Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ανακοίνωσε σήμερα, ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Όπως ενημέρωσε τα μέτρα θα έρθουν στην Βουλή της επόμενη εβδομάδα με τη μορφή του κατεπείγοντος σε δυο νομοσχέδια. Αργότερα διευκρίνισε ότι τα μέτρα – εργασιακά, δημοσιονομικά αλλά και τα προαπαιτούμενα θα περιλαμβάνονται σε ένα νομοσχέδιο χωρίς να είναι ακόμη γνωστό αν αυτό θα περιλαμβάνει ένα άρθρο ή περισσότερα. Στο μεταξύ ανέφερε ότι η τρόικα υπαναχώρησε σε ορισμένες από τις αξιώσεις της στα εργασιακά που αποτελούν το βασικό αγκάθι για τη συμφωνία μεταξύ κυβερνητικών εταίρων. Η ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει από τις 18:00 για τη νέα συμβιβαστική πρόταση που αφορά στα εργασιακά. 

Ads

Την Πέμπτη θα ενημερωθεί το Εuro Working Group «ότι το πακέτο έχει κλείσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ενημέρωσε ότι τα μέτρα θα έλθουν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα σε δύο νομοσχέδια με την μορφή του κατεπείγοντος. Αργότερα διευκρίνισε ότι τα μέτρα -εργασιακά, δημοσιονομικά και τα προαπαιτούμενα- θα έλθουν μαζί σε ένα νομοσχέδιο χωρίς ωστόσο να γνωρίζει εάν θα είναι σε ένα και μόνον άρθρο ή περισσότερα, ενώ το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά τον προϋπολογισμό του 2013 στο οποίο θα εγγραφούν οι οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων. Η συζήτηση και ψήφιση των δυο νομοσχεδίων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και την 12η Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, με ανάρτησή του στο twitter, o Σάιμον ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, μιλά για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένουν ακόμη λίγα ανοικτά θέματα προτού επιτευχθεί η συμφωνία.

Αναφορικά με τα εργασιακά, ο Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε στη Βουλή ότι η τρόικα υποχώρησε στον χρόνο προειδοποίησης για απόλυση, προκειμένου να δοθεί μειωμένη αποζημίωση, αυξάνοντάς τον κατά έναν μήνα από την αρχική της πρόταση, δηλαδή από τους 3 στους 4 μήνες. Συγκεκριμένα, στις αποζημιώσεις απόλυσης μέχρι τα 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη αντιστοιχούν 12 μισθοί. Από τα 16 έτη και μετά η αποζημίωση αυξάνεται κατά ένα μισθό με πλαφόν τα 2.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν το επιπλέον ποσό αποζημίωσης μετά τα 16 έτη να καθορίζεται στη βάση του κατώτατου μισθού.

Ads

Πάντως η νέα συμβιβαστική πρόταση για τα εργασιακά βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να καθοριστεί η τελική θέση του κόμματος. H κοινοβουλευτική ομάδα συνεδριάζει αυτή την ώρα. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το κόμμα του Φ.Κουβέλη, παρά τις νέες εξελίξεις από τις αλλαγές στα εργασιακά, που εμφανίζονται ως υποχώρηση της τρόικας, επιμένει να θεωρεί ότι οι μεταβολές αυτές δεν αποτελούν αποδεκτή βάση συζήτησης και πολύ περισσότερο συμφωνίας καθώς για τη ΔΗΜΑΡ «παραμένει κρίσιμο να μην περάσουν η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και ο ορισμός από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού».
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΔΗΜΑΡ θέλει να φτάσει η υπόθεση για τα εργασιακά σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη για να απεμπλακεί από τις ενδεχόμενες εκτιμήσεις ότι η άρνηση ψήφισης των εργασιακών ενέχει «μικροκομματική διάσταση».
 
Στουρνάρας: Εξασφαλίσαμε επιμήκυνση
 
Στο μεταξύ, ο Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ότι «σήμερα εξασφαλίσαμε την επιμήκυνση» τονίζοντας ότι η Ελλάδα κέρδισε χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.

«Χωρίς την επιμήκυνση θα έπρεπε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το 2014, ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Εάν δεν παίρναμε την επιμήκυνση, σήμερα δεν θα έπρεπε να πάρουμε μόνο 13,5 δισ. μέτρα, αλλά 18,5 δισ. μέτρα», πρόσθεσε. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ακόμη ότι στόχος της Ελλάδας είναι να περικόψει το χρέος της μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ
 
«Το κούρεμα του χρέους γίνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να μειώσεις την ονομαστική αξία. Αυτό αν το κάνεις μονομερώς δεν πρόκειται κανείς να σου ξαναδανείσει λεφτά» επισήμανε. «Ο δεύτερος τρόπος, που έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα σε όρους καθαρής παρούσης αξίας είναι να μειώσεις το επιτόκιο και να επεκτείνεις τις δόσεις αποπληρωμών. Αυτόν τον τρόπο τον διεκδικούμε σήμερα» πρόσθεσε.
 
Αποστάσεις από τους εταίρους για τα περί επιμήκυνσης

Διακριτικές αποστάσεις από τη δήλωση Στουρνάρα κράτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω». «Σε ό,τι αφορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και την γερμανική κυβέρνηση, δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις» πρόσθεσε για να επαναλάβει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας περιμένουν την έκθεση της τρόικας πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επισημαίνοντας ότι «η έκθεση της τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Καταλαβαίνω ότι έχει υπάρξει πρόοδος αλλά μένουν ακόμη σημεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν και δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από αυτά».«Δεν μπορώ να σχολιάσω αυτές τις φήμες» περί εξασφάλισης επιμήκυνσης πρόσθεσε ο Ντράγκι.
 
Η ίδια γραμμή είχε ακολουθηθεί επισήμως από τις Βρυξέλλες και νωρίτερα, οπότε με αφορμή άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung που μιλούσε για συμφωνία μεταξύ τρόικας και Ελλάδας περί διετούς επιμήκυνσης, Κομισιόν, Βερολίνο και ΕΚΤ μέσω Ασμουσεν έσπευσαν να διαψεύσουν την πληροφορία.