Συρρίκνωση για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο παρουσίασε η ισπανική οικονομία, ενώ οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμόεντείνονται.

Ads

 
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2012 έναντι του δεύτερου τριμήνου, όταν είχε σημειώσει αντίστοιχη πτώση. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ισπανικού ΑΕΠ κατά 0,7%.
 
Σήμερα καταγράφηκε νέα αύξηση στο κόστος δανεισμού ύστερα και από την υποβάθμιση πέντε ισπανικών περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης της Καταλονίας, από τον οίκο Moody’s.
 
Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την Ανδαλουσία από Baa3 σε Ba2, την Εξτρεμαδούρα από Baa3 σε Ba1, την Καταλονία από Ba3 σε Ba1, την Καστίλη-Λα Μάντσα από Ba2 σε Ba3 και τη Μούρθια από Ba1 σε Ba3.
 
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Χώρας των Βάσκων και της Βισκάια σε Baa2, της Βαλένθια σε Β1 καθώς και τις αξιολογήσεις των περιφερειών της Μαδρίτης, της Καστίλη και Λεόν και της Γαλικίας σε Baa3. Για όλες τις παραπάνω περιοχές, το outlook παραμένει αρνητικό.