Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη ευρωπαϊκή αντιρατιστική διαμαρτυρία, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM). Η συγκέντρωση, που θα είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να συμμετάσχει, θα πραγματοποιηθεί στις τρεις το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την Ακρόπολη. Τη διαμαρτυρία δήλωσαν ότι υποστηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Ο Μπέντζαμιν Αμπταν, επικεφαλής του EGAM και πρώην σύμβουλος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, μίλησε στο tvxs.gr παρουσιάζοντας τους λόγους που επιλέχθηκε η Ελλάδα για την πραγματοποίηση αυτής της διαμαρτυρίας και σκιαγραφώντας την ακροδεξιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνέντευξη: Νίκος Μίχος

Ads

Στην Ευρώπη σημειώνεται ένα κύμα ανόδου της άκρας δεξιάς, σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Αμπτάν. “Αλλά ειδικά εδώ στην Ελλάδα, έχετε την Χρυσή Αυγή που είναι καθαρά ναζιστική. Αντιπροσωπεύει μόνο εκείνους που συνεργάστηκαν με τους ναζί στον πόλεμο, όπως συμβαίνει και στην Ουγγαρία και στην Λετονία”, εξηγεί ο ίδιος. 

image

“Για εμάς η Χρυσή Αυγή είναι ξεκάθαρα ο συνεχιστής της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρα αντισιμήτες και ρατσιστές, την στιγμή που έχουν εκλεγεί στην βουλή και μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο ανάχωμα από τους δημοκράτες, γεγονός που τους αφήνει να δρούν ανενόχλητοι”, συνεχίζει

Ads

Κατά τον ίδιο το ακροδεξιό κόμμα αποτελεί απειλή για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Αυτό το κίνημα πρέπει να παταχθεί”, αναφέρει χαρακτηριστικά

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται η ευρωπαϊκή αντιρατσιστική διαμαρτυρία στην Αθήνα, που είναι και η πρώτη που γίνεται. “Με αυτή τη διαμαρτυρία θέλουμε να δείξουμε ότι θα αντισταθούμε στην άνοδό της ακροδεξιάς. Θέλουμε να δείξουμε ότι οι δημοκράτες είναι αποφασισμένοι”, τονίζει ο κ. Αμπτάν παρουσιάζοντας τους στόχους της συγκέντρωσης. 

Όπως σημειώνει, πρόκειται για μια κίνηση ανοιχτή προς όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν. Θα υπάρχει ένα κεντρικό πανώ που θα εκφράζει την διαδήλωση, ενώ οι συμμετέχοντες θα μπορούν να κρατούν πλακάτ. 

Το Ευρωπαϊκό Αντιρατσιστικό Κίνημα είχε ζητήσει και την υποστήριξη των ελληνικών δημοκρατικών κομμάτων, αλλά απάντηση έλαβε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. “Η Νέα Δημοκρατία, όσες φορές και αν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί της, δεν απάντησε. Το εκλαμβάνουμε ότι δεν την ενδιαφέρει”, σχολιάζει. 

Το κακό παράδειγμα 

“Η ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής έχει εμπνεύσει άλλα νεοναζιστικά κινήματα στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στην Ουγγαρία”, επισημαίνει ο Μπέντζαμιν Αμπτάν, προσθέτοντας ότι “εκεί μάλιστα προτείνουν στους πολίτες να υποστηρίξουν πορείες εις μνήμη των SS”. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του EGAM, εάν χτυπηθεί στην Ελλάδα η ακροδεξιά, θα σημάνει ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη να κάνει και αυτή το ίδιο. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης. 
“Η Ελλάδα αποτελεί το κακό παράδειγμα αυτή τη στιγμή”, σχολιάζει ο ίδιος. “Τώρα, όμως, που παρατηρείται αίσθημα αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης ίσως έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε αυτή τη μάχη”.

