Ένα απόγευμα, που έπινα καφέ στο Φλοράλ, ο Γιώργος Θαλασινός μου άνοιξε μια σιδερένια πόρτα. Βρέθηκα στο φωταγωγό της μπλε πολυκατοικίας. Ήθελε να μου δείξει τα υπόγεια γκαράζ. Εγώ στάθηκα ακίνητη για αρκετή ώρα στο φωταγωγό. Ένιωσα παράξενα…” H ηθοποιός Δανάη Παπουτσή, αφηγείται Σε αργή κίνηση στην Κρυσταλία Πατούλη και το tvxs.gr, πως ένα βιβλίο μεταμορφώθηκε σε θεατρικό έργο – θεατρική παράσταση, φτάνοντας μέχρι το… Φωταγωγό.

Ads

“Ήταν το καλοκαίρι του ’12. Στο κέντρο της Αθήνας, που είχε ερημώσει για μια ακόμα φορά, παρά την κρίση, να παρατηρώ τους ανθρώπους, την κίνηση τους, να φαντάζομαι και να επινοώ τη σκέψη τους, επειδή δε μπορούσα να παρατηρήσω εμένα, επειδή με είχα χάσει για λίγο.

Κάπου εκεί, σε μια μεγάλη τομή που μόλις είχε ανοίξει μέσα μου, βρήκαν χώρο οι ήρωες της Αργής Κίνησης. Δε με δυσκόλεψαν πολύ στην αρχή.

Ζητούσαν να μεταφέρουν όλα όσα θα ήθελα να μεταφέρω σε ανθρώπους που ήρθαν, έφυγαν, που πιθανόν να έρθουν ή που δε θα προλάβουν να έρθουν ποτέ. Ή σε ανθρώπους που απλώς κυκλοφορούν στο μυαλό μου χωρίς να υπάρχουν. Σε φανταστικούς υπαρκτούς ανθρώπους.

Ads

Η αφετηρία για την συγγραφή ήταν μια φράση η οποία με επισκεπτόταν πολύ τακτικά το διάστημα εκείνο. “Πάω να βρω τα παιδιά“. Την έλεγε πολύ συχνά ένας πολύ ιδιαίτερος φίλος. Έτσι ξεκίνησα να γράφω το έργο. Αυτή η φράση ήταν η αφετηρία.

Η συγγραφή του κράτησε περίπου ένα μήνα. Έγραφα, έτρωγα, κοιμόμουν έγραφα. Κι όταν τελείωσε αυτή η διαδρομή έκλεισα τους ήρωες στο συρτάρι. Επέστρεφα όμως αραιά και ξαναδιάβαζα και ξανά στο συρτάρι.

Δε σκέφτηκα εκείνο το διάστημα πως θα μπορούσαν να πάρουν σάρκα και οστά στη σκηνή. Με συντρόφευαν το ίδιο καλά κλεισμένοι στο χώρο μου.

Ένα απόγευμα, που έπινα καφέ στο Φλοράλ, ο Γιώργος Θαλασινός μου άνοιξε μια σιδερένια πόρτα. Βρέθηκα στο φωταγωγό της μπλε πολυκατοικίας. Ήθελε να μου δείξει τα υπόγεια γκαράζ. Εγώ στάθηκα ακίνητη για αρκετή ώρα στο φωταγωγό. Ένιωσα παράξενα.

Το μέρος είχε πολύ έντονο το στοιχείο της μνήμης. Περπάτησα από τη μία άκρη ως την άλλη και ένιωσα πως περπατάω μαζί με όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν περάσει από εκεί,  που μένουν τώρα, που θα μείνουν στο μέλλον.

Άκουσα το Στρατή, το γάτο από τον πρώτο όροφο, έμαθα μετά το όνομά του, είδα τις σκιές από τα κρεμασμένα ρούχα του δευτέρου ορόφου, να αντανακλούν στον τοίχο, μύριζε φαγητό, μαλακτικό. Μύριζε μνήμη.

Κατευθείαν μου ήρθαν στο μυαλό οι ήρωες του συρταριού. Όλοι, άνθρωποι εγκλωβισμένοι στη μνήμη, που θα αναγκαστούν να κάνουν μια άγρια βουτιά προς τα μέσα για να ακούσουμε για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μια καθαρή ανάσα. Ο φωταγωγός είναι καταβύθιση. Από μόνος του. Αρχιτεκτονικά, εννοιολογικά.

Είπα φωναχτά τη σκέψη μου στο Γιώργο. Ότι σε αυτό το χώρο θα ήθελα κάποτε να κάνω μια παράσταση βλέποντας για πρώτη φορά νοερά τους ήρωες του συρταριού να περπατούν εκει μέσα, σε εκείνο το φωταγωγό. Μου είπε να του αφήσω δυο μέρες. Τον συνάντησα πράγματι μετά από δυο μέρες στο Floral.

Μου χαμογέλασε και μου είπε, ξεκίνα, μπορεί να γίνει. Ήταν μια επόμενη τομή για μένα. Στην αρχή σάστισα, ένιωσα πως απλά δε μπορώ, ότι δε γίνεται, μου φαινόταν τρελό. Σιγά σιγά άρχισα να συνηθίζω στην ιδέα ότι ναι, μπορεί να συμβεί.

Έτσι, κάπου στις αρχές του Ιανουαρίου, βρεθήκαμε εγώ, η Αλεξάνδρα, ο Μιχάλης, ο Γιάννης ο Ρωμανός και η Μαριλού να κάνουμε πρόβες στο φωταγωγό, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, το κρύο,  τις συχνές βροχές που παρέσερναν τις λευκές σελίδες που είχαμε απλωμένες στο πάτωμα, τη Μάγια που γινόταν μούσκεμα και μας κοιτούσε με παράπονο αφού ήταν η μόνη που βρισκόταν τοποθετημένη μονίμως στο ακάλυπτο σημείο του φωταγωγού.

Όμως με την τεράστια αντοχή των ηθοποιών και τη μεγάλη αγάπη και αγκαλιά των ανθρώπων που μένουν στην μπλε πολυκατοικία, αυτή η παράσταση γίνεται πραγματικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους γι’ αυτό το πολύ ιδιαίτερο ταξίδι που ξεκινάει...-“

Info
ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΜΠΛΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ εντός Floral

‘’Σε αργή κίνηση’’ της Δανάης Παπουτσή

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δανάη Παπουτσή
Σκηνικά- Φωτισμοί-Φωτογραφία: Μαργαρίτα Πέτροβα
Επιμέλεια κοστουμιών: Νάσος Λουϊζος
Βοηθός Σκηνοθέτη : Μαριλού Κατσαφάδου

Παίζουν : Ρωμανός Καλοκύρης, Μιχάλης Πανάδης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Δανάη Παπουτσή, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη

Έναρξη παραστάσεων: 25 Φεβρουαρίου
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.
Ώρες παραστάσεων : 9.15μμ.

Floral  – Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια Τηλέφωνο: 210-3800070, 6936-600039
 
Facebook page: Σε Αργή Κίνηση – Θέατρο