Αντιμέτωπη με τον εσωκομματικό αντίκτυπο των συναντήσεων σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον θα βρεθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. Στο πλαίσιο συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αναμένεται να εκδηλωθούν ήπιες αλλά σαφείς ενστάσεις, οι οποίες ενδέχεται να καταγραφούν σε ξεχωριστό εισηγητικό κείμενο. Όποιοι ψάχνουν δεν θα βρουν προβοκάτορες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη στο tvxs.gr ο Αλέξης Τσίπρας. Του Βασίλη Κωστούλα

Ads

 
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του χαρακτηρίζουν τις επαφές οι οποίες προηγήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε και τον αναπλ. γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντ.Λίπτον διερευνητικές, ενόψει της πιθανής ανέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας. «Μπορεί να σκεφτεί κανείς μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα έχει κλειστούς δίαυλους επικοινωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ; Δηλαδή να τρέχουν οι εξελίξεις ερήμην μας; Δεν είναι δυνατό», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΝ.
 
Στη συνέντευξη στο tvxs.gr, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σχετικά: «Έθεσα στον Σόιμπλε τα κατοχικά δάνεια και τη Siemens. Στο ΔΝΤ θέμα κουρέματος του χρέους και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσα το θέμα του δικαιώματος της χώρας στην εκμετάλλευση και τη χρήση της ΑΟΖ. Τι από αυτά δεν έπρεπε να κάνω; Ποια από αυτά έχει κάνει η κυβέρνηση;». 
 
Ωστόσο, στελέχη του Αριστερού Ρεύματος εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επαφές Τσίπρα με δύο από τους πλέον ηχηρούς εκφραστές των λεγόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Άλλωστε, εγείρουν γενικότερο ζήτημα ιδεολογικού προσανατολισμού στον – μετεξελισσόμενο σε κόμμα – ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να διαφυλάξουν τα “ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά” του.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επ’ αυτού η πολιτική εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα χθες στο tvxs.gr, σύμφωνα με την οποία η αποτυχία της σοσιαλδημοκρατίας αφήνει ένα πολιτικό κενό το οποίο εκ των πραγμάτων θα καλύψει ένας χώρος που θα είναι «όμορος με την Αριστερά και όχι όμορος με τη Δεξιά και ειδικότερα με την ακροδεξιά ρητορική του Σαμαρά». Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει ότι στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βάλει νερό στο κρασί του».
 
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ, είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να επιτευχθεί το ιδανικό – από άποψη κομματικής συνοχής – αποτέλεσμα, δηλαδή η κατάθεση ενός ενιαίου εισηγητικού κειμένου το οποίο θα εμπεριέχει το «πάντρεμα» όλων των πολιτικών αποχρώσεων.