Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων με τον Φώτη Κουβέλη να επαναλαμβάνει πως η ΔΗΜΑΡ «δεν πρόκειται να ψηφίσει τις μεταβολές στις οποίες επιμένει η τρόικα να θέλει αναφορικά με τα εργασιακά», τα οποία, όπως είπε, είναι ήδη αποσαρθρωμένα. Κατά των αλλαγών στα εργασιακά τάχθηκε εκ νέου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ γνωστοποίησε πως ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κινηθεί για μία πολιτική λύση.  Μετά τις αντιδράσεις του Φώτη Κουβέλη και του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα εργασιακά ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «την Ελλάδα θα τη σώσουμε όσοι το τολμήσουμε» στέλνοντας μήνυμα προς τους κυβερνητικούς εταίρους. 

Ads

Ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από τη Βουλή όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών έκανε λόγο για απαράδεκτες αξιώσεις και τόνισε πως η στάση της ΔΗΜΑΡ «μέχρι τέλους θα είναι σταθερή και αμετακίνητη».
 
«Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ήδη αποσαρθρωμένα και οι αξιώσεις της Τρόικα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η επιλογή να ισοπεδωθούν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει», δήλωσε και πρόσθεσε:
 
«Τα όσα ζητά η Τρόικα δεν έχουν καμία σχέση με αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα. Επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο, όπου ουσιαστικά θα είναι καθηλωμένη η αμοιβή εργασίας. Εάν γίνουν αποδεκτές -και διεκδικώ να μη γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της Τρόικα-, θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία, θα επιβαρυνθεί η ήδη τεράστια ύφεση που υπάρχει στον τόπο».
 
«Πέρα, βέβαια, από την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων, με τις απολύσεις που θα υπάρξουν, θα επακολουθήσουν, εάν γίνουν δεκτές οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τρόικα. Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των άλλων μέτρων, η συζήτηση συνεχίζεται και βρίσκεται σε εξέλιξη», κατέληξε.

«Μετά από τέσσερις σχεδόν μήνες, πρέπει να φτάσουμε στο τέλος μιας δύσκολης και μακράς διαπραγμάτευσης, που κρατά τη χώρα σε αγωνία. Η παράταση της εκκρεμότητας δε μας βοηθά. Αυξάνει την ταμειακή πίεση και ανεβάζει το  λογαριασμό των μέτρων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, επισημαίνοντας πως αυτό που θα συμφωνηθεί πρέπει να συνιστά οριστική και ασφαλή λύση του ελληνικού ζητήματος, αλλιώς θα πέσουμε πάλι στην αβεβαιότητα.

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση, είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους διεθνείς παράγοντες», επισήμανε και γνωστοποίησε πως ζήτησε από τον πρωθυπουργό  να κινηθεί τώρα αμέσως, τις επόμενες ώρες, στο δικό του υψηλό πολιτικό επίπεδο με τους ομολόγους του, ώστε να διαμορφωθούν αυτές οι προϋποθέσεις για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να μπορεί να εμφανιστεί στη Βουλή και το λαό.

Ads

«Το ζήτημα δεν είναι πια τεχνικό, είναι καθαρά πολιτικό. Εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, αλλά πρέπει αυτό να οδηγεί σε αποτελέσματα. Θα πετύχουμε στο στόχο μας», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στα εργασιακά τόνισε πως δεν πρέπει ανοίξει αυτό το μέτωπο που δεν συνεισφέρει τίποτα στο δημοσιονομικό μας στόχο και που ουσιαστικά δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητα, καθώς έχει μειωθεί αισθητά το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και αλλού τώρα βρίσκεται το μαλακό υπογάστριο της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
 
«Είναι πραγματικά αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει αυτή η συζήτηση», σημείωσε και πρόσθεσε: «δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ  καλά οι εταίροι μας και η τρόικα». 

«Οι λεονταρισμοί Κουβέλη και Βενιζέλου, κατόπιν εορτής, από τη στιγμή που έχουν ήδη συμφωνήσει στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής, έχουν ελάχιστο αντίκρισμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για τα εργασιακά έχουν κατεδαφίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, έχουν στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, βυθίζοντας παράλληλα στην ύφεση την ελληνική οικονομία», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:
 
«Τώρα εμφανίζονται ως σωτήρες των εργασιακών σχέσεων αυτοί που τις έχουν ήδη διαλύσει και σκοπεύουν στο επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Αυτοί που βρίσκονται απέναντι στην τρόικα δεν είναι οι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά  ο ελληνικός λαός που αγωνίζεται για την απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο, και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη βάση της προστασίας της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και την αναδιανομή του πλούτου».

Για «δήθεν αντιπαράθεση και δήθεν διαπραγμάτευση» στα εργασιακά θέματα κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω του εκπροσώπου τους Χρήστου Ζώη, ο οποίος επισήμανε πως τα εργασιακά αποτελούν «άλλοθι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ψηφίσει όλα τα άλλα προαποφασισμένα μέτρα».

«Η συγκυβέρνηση προχωρά το νέο εργασιακό έγκλημα για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων»αναφέρει το ΚΚΕ σχετικά με τις υπό συζήτηση αλλαγές στα εργασιακά.
 
«Είναι καιρός οι παλιοί εργαζόμενοι να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι με τους νέους εργαζόμενους και τους ανέργους, που ζουν ήδη την εργασιακή ζούγκλα, για να σταματήσουν το έγκλημα, για το δικαίωμα όλων στη σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα και μισθούς», τονίζει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Η εργατική τάξη δεν έχει ακόμα δείξει τη δύναμή της. Ήρθε η ώρα να το κάνει με την ταξική της ενότητα, οργάνωση και συνειδητοποίηση».