Με την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων απάντησαν οι Έλληνες στην αβεβαιότητα της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.

Ads

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, το 8% των Ελλήνων ηλικίας 18-64 ετών βρίσκονταν το καλοκαίρι του 2011 σε αρχικό στάδιο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό, αυξημένο συγκριτικά με το 5,3% που καταγράφηκε το 2010, κατατάσσει την Ελλάδα στην τέταρτη υψηλότερη θέση ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του πλανήτη.

«Οι Έλληνες αντέδρασαν στην αβεβαιότητα που έφερε η κρίση κάνοντας αυτό που ήξεραν να κάνουν καλύτερα: ιδρύοντας μικρές επιχειρήσεις», αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των νέων επιχειρηματιών, η οικονομική δυσπραγία έχει αυξήσει τις δυσκολίες ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης». 

Ads

Παρά την ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία εδώ και πέντε χρόνια, το ΙΟΒΕ επισημαίνει πως η Ελλάδα καταγράφει το μεγαλύτερο παγκοσμίως ποσοστό – 15,8% – επιχειρήσεων που λειτουργούν πάνω από 3,5 χρόνια.

«Παρά λοιπόν την ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία, το ποσοστό του πληθυσμού που διατηρεί την θέση του ως καθιερωμένοι επιχειρηματίες δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά καθ’ όλη την πενταετία της κρίσης», αναφέρεται στην έκθεση.

Αυτό αποτυπώνεται στον δείκτη συνολικής επιχειρηματικότητας, που βρίσκεται στο 23,4%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, και που αφορά περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η κρίση έχει ως αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση της επιχειρηματικότητας. Την τελευταία τριετία ολοένα και περισσότερα νέες εταιρείες απευθύνονται σε επιχειρήσεις, σε αντίθεση με το παρελθόν που αφορούσαν υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.

Περιορισμένες παραμένουν, ωστόσο, οι προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Μόλις το 2,8% των νέων επιχειρήσεων προσδοκούσαν ότι θα προσφέρουν περισσότερες από 20 νέες θέσεις εργασίας ύστερα από πέντε χρόνια. Τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι προσδοκούν να απασχολήσουν το πολύ έως πέντε άτομα.

«Με άλλα λόγια, η κυριαρχία της μικρής επιχείρησης στην ελληνική οικονομία όχι μόνο διατηρείται, αλλά φαίνεται και να αναπαράγεται», αναφέρει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του.