Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης έξω από το ακαδημαϊκό γραφείο του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου, όταν άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε βουλευτές και μέλη της νεολαίας του κόμματος την ώρα που μοίραζαν φυλλάδια έξω από το κτίριο. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν οι βουλευτές Κώστας Μπάρκας και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Το θέμα του ξυλοδαρμού των δύο βουλευτών έθεσε στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απαίτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, ο οποίος διέταξε τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το περιστατικό. 

Ads

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, μεταφέρθηκε τραυματισμένος στην Πολυκλινική. Οι δυο βουλευτές θα καταθέσουν αργότερα μηνύσεις στη ΓΑΔΑ με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι συγκεντρωμένοι. Σύμφωνα με το left.gr και οι γιατροί επιβεβαίωσαν τους τραυματισμούς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

image
 
Με αφορμή τα επεισόδια, ο Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διπροσωπία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κυβέρνηση των μακελάρηδων των μισθών και των συντάξεων», που «νομίζει ότι με την επιστράτευση της βίας και της κρατικής καταστολής ενάντια σε όλους όσοι αντιστέκονται θα μπορέσει να διασφαλίσει τη συνέχιση της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής».
 
«Η εισβολή σε πανεπιστημιακά γραφεία, η διάρρηξη, η κατάληψη και οι υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται απολύτως στη στρατηγική της έντασης, την οποία υποτίθεται ότι καταγγέλλει ο κ. Τσίπρας. Η διπροσωπία σε όλο της το μεγαλείο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι «η βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους Νέους/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που πραγματοποιούσαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το πανεπιστημιακό γραφείο του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, του ανθρώπου που με περισσό κυνισμό ομολόγησε την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει και άλλο τους κατώτατους μισθούς, καταδεικνύει το αυταρχικό πρόσωπο μιας κυβέρνησης που δεν ανέχεται καμία διαμαρτυρία, καμία διαφορετική φωνή ενάντια στην πολιτική της».
 
«Τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να διαλύσουν εντελώς απρόκλητα μια ειρηνική διαμαρτυρία, να ξυλοφορτώσουν και να  τραυματίσουν νέους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης» καταγγέλλει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 20ης Φεβρουαρίου, ώστε να δοθεί «μια αποφασιστική απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό και στα μνημονιακά σχέδια».
 
«Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Δένδιας διάλεξε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να δείξει τον μόνιμο έρωτά του με την καταστολή, επιτιθέμενος στους βουλευτές και στους νέους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του για το περιστατικό, ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τονίζοντας: αν έχει καταργηθεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τη διαδήλωση στην Ελλάδα, ας μας το πουν ευθαρσώς. «Η στρατηγική του αυταρχισμού και της βίας απέναντι στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ειρηνικούς διαδηλωτές είναι μια επικίνδυνη στρατηγική που μπορεί να μας οδηγήσει σε δρόμους ανεξέλεγκτους», προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει:
 
«Εμείς απαιτούμε εξηγήσεις από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και από την κυβέρνηση. Εάν δηλαδή εάν μετά την κατάργηση των απεργιών και των κινητοποιήσεων θέλουν να καταργήσουν και την ίδια τη δημοκρατία, να μας το πουν ευθαρσώς». «Αυτή, όμως, η πολιτική», διεμήνυσε, «δεν θα περάσει».

Ads

Ένταση και τραυματισμοί μετά την κατάληψη στο γραφείο του Μέργου

Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης ενάντια στην «αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τον αυταρχισμό» απηύθυνε, στο μεταξύ, ο Περισσός σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα επεισόδια. «Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. – πλουτοκρατίας προχωράει μαζί με την αποφασιστική εφαρμογή του Νόμου και της Τάξης με ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού απέναντι σε κάθε διαμαρτυρία, όπως ενάντια στους αγρότες, στους ναυτεργάτες, στους εργαζόμενους στο Μετρό, στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και σήμερα στη διαμαρτυρία των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε το ΚΚΕ.  

Μάχη Παπαδημούλη – Βορίδη στη Βουλή
 
Μάχη στη Βουλή μεταξύ του Δημήτρη Παπαδημούλη και του Μάκη Βορίδη, για την κατάληψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ξυλοδαρμό και τραυματισμό δύο βουλευτών του κόμματός του, των κ.κ. Μπάρκα και Διαμαντόπουλο, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να απαντά ότι καταλήψεις κτιρίων δεν θα γίνονται ανεκτές.


 
Το χρονικό
 
Το ακαδημαϊκό γραφείο του Γιώργου Μέργου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δήλωση του για τον κατώτατο μισθό, κατέλαβαν συμβολικά σήμερα το πρωί νέοι και νέες του ΣΥΡΙΖΑ.

image
 
Ανήρτησαν πανό με το σύνθημα «Κανείς δε ζει με 500 ευρώ», ενώ σε άλλο πανό στην είσοδο του κτιρίου αναφέρουν: «Μέργο των 6 χιλιάδων ευρώ, σου φαίνονται πολλά τα 586 ευρώ. Ζήσε εσύ με τόσα». Και στα δύο πανό οι Νέοι-Νέες ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν στην απεργία της 20ής Φλεβάρης με το σύνθημα: «Ανατροπή τώρα». Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

image
 
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ που επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους αφού είχαν ολοκληρώσει την παράσταση διαμαρτυρίας τους και μοίραζαν φυλλάδια έξω από το κτίριο.

image

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η επίθεση ήταν απρόκλητη. Παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, οι οποίοι και τραυματίστηκαν.  


 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας κατήγγειλε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο βουλευτής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος χτυπήθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να έχουν τραυματιστεί στο πόδι και το κεφάλι.
 
«Δείξαμε τις βουλευτικές μας ταυτότητες και, χωρίς να μας πουν τίποτα, άρχισαν να μας σπρώχνουν, να μας κλοτσάνε, να μας βρίζουν, να μας χτυπάνε με γροθιές. Μας έριξαν κάτω, έριξαν χημικά σε κλειστό χώρο, χωρίς να πουν τίποτα» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο Κ.Μπάρκας, σημειώνοντας ότι κινηθούν νομικά.  «Είναι σαφές ότι το μήνυμα της κυβέρνησης είναι πλήρης καταστολή σε οποιαδήποτε διεκδίκηση των νέων, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων» συμπλήρωσε.

Οι δυο βουλευτές μεταφέρθηκαν στην Πολυκλινική, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί επιβεβαίωσαν τον τραυματισμό τους. Αναμένεται να καταθέσουν αργότερα μηνύσεις στη ΓΑΔΑ. 
 
Οι φωτογραφίες είναι από το left.gr