Λεπέν vs Μιχαλολιάκος

“Οι ακροδεξιοί είναι το ίδιο πράγμα”, δηλώνει ο κ. Αμπτάν καλούμενος να σχολιάσει την πιθανή σύγκριση μεταξύ της Γαλλίδας Μαρί Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, Εθνικό Μέτωπο, και του Νίκου Μιχαλολιάκου, γ.γ. της Χρυσής Αυγής

“Όλοι θέλουν το ίδιο: Καταπάτηση των δικαιωμάτων, νομιμοποίηση της βίας, των διακρίσεων και των φόνων. Στο τέλος, στόχος είναι να ανέβουν στην εξουσία. Μπορεί να ακολουθούν διαφορετικές οδούς, αλλά κάτω από τα προσωπεία είναι το ίδιο κόμμα”, εξηγεί

Ο Μπέντζαμιν Αμπτάν δηλώνει ότι η σύγκριση είναι δυνατή σε όλα τα σημεία είτε ιδεολογικά είτε στρατηγικά. “Το ότι ξεπηδούν σε όλη την Ευρώπη κόμματα που προωθούν κάποιες θέσεις που προπαγανδίζουν εκείνοι, αυτό αποτελεί νίκη για την ακροδεξιά”, παρατηρεί.

Αδιαφορία ίσον υποστήριξη

Η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, συμμετέχει στην επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Στην Ευρώπη δίνουμε σημασία σε αυτές τις λεπτομέρειες. Μάλιστα είχαμε δημιουργήσει ένα κίνημα που συναποτελούνταν και από νομπελίστες για να διωχθεί η Χρυσή Αυγή από τις επιτροπές της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, να φύγει η Ζαρούλια από την επιτροπή για την ισότητα, καθώς πρόκειται για ιδανικά που δεν μπορεί να προασπίσει”, αναφέρει ο κ. Αμπτάν. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, όπως ο ίδιος λέει, έχουν πει ότι στηρίζουν την πρόθεση αυτή. Επίσης, ο πρόεδρος της επιτροπής ισότητας σε προσωπικές συζητήσεις μαζί τους έχει καταστήσει σαφές ότι θα υποστηρίξει αυτή την αλλαγή εφόσον ξεκινήσει από ελληνικής πλευράς

“Αλλά η Νέα Δημοκρατία μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει κάποια πρόθεση να αλλάξει τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής”, αναφέρει ο Μπέντζαμιν Αμπτάν. “Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί δίνει υποστήριξη στους νεοναζί”, συμπληρώνει. 

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κατά τον ίδιο, το δημοκρατικό τόξο του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα έχει δείξει ότι θέλει να παλέψει ενάντια στον νεοναζισμό, όταν εναντιώθηκε στην εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής προερχόμενο από την Χρυσή Αυγή. Η παρουσία όμως, της κ. Ζαρούλια στην συγκεκριμένη ευρωπαϊκή επιτροπή δείχνει ότι δεν υπάρχει ο ίδιος ζήλος και σε διεθνές επίπεδο. 

Αυτό, εκτός του ότι αλλοιώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, είναι σε θέση να προκαλέσει και έναν διχασμό στις τάξεις της Ένωσης καθώς υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη για το τι είναι τα ακροδεξιά και τι τα δημοκρατικά κόμματα. “Μόνο δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να εκπροσωπούνται στην Ε.Ε.”, δηλώνει ο κ. Αμπτάν δίνοντας μια εικόνα για τις αντιλήψεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους. 

Να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή; 

“Αυτή την στιγμή, η Χρυσή Αυγή είναι εκλεγμένη από τον λαό. Πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό γιατί είναι ο νόμος της δημοκρατίας. Αλλά πρέπει να γίνει ταυτόχρονα προσπάθεια να καταστεί σαφές ότι αυτοί δεν είναι δημοκράτες. Ότι είναι εχθροί της ελευθερίας και του ανθρώπου. Να μάθει ο κόσμος τι είναι πραγματικά αυτοί. Το ότι εκλέχθηκαν δεν σημαίνει ότι είναι και κανονικό κόμμα”. 

Αιτία και αποτέλεσμα

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πολλές θεμελιώδεις αντιλήψεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος έχουν περάσει στο παρασκήνιο και έχουν παραμεληθεί. Η ακροδεξιά βρίσκει τον χώρο για να ελιχθεί μέσα σε αυτό το τοπίο και να δημιουργήσει συνθήκες να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος εντός των τοιχών της Ε.Ε., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μπέντζαμιν Αμπτάν για την άνοδο του φασισμού. 

