Μετά τη βρετανική εφημερίδα Guardian, που χαρακτήριζε Άμπου Γκράιμπ τη ΓΑΔΑ, το δίκτυο BBC επανέρχεται στο θέμα των καταγγελιών για βασανιστήρια αντιφασιστών από αστυνομικούς επικαλούμενο και τις σχετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις. Το ρεπορτάζ του Πολ Μέισον ασχολείται επίσης με το ζήτημα της επιρροής της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ. και της πιθανής συμμετοχής αστυνομικών σε επεισόδια ρατσιστικής βίας. Δεν λείπουν βεβαίως και αναφορές στις απαράδεκτες διαδικασίες. στις οποίες υποβάλλονται οι αιτούντες άσυλο μετανάστες.

Ads

Ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον, που προ ημερών είχε πάρει συνέντευξη από τον Ηλία Παναγιώταρο της Χρυσής Αυγής, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσφορία του για την άρνηση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Ν.Δένδια να τοποθετηθεί επί του ρεπορτάζ του, απορρίπτει αρχικά τις κατηγορίες του βουλευτή ότι διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά του ότι «στην Ελλάδα έχουμε εμφύλιο».
 
«Εμείς στο BBC μεταδώσαμε τα όσα είπε, χωρίς μοντάζ και στα αγγλικά», τονίζει στο νέο του ρεπορτάζ για την Ελλάδα και εξηγεί πως αυτή ακριβώς είναι και η ουσία του θέματος: οι καταγγελίες για βασανιστήρια και οι σχέσεις που διατηρούν τα μέλη της ΕΛ.ΑΣ. με τη συγκεκριμένη οργάνωση.
 
Βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ
 
Στην εκπομπή του εμφανίζονται οι δικηγόροι ορισμένων από όσους καταγγέλλουν τις πρακτικές της Αστυνομίας με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για κακοποίηση και πρόκληση σωματικών βλαβών μέσα στη ΓΑΔΑ.
 
Δικηγόροι 15 διαδηλωτών που συνελήφθησαν επανέλαβαν στην εκπομπή Newsnight τις καταγγελίες για κακομεταχείριση από την Αστυνομία και παρουσίασαν ιατροδικαστικές εκθέσεις για οκτώ περιπτώσεις κρατουμένων.
 
Έξαρση ρατσιστικών επιθέσεων
 
To ΒΒC μεταφέρει παράλληλα και τις αναφορές που έχει στη διάθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφηκαν 87 ρατσιστικές επιθέσεις, εκ των οποίων οι 47 από άγνωστη ακροδεξιά οργάνωση.
 
Στην αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας τονίζεται ότι αρκετά από τα θύματα αναγνώρισαν μέλη της Χρυσής Αυγής, είτε από τα ρούχα και τα διακριτικά που έφεραν είτε από επόμενες δημόσιες εμφανίσεις των ίδιων.
 
Παράλληλα, περιγράφονται τουλάχιστον 15 περιστατικά όπου φαίνεται να υπάρχει διασύνδεση με αστυνομικές δυνάμεις.
 
Αιτούντες άσυλο
 
Τέλος, στην εκπομπή του βρετανικού δικτύου γίνεται αναφορά σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από μια ένωση ΜΚΟ και δικηγόρων που ασχολούνται με τη νομική εκπροσώπηση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η έκθεση αποτέλεσε νέο χτύπημα για το ελληνικό σύστημα παροχής ασύλου.
 
«Παρότι η Ελλάδα έχει υπογράψει το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο και τους εγγυάται ανθρώπινη μεταχείριση, είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατο να το πράξει. Σε αντίθεση με την Βρετανία, δεν υπάρχει ειδική υπηρεσία μετανάστευσης και το σύστημα αιτήσεων το διαχειρίζεται η αστυνομία.
 
Εκείνοι που προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο πρέπει να σταθούν στην ουρά σε ένα απομακρυσμένο αστυνομικό τμήμα κατά τη διάρκεια της νύχτας κάθε Παρασκευή, μετά από την οποία  μόλις 20 «επιλέγονται» για να υποβάλουν αίτηση.
 
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πολλές περιπτώσεις αυθαίρετης βίας, κακομεταχείρισης, κ.λπ. των ανθρώπων που στέκονται στην ουρά για άσυλο και καταλήγει: “Η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου είναι σχεδόν αδύνατη στην Αττική”», σημειώνει το ρεπορτάζ.
 
Αρνείται να απαντήσει ο Δένδιας
 
Ο δημοσιογράφος καταλήγει λέγοντας ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας η ΕΛ.ΑΣ. έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλαπλές κατηγορίες. «Ο εκπρόσωπός της αρνήθηκε κατηγορηματικά περιστατικά κακοποίησης. Έχουμε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να μας παραχωρήσει συνέντευξη, αλλά για την ώρα αρνείται».