πρώτοι με τον Νίκο Αναστασιάδη να έχει προβάδισμα. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση. Η θητεία του προέδρου είναι πενταετής και δεν υπάρχει περιορισμός. Ο πρόεδρος εκλέγεται με ποσοστό 50+1%. Αν δεν υπάρξει νικητής στον πρώτο γύρο, τότε οι δύο επικρατέστεροι πάνε σε δεύτερο γύρο, μια εβδομάδα μετά την πρώτη εκλογική αναμέντρηση.
 
Η προοπτική εκλογών ενός γύρου, παρόλο που στις δημοσκοπήσεις εκτιμήθηκε ως απομακρυσμένη, υπό κάποιες προϋποθέσεις είναι ακόμα εφικτή, αν υπάρχει όντως αύξηση της συσπείρωσης του ΔΗΚΟ και λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλους ρυθμιστικούς παράγοντες.
 
Σε περίπτωση δεύτερου γύρου την ερχόμενη Κυριακή το ζητούμενο είναι ποιος εκ των κ.κ. Μαλά ή Λιλλήκα, θα περάσει ως αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη. Αποχή κοντά στο 20% ευνοεί εκλογή ενός γύρου και λειτουργεί υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη.
 
Καινοτομία των εκλογών είναι τα κέντρα του εξωτερικού, καθώς θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά 40 εκλογικά κέντρα σε 26 πόλεις του εξωτερικού. Περίπου το 3% των ψηφοφόρων είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν στα κέντρα αυτά.

Ads

Ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, με δημοσιεύματα των ξένων μέσων να αναφέρουν πως οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο θέματα , αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία.

Μέχρι σήμερα πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας διετέλεσαν:

1. Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (1959 – 1977)
2. Σπύρος Κυπριανού (1977 – 1988)
3. Γιώργος Βασιλείου (1988 – 1993)
4. Γλαύκος Κληρίδης (1993 – 2003)
5. Τάσσος Παπαδόπουλος (2003 – 2008)
6. Δημήτρης Χριστόφιας (2008 – η θητεία του θα λήξει με την ορκωμοσία του νέου προέδρου)