Ρώσοι βουλευτές του «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος» (Liberal Democratic Party ‘LDPR’) πρότειναν την αφαίρεση των μνημείων του ηγέτη της Ρωσικής επανάστασης από τους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων σε όλη τη χώρα.

Ads

 
«Μνημεία για μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα θα πρέπει να βρίσκονται σε μουσεία» δήλωσε ο Aleksandr Kurdyumov του εν λόγω ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος.
 
Σύμφωνα με τοπικά μέσα, που επικαλείται το RT, η ιδέα της «απολενινοποίησης» επικροτήθηκε από αρκετά μέλη του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία».
 
Αυτό που προβάλει ως επιχείρημα ο Aleksandr Kurdyumov για την άρση των μνημείων του Λένιν είναι το «υψηλό κόστος συντήρησης». «Τα μουσεία θα φροντίζουν καλύτερα τα αγάλματα και θα τα προστατεύουν από βανδαλισμούς», ανέφερε.
 
Αγάλματα του Λένιν, κληρονομιά από το Σοβιετικό παρελθόν, υπάρχουν σε κεντρικές πλατείες σχεδόν όλων των ρωσικών πόλεων, ενώ σχεδόν κάθε οικισμός έχει τουλάχιστον ένα δρόμο με το όνομά του, όπως αναφέρεται στο RT.
 
«Έχει έρθει η ώρα να απαλλαγούμε από τον ‘στραγγαλισμό’ του Λενιν και να αφήσουμε στους δρόμους μόνο τα αγάλματα που θεωρούνται αληθινά έργα τέχνης» επιμένει ο Aleksandr Kurdyumov.
 
Σύμφωνα με την πρόταση οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να θέσουν σε δημοψήφισμα το ζήτημα της αφαίρεσης ή όχι των αγαλμάτων. Σε περίπτωση που η άρση των μνημείων υπερψηφίζεται τότε τα αγάλματα θα διαλύονται σε κομμάτια, ορισμένα θα αποστέλλονται σε μουσεία και άλλα θα πωλούνται σε συλλέκτες.
 
Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Valery Trapeznikov συμφωνεί πως η πρόταση θα πρέπει να τεθεί στην κρίση των πολιτών καθώς ενδέχεται μια κυβερνητική πρωτοβουλία να προκαλέσει διαμαρτυρίες.
 
Για ιδεολογικούς και ιστορικούς λόγους, κατά της πρότασης τάσσεται το Κομουνιστικό Κόμμα Ρωσίας. «Ο Λένιν είναι ο ιδρυτής της ενωμένη Ρωσίας, όπως ο Ουάσινγκτον στην Αμερική» δήλωσε ο Sergey Obukhov, ανώτερο στέλεχος του κόμματος. Εκτός αυτού, προσθέτει, η καταστροφή «αρχιτεκτονικών έργων ιστορικής αξίας είναι παράνομη».