Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η άποψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα». Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού», ενώ το υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως ο κατώτατος μισθός «θα κρατηθεί στα επίπεδα που είναι σήμερα μέχρι το τέλος του προγράμματος». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για δήλωση «απίστευτης κυνικότητας», που «ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ». «Επιεικώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη δήλωση Μέργου και ο Ν.Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ. Κριτική και από το ΠΑΣΟΚ. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η τοποθέτησή του, ο Γ.Μέργος προέβη σε νέα διευκρινιστική δήλωση, σημειώνοντας πως ουδέποτε ζήτησε μείωση του κατώτατου μισθού.

Ads

Μιλώντας σε εκδήλωση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, ο κ. Μέργος πως επισήμανε  πως «το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη».
 
«Η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή», ανέφερε ακόμη ο γ.γ του υπουργείου Οικονομικών.
 
Στην ομιλία του, ο κ. Μέργος υποστήριξε επίσης ότι «υπάρχει φως στο τούνελ», επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν τη δημιουργία πλεονάσματος και τη μείωση των ελλειμμάτων, ενώ παρουσίασε διαφάνειες αναφορικά με την πορεία των μεγεθών της οικονομία μετά τη μέχρι τώρα ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική.
 
Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι μόλις 586 ευρώ, ενώ για τους κάτω των 25 ετών ανέρχεται στα 511 ευρώ. Η τρόικα έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού, ενώ δεν αποκλείεται να το επαναλάβει σε λίγες μέρες που επιστρέφει στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για απλή παράθεση στοιχείων, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα. Ειδικότερα, σημειώνει: «Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat. Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».
 
Άμεση υπήρξε και η αντίδραση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε: «Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν είναι μόνο χαμηλός, αλλά θα κρατηθεί στα επίπεδα που είναι σήμερα μέχρι το τέλος του προγράμματος. Στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται μόνο η επανεκκίνηση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και αυτή αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα».
 
Η τοποθέτηση του κ. Μέργου στο συνέδριο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Στρατούλη να κάνει λόγο για δήλωση «απίστευτης κυνικότητας», που «ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας».
 
«Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά», τονίζει ο κ. Στρατούλης και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί «σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη».

«Επιεικώς απαράδεκτη» χαρακτηρίζει τη δήλωση Μέργου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης. «Η παρούσα δήλωση βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός όχι μόνο θα μείνει σταθερός αλλά και ότι προοπτικά θα αυξηθεί», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Ads

«Φαίνεται ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργος, δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Αλλιώς δεν εξηγούνται οι σημερινές αναφορές του που δημιουργούν θέμα περαιτέρω μείωσης  του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, που για τους νέους συρρικνώνεται στα 511», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή του: «Το ότι υποχρεωθήκαμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση να φτάσουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση  ότι θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης  των εργαζομένων με νέες μειώσεις.
 
Μπορεί οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον γενικό του αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις».

Οι δηλώσεις Μέργου αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους για ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ανέφερε το ΚΚΕ

Γ.Μέργος: Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού
 
Σε ανακοίνωσή του, με την οποία δίνει διευκρινίσεις για τη δήλωσή του που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως ουδέποτε ζήτησε μείωση του κατώτατου μισθού. Ολόκληρη η δήλωση:
 
«Σε ομιλία μου σήμερα, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, παρουσίασα τις προσωπικές μου απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Από ολόκληρη την ομιλία, απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης.
 
Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ομιλία μου, αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».