Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα τέθηκαν τρεις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, όπου σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο εξαιρετικά βίαια επεισόδια και προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.
 

Ads

Σε διάγγελμά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε επίσης ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Πορτ Σάιντ, την Ισμαηλία και το Σουέζ από τη Δευτέρα.

 

Κάλεσε επίσης τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε εθνικό διάλογο από σήμερα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα.
 
Δεκάδες κάτοικοι των συγκεκριμένων πόλεων βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ ακτιβιστές ανακοίνωσαν ότι θα αψηφήσουν την απόφαση. «Κάτω ο Μόρσι, κάτω η κατάσταση έκτακτης ανάγκης» φώναζαν οι διαδηλωτές.
 
Την Κυριακή, επτά άτομα σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στο Πορτ Σάιντ, κατά τη διάρκεια της κηδείας 33 θυμάτων από τις συμπλοκές του Σαββάτου μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

image
 
Οι συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ ξέσπασαν το Σάββατο μετά την ανακοίνωση της επιβολής θανατικής ποινής σε 21 κατηγορούμενους για την περσινή αιματοχυσία στην ίδια πόλη -τον Φεβρουάριο του 2011. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα και στις συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών που ακολούθησαν, βρήκαν τον θάνατο 74 άνθρωποι, ενώ πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν.
 
Συμπλοκές αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και αστυνομικών σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο εννιά ανθρώπων και τον τραυματισμό 530.

Ads

image
 
Συνολικά 49 άτομα σκοτώθηκαν από την περασμένη Πέμπτη, ενώ οι αντίπαλοι του Μόρσι κάνουν έκκληση για περαιτέρω κινητοποιήσεις τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του κύριου συνασπισμού της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει τα βήματα του Μόρσι για την αποκατάσταση της ασφάλειας, πρόσθεσε όμως ότι θέλει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσκλησή του για διάλογο με κορυφαίους πολιτικούς.
 
«Φυσικά και αισθανόμαστε ο πρόεδρος δεν κατανοεί το πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή, το οποίο είναι οι δικές του πολιτικές», δήλωσε στο Reuters ο Νταούντ Χάλεντ, εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας και πρόσθεσε: «Η απόφασή του για την εφαρμογή του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν μια σωστή κίνηση με δεδομένα αυτά που συμβαίνον εκεί, δηλαδή ωμή βία και εγκληματικές ενέργειες».
 
Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στην αστυνομία, που λειτουργεί κάτω από τις εντολές του υπουργείου Εσωτερικών, ευρείες εξουσίες για να συλλαμβάνουν ανθρώπους που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια.