Ads

Σε παλαιστινιακό έδαφος, για πρώτη φορά, μετά από 45 χρόνια, και στη Γάζα για πρώτη φορά στη ζωή του πάτησε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ, την Παρασκευή. 

«Θεωρώ αυτή την στιγμή την τρίτη γέννησή μου και προσεύχομαι στον Αλλάχ η τέταρτη γέννησή μου να είναι η στιγμή που όλη η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί. Η Γάζα ήταν πάντοτε στην καρδιά μου» δήλωσε ο Μεσάαλ που έσκυψε και φίλησε το χώμα κατά την άφιξή του.
 
Εκτός από την πραγματική του γέννηση το 1956, ο ηγέτης της Χαμάς θεωρεί δεύτερη «γέννησή» του όπως είπε τη μέρα που επιβίωσε απόπειρας δολοφονίας από Ισραηλινούς πράκτορες το 1997.

image
 
«Ελπίζω ότι ο Θεός να μου επιτρέψει να γίνω μάρτυρας στη Γάζα» δήλωσε ο Μεσάαλ στους δημοσιογράφους από τον χώρο όπου εκτίθενται τα υπολείμματα του αυτοκινήτου στο οποίο σκοτώθηκε ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς Άμαντ Τζααμπάρι σε μια ισραηλινή επιδρομή στις 14 Νοεμβρίου.
 
Ο Μεσάαλ έφθασε στην Γάζα από το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο και η επίσκεψή του έρχεται μετά από την εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ τον περασμένο μήνα που έδωσε τέλος σε ημέρες αντιπαράθεσης με εκτοξεύσεις ρουκετών και αεροπορικές επιδρομές.
 
Εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία έχει τον έλεγχο της Γάζας από το 2007, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Μεσάαλ αποτελεί «καρπό της νίκης της αντίστασης ενάντια στην κατοχή».

Ads

 
Το Σάββατο αναμένεται να διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση στην οποία ο Μεσάαλ θα μιλήσει στον κόσμο, αναλύοντας και την μελλοντική στρατηγική της οργάνωσης απέναντι στο Ισραήλ.
 
Μιλώντας στο Reuters πριν φύγει για τη Γάζα, ο Μεσαάλ υποστήριξε ότι η πρόσφατη συμφωνία για την παύση πυρός δημιουργεί περιθώριο για προσέγγιση μεταξύ Χαμάς και Φατάχ: «Δημιουργείται μία νέα ατμόσφαιρα που μας επιτρέπει να επιτύχουμε συμφιλίωση» ανέφερε ο Μεσαάλ.