“Θέλουμε να δούμε την Ευρώπη να παραμένει χτισμένη πάνω στις αρχές της ισότητας και της δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει περισσότερη ολοκλήρωση και υψηλότερο επίπεδο διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, αντιπροτείνει. 

Στην Ελλάδα είμαστε κοντά σε αυτή την κοινωνική έκρηξη, όπως θεωρεί ο κ. Αμπτάν, γιατί ο συνδυασμός των παραγόντων που επηρεάζουν μια τέτοια εξέλιξη (οικονομική και πολιτική κρίση, ισχυρή ακροδεξιά, σκληρή μεταναστευτική πολιτική) είναι τέτοιος ώστε να το επιτρέψουν. “Η ακροδεξιά πιέζει τα πράγματα προς τα εκεί. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε ενάντια σε αυτό. Είναι δυνατοί και αποφασισμένοι. Το ίδιο και εμείς”, αναφέρει. 

Λύση στην πράξη

“Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αφοσιωθεί πολύ στο να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Κατανοητό αυτό, γιατί η Ε.Ε. δέχθηκε μια επίθεση που θα απειλούσε και την κοινωνική ασφάλεια. Αλλά πρέπει να υπερασπιστούν την δημοκρατία επίσης και να δουν την ακροδεξιά ως ένα πάγιο πρόβλημα”, τονίζει ο κ. Αμπτάν. 

Ο ίδιος θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν κάποια πρακτικά βήματα στην προσπάθεια αναχαίτισης της ακροδεξιάς. Όπως τονίζει, “έαν στην Ευρώπη αδιαφορήσουν για τον ρατσισμό και για την ακροδεξιά θα είναι σαν να κάνουν μια τρύπα στο νερό. Θα προσπαθούν να διορθώσουν το ένα πρόβλημα κλείνοντας τα μάτια σε ένα άλλο που γιγαντώνεται. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα μιλούν για την Ελλάδα δεν θα μιλούν μόνο για χρέος. Θα μιλούν και για την πάταξη του νεοναζισμού. Θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτό”. 

Ο νεοναζισμός και η αντιμετώπισή του πρέπει να ανέβουν ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Αμπτάν, είναι το πρώτο από τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Στην συνέχεια θα πρέπει να δοθεί ταυτότητα στην ακροδεξιά. “Από το ποιοί είναι μέχρι τους στόχους τους, την ιδεολογία τους, και τις πρακτικές τους. Το ότι δεν είναι παράνομοι δεν σημαίνει ότι είναι και φυσιολογικοί”, τονίζει ο ίδιος.

Θα πρέπει να γίνουν επίσης δράσεις που θα προωθούν τη δημοκρατία και το αντιρατσιστικό αίσθημα. Σε αυτό μπορεί να συνεισφέρουν άνθρωποι της τέχνης της λογοτεχνίας και της πολιτικής. “Πρέπει να κινητοποιηθεί όλη η κοινωνία”, αναφέρει ο ίδιος τονίζοντας ότι πρόκειται για θεμελιώδη προϋπόθεση επιτυχίας.

Κατά τον ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις πολιτικών που παραθέτουν “βρώμικους” λόγους. “Όταν οι πολιτικοί μιλούν για ακροδεξιά προγράμματα, βλέπε Ξένιος Ζευς, τότε δίνουν νομιμοποίηση στις ακροδεξιές πρακτικές και σε αυτούς που τις ευαγγελίζονται. Να υπάρχουν ποινές σε αυτές τις βρώμικες δηλώσεις”, προτείνει.

Θα μπορούσε ένα μεμονωμένο άγριο γεγονός να αποτελέσει το έναυσμα που θα έθετε στο περιθώριο την ακροδεξιά;

“Όσοι ψήφισαν την Χρυσή Αυγή είναι υπεύθυνοι. Δεν είναι αθώοι. Ευθύνονται για όλα όσα βλέπουμε να γίνονται στους δρόμους της Ελλάδας. Όσον αφορά κάποιο συγκεκριμένο γεγονός δεν θεωρώ ότι η φαντασία τους έχει όρια. Πάντα θα βρουν κάτι χειρότερο. Πρέπει όλα όσα κάνουν να αποτελέσουν για τους πολίτες την αιτία για να σταματήσουν να τους ψηφίζουν και να τους θέσουν στο περιθώριο”.