Βασανιστήρια και συνθήκες απίστευτης βίας και τρομοκρατίας κατά τη σύλληψη και κράτηση καταγγέλλουν οι συνήγοροί των 15 συλληφθέντων των επεισοδίων στον Άγιο Παντελεήμονα. Πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης καταγγέλοντας τη δράση της αστυνομίας το τελευταίο διάστημα με την «επίδειξη ανοχής και σε ορισμένες περιπτώσεις τη συνεργασία» με τη Χρυσή Αυγή και τα τάγματα εφόδου της, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας για τις καταγγελίες και την τιμωρία των βασανιστών. 

Ads

 
Όπως τονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τις καταγγελίες, «η σύλληψή των 15 πολιτών της αντιφασιστικής μοτοπορείας της 30ης Σεπτεμβρίου έγινε υπό συνθήκες απίστευτης βίας και τρομοκρατίας, καθώς οι άνδρες της ομάδας Δέλτα διεμβόλισαν με τις μηχανές τους την πορεία, έριξαν κάτω τους αναβάτες και συνέχισαν να τους ξυλοκοπούν ακόμα και αφού τους είχαν περάσει χειροπέδες»Σύμφωνα με τις καταγγελίες η αστυνομία έκανε χρήση ακόμα και ηλεκτρονικού όπλου (taser).
 
Στη ΓΑΔΑ, όπου οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού, σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνηγόρων τους ξυλοκοπήθηκαν εκ νέου και μαζί με αισχρά σεξιστικά σχόλια υπέστησαν καταναγκασμούς που παραπέμπουν σε τόπο βασανιστηρίου και όχι στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, τονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί πολλά περιστατικά από τα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής στα οποία η αστυνομία δείχνει ανοχή ή σε ορισμένες περιπτώσεις και συνεργασία. Αντιθέτως δείχνει αξιοσημείωτη σπουδή στην προσαγωγή και σύλληψη αντιφασιστών συνοδευόμενη από την κακοποίησή τους», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τσουκαλάς Δημήτρης, Κουράκης Τάσος, Κανελλοπούλου Μαρία, Kατριβάνου Βασιλική και Σταμπουλή Αφροδίτη, που κατέθεσαν την ερώτηση και προσθέτουν:
 
«Επειδή θεωρούμε ότι η αστυνομία δρα κατόπιν συγκεκριμένων εντολών και δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος μηχανισμός καταστολής και βίας, σας θέτουμε προ των ευθυνών σας, γιατί τέτοια φαινόμενα αποτελούν εκτροπή από τη νομιμότητα και τη δημοκρατική λειτουργία της αστυνομίας».
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια:
 

  • Θα διεξαχθεί έρευνα για την κακοποίηση που υπέστησαν οι συλληφθέντες μέσα στη ΓΑΔΑ;
  • Θα πάρει μέτρα ώστε να ελεγχθούν άμεσα όσοι προέβησαν στις παραπάνω ενέργειες;
  • Είναι σε γνώση ή υπό τον έλεγχο του υπουργού η απαράδεκτη για το δημοκρατικό μας πολίτευμα κατάσταση που καταγγέλλεται για την ΓΑΔΑ;
  • Γιατί την 1η Οκτωβρίου ,στα δικαστήρια της Ευελπίδων, η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα και με εξαιρετική αγριότητα στους συγκεντρωμένους συγγενείς και φίλους των κακοποιημένων συλληφθέντων;